Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Anna Iwarsson: Våga byta bana när du är på topp

Hon stormtrivdes som generalsekreterare på Friskis och Svettis, men tog steget och lämnade tryggheten för en friare tillvaro. ”Jag ställde mig frågan: För vem var det jag ville bevisa något – mig själv eller andra?”, säger Anna Iwarsson.

Beslutsfattande
Publicerad
Foto: David Bicho

Det här är en artikel ur Chefs undersökning ”Egen utveckling viktigare än jobbtrivsel”.

Chefs undersökning visar att chefer till största delen trivs på sina jobb, men att många ändå vill söka sig vidare. Anna Iwarsson kände precis så.

För tre år sedan slutade hon efter tolv år på Friskis och Svettis för att fördjupa sig i frågor hon fann intressanta: ledarskap, livsstil och värderingar.

Det resulterade i boken Omval: Hur du väljer om ditt liv och din karriär (innan någon annan gör det åt dig), som Chef tidigare har skrivit om.

Anna Iwarsson beskriver metoden som att inleda en strukturerad arbetsprocess med sig själv och se till att man blir chef i sitt eget liv.

”Jag upplevde att jag var på topp i mitt jobb. Jag var i en organisation som hade lyckats förändra sig, där jag dessutom med­verkade till att göra skillnad i samhällets syn på folkhälsa. Jag fick personlig utveckling och utmanades hela tiden.”

Anna Iwarsson

Gör: Författare och föreläsare.
Ålder: 48.
Familj: Man och fyra barn.
Aktuell med: Boken Ram och kram – ledarskapets betydelse för organisationskulturen, som kommer i november.

För hennes egen del tog processen att sluta ungefär ett år från start till beslut. Det började med att hon inför sommaren 2011 kände att organisationen rullade på och fungerade, vilket ledde till att hon började fundera på hur den skulle se ut utan henne.

”På strategimöten märkte jag att oj, det här har jag ju gjort förut. Kanske var där något nytt ansikte, men samma frågor. Så jag hade en väldigt spännande sommar där jag började tänka mig utanför organisationen. På ett ’jag’ i stället för ett ’vi’.”

Det blev en tid av reflektion med många promenader och joggingturer. Mobiltelefonen fanns alltid med för att hon skulle kunna anteckna eller fotografera en vy som symboliserade en insikt.

”Det jag kom fram till var att jag egentligen inte ville lämna mitt jobb – men min längtan att göra något annat var starkare.”

När hon på hösten kom tillbaka till arbetsplatsen var beslutet redan fattat, men hon valde att hålla det för sig själv för att vara med och starta upp säsongen. Först i november berättade hon för sin ordförande, under ett medarbetarsamtal.

Annas metod – omval i tre steg

1. Analysera nuläget.
Vad gör att du trivs bra? Hitta dina framgångsnycklar. Vad gör att man blir bra? Vem?

2. Identifiera dilemman.
Om något ändå gnager – sätt det i relation till hur du trivs. Vad är dilemmat? Är det till exempel en allmän tidspress eller en specifik konflikt? En viktig poäng är att hitta hur du själv bidrar till det? Hur kan du förändra det?

3. Ompröva.
Skulle du välja om den situation du är i just nu eller skulle du välja något annat?

”Då lämnade jag fram lappen, alltså en skriftlig begäran att få sluta. Och vi hade ett jättebra samtal kring det, det var liksom inga konstigheter.”

Reaktionerna från omgivningen var positiva, om än varierade. Något egentligt ifrågasättande mötte hon aldrig.

”I omvärldens ögon skulle det kanske sett bättre ut att gå till ett annat toppjobb. Men för vem behöver jag egentligen bevisa något – är det för mig eller för andra? Det pratas mycket om att vi ska visa respekt för vår omgivning och lojalitet i vårt arbete. Att göra omval är att visa respekt för sig själv och ge sig tid att tänka på sin egen personliga utveckling.”

Hade du själv funderingar på om du skulle våga eller inte?

”Absolut. ’Går det rent praktiskt, är det säkert att jag får jobb sen?’ Men jag känner mig trygg i att det kommer att lösa sig. Jag är ju i botten legitimerad fysio­terapeut, det finns ju jobb.”

Ibland sägs det att man när man börjar ett jobb ska ha ett slutdatum för det. Planerar du så?

”Det där kommer från 90-talet, när man pratade om att man skulle vara vd i max tre år och inte fastna i en organisation. Men det handlar mycket om vilken miljö man befinner sig i. Det är en kultur att vi ska vara framåt och drivande och tillgängliga och öppna. Jag tror mer på stanna upp, fokusera och ha tillit till sig själv.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden