Så många kan tänka sig jobb utan kontor

Kontoret kan ha spelat ut sin roll som en nödvändig del av arbetslivet. Det hävdas av molntjänstföretaget Citrix, som stödjer sig på en enkät av Sifo.

Arbetsmiljö
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En grupp unga människor arbetar på ett kontor.
Detta kan bli en ovanligare syn framöver, enligt undersökningen.

Enligt undersökningen kan närmare hälften av de svenska kontorsarbetarna tänka sig att jobba hos en arbetsgivare som inte har ett kontor, samtidigt som en av tio väljer bort arbetsgivare som inte tillåter distansjobb på medarbetarnas villkor.

Bland kontorsarbetare med småbarn upp till fem år kan sex av tio tänka sig att helt jobba på distans, enligt undersökningen som besvarats av drygt 1000 svenskar.

”Fler och fler kommer till insikt om att organisationer inte längre behöver en fysisk samlingspunkt för att hålla ihop. Under pandemin har vi lärt oss att samarbeta via digitala mötesplatser, samarbetsytor och rutiner. När pandemins restriktioner tas bort så verkar många vilja fortsätta jobba enligt nya modeller”, kommenterar Aleksandra Lubavs som är Sverigechef på Citrix, som också hävdar att ”kontoret inte har någon plats i ett modernt arbetsliv” för en växande grupp.

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden