Amazon satsar på kvinnor som tagit jobbpaus

Den amerikanska e-handelsjätten Amazon ska anställa tusen personer i ett program för människor som varit borta från arbetslivet en längre tid. Det är den största satsningen ett enskilt företag gjort i USA, skriver Harvard Business Review.

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En byggnad i USA där det står Amazon på väggen. En bild där man ser en kvinnas händer vid en dator och som håller i en mobiltelefon.

Har du tagit en paus i karriären? Det behöver inte vara kört för det. I USA har stora företag inom bland annat finans och teknik i över ett decennium arbetat med program där man anställer personer som av olika skäl varit borta från arbetslivet i ett eller flera år. Programmen fungerar på olika sätt, men brukar ge de nyanställda betald utbildning i ett antal veckor. Vid programmens slut leder det ofta till en anställning. I en del fall blir de nyrekryterade anställda från början.

E-handelsjätten Amazon är ett av de företag som har arbetat med den typen av program sedan 2019, vilket har lett till en anställning för över 30 personer. Företaget har nu meddelat att de ska anställa 1 000 personer i en sådan satsning under de kommande åren. Det är den största satsningen hittills av ett enskilt företag i USA, skriver Harvard Business Review.

Varje deltagare kommer att gå ett program i 16 veckor, där de får både utbildning och lön. I slutet har de möjlighet att få en fast anställning.
”Vi har ett dedikerat team som rekryterar personer som vill börja arbeta igen efter ett uppehåll i arbetslivet, säger Alex Mooney, ansvarig för programmet på Amazon, enligt Harvard Business Review. 

Teamet ska fokusera på att se potentialen i varje människa istället för att titta skeptiskt på luckor i cv:t eller färdigheter som behöver uppdateras.

Amazons program är öppet för människor oavsett kön, men kommer att rikta sig i huvudsak mot kvinnor som varit borta från arbetslivet i minst i ett år. Till exempel kvinnor som slutade arbeta för att ta hand om barn eller andra närstående när pandemin slog till och förskolor och skolor stängdes, enligt tidningen Fortune. Nästan två miljoner kvinnor i USA har slutat arbeta sedan pandemins början.

Amazons program erbjuds i dag inom avdelningar för bland annat finansiering, konsumentköp och Amazon Pay, men planen är att det ska bli fler framöver.

Kritiker menar att Amazons program bara är en droppe i havet eftersom företaget i sin helhet anställt över 400 000 personer på 10 månader, enligt New York Times. Men Alex Mooney, ansvarig för programmet, säger att Amazon försöker få programmet att växa i en takt där de kan leverera det som krävs till de personer som antas till programmet.

”Det borde bli standard för stora arbetsgivare att erbjuda den här typen av program, säger Alex Mooney till Fortune.

 Det finns även siffror som pekar mot att programmen kan få en ännu större betydelse i framtiden. Enligt forskning från Manpower Group tror 57 procent av männen och 74 procent av kvinnorna inom gruppen millenials att de i framtiden kommer att ta en paus från arbetslivet för att ta hand om barn, äldre släktingar eller för att stödja en partner som arbetar. I USA, liksom i många andra länder, finns inte tillgång till samma system med föräldraledighet och barnomsorg som i Sverige. Men det är ändå mycket högre siffror än för tidigare generationer, enligt HRB.

HRB reflekterar också över att programmen, förutom att ta tillvara på människors kompetens, även bidrar med att skicka en signal till samhället om att karriärer inte måste vara linjära. De normaliserar tanken på att människor kan behöva ta en paus från arbetslivet en tid av personliga skäl. 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden