ungaskador

Allt fler unga skadar sig på jobbet: ”Allvarlig utveckling”

Antalet unga under 25 år som skadar sig på jobbet ökar kraftigt. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket – som oroas av utvecklingen.

Ungefär 2800 arbetsrelaterade olyckor drabbade unga under 25 år förra året. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket och är en ökning med 20 procent jämfört med 2014. Och det är en högre ökning än andra grupper ute i arbetslivet, rapporterar Prevent.

Främst är det unga män som är drabbade.

”Det är en allvarlig utveckling. Vi måste säkerställa att unga får en säker start, och en bra grund för ett hållbart arbetsliv, säger Heli Aarnipuro, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: Det värsta med att leda unga

Ett skäl till att arbetsolyckorna ökar just bland unga kan vara att man ofta är ny på jobbet och därför har mindre erfarenhet. Enligt Arbetsmiljöverket är risken 4-6 gånger högre risk att drabbas av en olycka under det första året på ett nytt jobb.

Branscherna där antalet olyckor ökar är främst inom skolvärlden och äldreomsorgen – sektorer som vanligtvis lider av personalbrist och beskrivs som stressigt. Enligt Heli Aarnipuro kan man förebygga många av olyckorna genom att som chef ge en ordentlig introduktion.

”Det är viktigt att ledningen tänker till i förväg, Man bör vara väldigt noga när man väljer arbetsuppgifter, så att de är anpassade till den ungas psykiska och fysiska mognad. Unga har till exempel inte samma muskulatur som äldre”, säger hon.

stress-13

Läs också: Här är åldersgruppen – där jobbstressen är störst: ”Hög belastning”

Relaterade artiklar

inflytande
Arbetsmiljö

Undersökning: Så stort inflytande har kollegerna – i våra liv

Känns det som att jobbet styr ditt liv? En undersökning visar nu att bara familj och vänner har större inflytande än kollegerna.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
byra
Arbetsmiljö

Hon blev utsatt för härskartekniker – i 3 år: "Ont i magen”

Nu har Anna-Karin Kask skrivit en bok i ämnet.

alkoholaa
Arbetsmiljö

Därför nobbar SVT alkohol på julbordet

Snart är det dags för julbord runt om på svenska arbetsplatser. Men på SVT har man valt att spola kröken och säger nej till alkohol på jullunchen.

frihet
Arbetsmiljö

Därför trivs vi svenskar på jobbet

95 procent – alltså fler än 9 av 10 medarbetare – trivs på jobbet. Det visar en ny omfattande undersökning som Avonova gjort.
giftiggg
Arbetsmiljö

5 saker som förgiftar stämningen på jobbet

Är det låg stämning bland medarbetarna – utan att du som chef förstår varför? Här är 5 orsaker som kan ligga bakom.