Allt fler unga skadar sig på jobbet: ”Allvarlig utveckling”

Antalet unga under 25 år som skadar sig på jobbet ökar kraftigt. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket – som oroas av utvecklingen.

Arbetsmiljö
Publicerad

Ungefär 2800 arbetsrelaterade olyckor drabbade unga under 25 år förra året. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket och är en ökning med 20 procent jämfört med 2014. Och det är en högre ökning än andra grupper ute i arbetslivet, rapporterar Prevent.

Främst är det unga män som är drabbade.

”Det är en allvarlig utveckling. Vi måste säkerställa att unga får en säker start, och en bra grund för ett hållbart arbetsliv, säger Heli Aarnipuro, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Ett skäl till att arbetsolyckorna ökar just bland unga kan vara att man ofta är ny på jobbet och därför har mindre erfarenhet. Enligt Arbetsmiljöverket är risken 4-6 gånger högre risk att drabbas av en olycka under det första året på ett nytt jobb.

Branscherna där antalet olyckor ökar är främst inom skolvärlden och äldreomsorgen – sektorer som vanligtvis lider av personalbrist och beskrivs som stressigt. Enligt Heli Aarnipuro kan man förebygga många av olyckorna genom att som chef ge en ordentlig introduktion.

”Det är viktigt att ledningen tänker till i förväg, Man bör vara väldigt noga när man väljer arbetsuppgifter, så att de är anpassade till den ungas psykiska och fysiska mognad. Unga har till exempel inte samma muskulatur som äldre”, säger hon.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden