Allt fler tycker att jobbet är meningslöst.

Allt fler tycker att jobbet är meningslöst

Allt färre svenskar ser betydelsen av vad de gör på jobbet – och allt färre tycker också att deras jobb är meningsfullt. Det visar en ny undersökning från Jobbhälsoindex. ”Det finns ett samband med psykisk ohälsa,” säger Lars Hjalmarsson, vd för Jobbhälsoindex.

Vill du känna att du ser betydelsen av vad du gör på ditt jobb? Välj ett yrke inom vård, omsorg eller utbildning. Det är den sektor som i minst utsträckning upplever sitt arbete som betydelselöst, visar Jobbhälsoindex nya undersökning.

På andra håll är det värre. Ungefär 14 procent av de tillfrågade i undersökningen upplever att de inte ser betydelsen av vad de gör på sitt jobb. Och det är dubbelt så många som 2013.

Vad beror den här ökningen på?

”Ja, det skulle ju vara kul att kunna svara på den frågan. Vi kan inte se någon orsak, men det finns många spekulationer,” säger Lars Hjalmarsson.

 

Hélène Barnekow

Läs också: Microsoft-vd:n: ”Det går inte att jobba som förr”

En är att den ekonomiska utvecklingen gått bra de senaste åren och att man då har möjlighet att fundera över värden som meningsfullhet. I svårare tider blir istället sådant som mat och husrum betydelsefullt.

”Utvecklingen  i arbetslivet går i en ökad grad mot specialisering – möjligen skulle man kunna tänka sig att det leder till att fler känner sig som en mindre kugge i ett större maskineri,” säger Lars Hjalmarsson.

Det resonemanget ligger nära teorin i antropologen David Graebers bok om bullshit-jobb – yrken som är skapade för att hålla folk sysselsatta – som Chef skrev om härom året.  

Graeber argumenterade med att upptill 40 procent upplever sitt jobb som meningslöst – inte minst chefer. I synnerhet hr-konsulter, kommunikatörer, finansstrateger och bolagsjurister pekades ut.

 

chef_170228_faglar

Läs också: Syftet med ditt jobb – viktigare än någonsin

I Jobbhälsoindex undersökning är det de som jobbar inom handel och transport som har det värst på den punkten. Att personer som jobbar nära andra människor inom vård, omsorg och utbildning har lättast att hitta mening i jobbet innebär också att fler kvinnor än män upplever sitt jobb som meningsfullt.

Undersökningen visar också att yngre upplever sitt jobb som mindre meningsfullt jämfört med sina äldre arbetskamrater.

”Man bör komma ihåg att det bygger på självskattning, det finns ju ingen objektiv måttstock på vad som är meningsfullt,” säger Lars Hjalmarsson.

Ett tydligt samband kan man se i undersökningen: De som drabbats av psykisk ohälsa upplever i högre grad en betydelselöshet på sina arbeten. Likaså de som upplever ett psykiskt obehag av att gå till jobbet. Men vad som är hönan och ägget där går inte att säga.

 

ingmaritopp

Läs också: ”En chef är till för att bråkas med”

Det talas ju ofta om syfte som ett sätt att attrahera kompetens – vad kan chefen eller arbetsgivaren göra för att få jobbet att kännas mer meningsfullt?

”Man kan ju föreställa sig att det ligger i det här med ökad delaktighet, vara med och påverka. Men det behöver inte nödvändigtvis vara så. Om man tar det här med vård och omsorg, är det snarare antagligen i mötet med en sjuk eller gammal människa och upplevelsen i att kunna göra något för den som man upplever betydelse,” säger Lars Hjalmarsson.

Undersökningen, gjord i samarbete med Svenskt kvalitetsindex, grundar sig på 10200 intervjuer med ett slumpvis urval i åldersgruppen 20-65, där deltagarna minst arbetat halvtid.

bullshit

Läs också: 5 tecken på att du har ett poänglöst ”bullshit-jobb”

Relaterade artiklar

Linda Waxin står lutad mot en vägg. I bakgrunden syns ett stadslandskap.
Motivation

Vad pandemins tre faser lärt mig om mig själv

Min upplevelse av pandemin har varit indelad i tre faser. Den första var njutningsfull och handlade om att spara energi och rensa ut. Den andra, lidandets fas, kom mer som en överraskning, skriver Linda Waxin, Chefs krönikör.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

Cissi Elwin.
Motivation

Cissi Elwin: ”Jag längtar efter mitt sammanhang”

Åh, vad jag hoppas att vi kommer att kunna gå till jobbet snart. Jag längtar efter att skaka hand med folk, kramas, få skrattanfall vid kaffeautomaten. Ljudet av människor. Av mina arbetskamrater. Mitt sammanhang, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.

En bild på Siri Wikander mot en vit bakgrund. Hon har en svart tröja på sig.
Motivation

Siri Wikander: ”Dags att pyssla om dina medarbetare”

Behovet av att ses och bli ompysslad och bortskämd av sin chef har kanske aldrig varit större hos dina medarbetare än nu denna höst, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander. 

En kvinna håller upp en målad bild av en solros. Under bilden syns ett bord och vackra blommor.
Motivation

Testet som avslöjar din kreativa potential

Ett fyra minuters-test kan avslöja din kreativa potential. Det visar ny forskning från McGill University, Harvard University och the University of Melbourne. Vill du veta hur kreativ du är?

Kvinna med solhatt ligger på gräsmatta och läser en bok.
Motivation

Sköna boktips för sensommaren

Har du fortfarande semester kvar? Här kommer några sköna boktips för sensommaren, om allt från padel och sönderfallande parallellsamhällen till pirrigt kärlekstrassel i småstad. Chefsinsikterna får du på köpet.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

En kvinna står framför en Whiteboard-tavla med lappar på och talar inför en grupp personer som sitter vid ett bord.
Kommunikation

Ny studie: Det händer när chefen sviker

Hur meningsfullt dina medarbetare upplever sitt jobb påverkas av din förmåga att stötta dem. En ny studie visar att ledarskapet gör förvånansvärt stor skillnad för känslan av meningsfullhet på jobbet.