annawikland
Anna Wikland. Foto: Richard Silver

Anna Wikland, affärsområdeschef Google, är Årets framtidschef 2016

Från svaga siffror till bäst i klassen. På kort tid skapade Anna Wikland Nordens vassaste team. Nu höjer hon blicken och blir chef över Google Sverige. På Chefgalan 9 mars utnämndes hon till Årets framtidschef 2016.

Du tog ditt team till att bli ett av Nordens framgångsrikaste. Hur bar du dig åt?

”Alla på Google är extremt framåt så för mig som chef handlade det om att visa att jag förstod medarbetarna och såg vart de siktar. Jag märkte ganska tidigt att mitt team var oerhört tävlingsinriktat.”

”När våra arbetsstrukturer väl satt sig föreslog jag att vi skulle höja våra satta mål och bli bäst i Norden. Det var alla helt med på och vi klarade verkligen av det!”

Hur styr man upp ett sargat team?

 ”Jag tog över ett team som hade känt sig ganska ledarlösa då de inte haft en chef på plats under lång tid. Jag började med att stärka teamet och se till att få upp lagandan, bland annat genom att skapa tid för oss att umgås.”

”Sedan satte jag mig ner med var och en i långa samtal och bad dem ge sin syn på vad vi borde fokusera på framåt. Det gav mig en bild av läget.”

”I kombination med mina tidigare erfarenheter och kunskaper om försäljning kunde vi ganska snabbt sätta upp gemensamma mål, som vi också nådde. Då Google mäter allt märktes det på en gång och uppmärksammades inom företaget.”

Du var 24 år när du blev chef. Hur var det att bli chef som så ung?

”Ja, när jag flyttade hem från USA där jag bott i fem år fick jag förtroendet att bli försäljningschef på Keybroker. Där hade jag bra chefer som fick mig att utvecklas. Men jag har nog alltid haft ledarskapet i mig.”

”Jag tycker om att samla människor, entusiasmera dem och få dem med mig. Under många år spelade jag handboll på hög nivå och var alltid lagkapten. Jag tycker helt enkelt att det är kul att jobba och se människor växa.”

Anna Wikland

Gör: Affärsområdeschef Google, från och med april 2016 blir hon Googles Sverigechef.

Ålder: 34.

Motiveringen: ”Denna chef har på kort tid genom ett målmedvetet ledarskap skapat entusiasm i teamet och därigenom goda resultat. Kombinera lönsamhet med fokus och du får ett ledarskap som blivit mycket uppmärksammat i ett av världens mest hyllade företag. Ett team vars arbetsmetod ses som ett föredöme i organisationen, även utanför Sverige.”

De var också nominerade till Årets framtidschef: Mathias Norderstål, kundcenterchef, SPP och Caroline Rudbeck, head of group communication and customer insight, Dustin.

Micael Bydén, överbefälhavare, Försvarsmakten.

Varför är Försvarsmakten en plats för framtidens chefer?

” Ledarskapet är Försvarsmaktens signum och våra chefer leder männis-kor i mycket utmanande situationer. Vi utvecklar chefer som ser sin del i det kollektiva resultatet, som själva tar det ansvar och de initiativ uppgiften kräver och har modet att delegera och få medarbetare att ta eget ansvar. Att vara chef i Försvarsmakten är en personlig utmaning och en möjlighet att göra skillnad.”

Relaterade artiklar

chef1-2
Evenemang

Ingvar Larsson, koncernchef Lindex, är Årets chef 2016

Räddat medarbetarna från brinnande kontor. Var bara hälften så gammal som dem han ledde på första chefsjobbet. Oavsett utmaning har Ingvar Larsson, vd för Lindex, alltid bemött dem med ett lugn. Hans ledarskapsskola? Idrotten. På Chefgalan 9 mars utnämndes han till Årets Chef 2016.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
jancarlzon-2
Evenemang

Jan Carlzon, tidigare vd, SAS, får Chefgalans Stora hederspris 2016

Kärleksfullt ledarskap + medarbetare som mår bra. Receptet låter enkelt, men när Jan Carlzon skrev sin bok för 30 år sedan var det banbrytande. I dag är Riv Pyramiderna en bibel för många chefer. På Chefgalan den 9 mars 2016 belönades han med Stora hederspriset.
veronica
Evenemang

Veronica Rörsgård, executive VP hr & it, Skanska, är Årets hr-chef 2016

Genom idogt arbete ute i organisationen och i ledningen har Veronica Rörsgård kopplat hr till affärsnytta. Och så har hon visat hur mångfald på alla sätt bidrar till att göra Skanska bättre. På Chefgalan 9 mars utsågs hon till Årets hr-chef 2016.
torbjorn
Evenemang

Torbjörn Eriksson, vd och grundare, Tenant & Partner, är Årets hälsofrämjande chef 2016

Torbjörn Eriksson satsade på att bygga en organisation som skapar vilja till hälsa. Mentalt och fysiskt är lika viktigt. Numera drivs mycket av hälsoarbetet på medarbetarnas eget initiativ. På Chefgalan 9 mars utsågs han till Årets hälsofrämjande chef 2016.
ida
Evenemang

Ida Karlberg Gidlund, vd, Teach for Sweden, är Årets ledarutvecklare 2016

Ida Karlberg Gidlunds mission är tydlig: En bra lärarutbildning ger skickliga lärare. Skickliga lärare hjälper fler elever. När 13 000 niondeklassare saknar betyg finns inga genvägar. Alla ska med. På Chefgalan den 9 mars utsågs hon till Årets ledarutvecklare 2016.
Mathias Törnblom på Dustin har checklistan för bättre flyt på den digitala arbetsplatsen.
Annonssamarbete Chef + Dustin

Checklista för flow på din digitala arbetsplats

Kontor står tomma, samtidigt som flitens lampa lyser hos alla hemmajobbare. Den digitala arbetsplatsen, där vi jobbar tillsammans online, är här för att stanna. Med öppen-dörr-möten och annat nytänk kan chefer förbättra den nya arbetsvardagen.
chefgalan_vinnare
Evenemang

Här är vinnarna på Chefgalan 2015

Här är alla vinnarna på Chefgalan. Följ rapporteringen i efterhand, läs intervjuer och se filmer med Sveriges bästa chefer.