Allt fler tycker att jobbet är meningslöst.

Allt fler tycker att jobbet är meningslöst

Allt färre svenskar ser betydelsen av vad de gör på jobbet – och allt färre tycker också att deras jobb är meningsfullt. Det visar en ny undersökning från Jobbhälsoindex. ”Det finns ett samband med psykisk ohälsa,” säger Lars Hjalmarsson, vd för Jobbhälsoindex.

Vill du känna att du ser betydelsen av vad du gör på ditt jobb? Välj ett yrke inom vård, omsorg eller utbildning. Det är den sektor som i minst utsträckning upplever sitt arbete som betydelselöst, visar Jobbhälsoindex nya undersökning.

På andra håll är det värre. Ungefär 14 procent av de tillfrågade i undersökningen upplever att de inte ser betydelsen av vad de gör på sitt jobb. Och det är dubbelt så många som 2013.

Vad beror den här ökningen på?

”Ja, det skulle ju vara kul att kunna svara på den frågan. Vi kan inte se någon orsak, men det finns många spekulationer,” säger Lars Hjalmarsson.

 

Hélène Barnekow

Läs också: Microsoft-vd:n: ”Det går inte att jobba som förr”

En är att den ekonomiska utvecklingen gått bra de senaste åren och att man då har möjlighet att fundera över värden som meningsfullhet. I svårare tider blir istället sådant som mat och husrum betydelsefullt.

”Utvecklingen  i arbetslivet går i en ökad grad mot specialisering – möjligen skulle man kunna tänka sig att det leder till att fler känner sig som en mindre kugge i ett större maskineri,” säger Lars Hjalmarsson.

Det resonemanget ligger nära teorin i antropologen David Graebers bok om bullshit-jobb – yrken som är skapade för att hålla folk sysselsatta – som Chef skrev om härom året.  

Graeber argumenterade med att upptill 40 procent upplever sitt jobb som meningslöst – inte minst chefer. I synnerhet hr-konsulter, kommunikatörer, finansstrateger och bolagsjurister pekades ut.

 

chef_170228_faglar

Läs också: Syftet med ditt jobb – viktigare än någonsin

I Jobbhälsoindex undersökning är det de som jobbar inom handel och transport som har det värst på den punkten. Att personer som jobbar nära andra människor inom vård, omsorg och utbildning har lättast att hitta mening i jobbet innebär också att fler kvinnor än män upplever sitt jobb som meningsfullt.

Undersökningen visar också att yngre upplever sitt jobb som mindre meningsfullt jämfört med sina äldre arbetskamrater.

”Man bör komma ihåg att det bygger på självskattning, det finns ju ingen objektiv måttstock på vad som är meningsfullt,” säger Lars Hjalmarsson.

Ett tydligt samband kan man se i undersökningen: De som drabbats av psykisk ohälsa upplever i högre grad en betydelselöshet på sina arbeten. Likaså de som upplever ett psykiskt obehag av att gå till jobbet. Men vad som är hönan och ägget där går inte att säga.

 

ingmaritopp

Läs också: ”En chef är till för att bråkas med”

Det talas ju ofta om syfte som ett sätt att attrahera kompetens – vad kan chefen eller arbetsgivaren göra för att få jobbet att kännas mer meningsfullt?

”Man kan ju föreställa sig att det ligger i det här med ökad delaktighet, vara med och påverka. Men det behöver inte nödvändigtvis vara så. Om man tar det här med vård och omsorg, är det snarare antagligen i mötet med en sjuk eller gammal människa och upplevelsen i att kunna göra något för den som man upplever betydelse,” säger Lars Hjalmarsson.

Undersökningen, gjord i samarbete med Svenskt kvalitetsindex, grundar sig på 10200 intervjuer med ett slumpvis urval i åldersgruppen 20-65, där deltagarna minst arbetat halvtid.

bullshit

Läs också: 5 tecken på att du har ett poänglöst ”bullshit-jobb”

Relaterade artiklar

janne-3
Kommunikation

Janne Andersson: ”3 ledarfokus gör Sverige världsbäst”

Fokusera rätt – och få ett vinnande lag. ”Jag är helt övertygad om att de sakerna vi jobbar med i landslaget går att applicera på allt ledarskap”, säger förbundskapten Janne Andersson.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
Kvinna läser bok framför öppna spisen.
Motivation

11 boktips om märkliga chefer

Milda makaroner vilka märkliga chefer det finns! Chef har fiskat i bokfloden och tipsar om de bästa på chefs-temat att njuta av till jul.
byggchef
Motivation

Enda branschen där kvinnliga chefer tjänar mer

Byggindustrin är den enda bransch där kvinnors chefslöner är högre än de manliga kollegornas.

algortimchef
Motivation

Därför vantrivs vi med en algoritm som chef

Det finns framför allt tre anledningar till att människor avskyr att bli styrda av en algoritm – och istället börjar jobba för att manipulera systemet, visar en ny studie.

sattamalen
Motivation

Forskare: Därför ska du sluta sätta låga mål

Hur reagerar vi på målsättningar? Och hur kan låga mål sänka motivationen bland medarbetarna? Det ville ett amerikanskt forskarlag ta reda på.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Första veckan efter semestern i GIF:ar.
Motivation

Första veckan efter semestern - i giffar

För många lider den sista ljuva semesterveckan mot sitt slut, och höstterminen står inför dörren. Här är GIF-bilderna som summerar känslorna den första arbetsveckan.