Allt fler blandar jobb och semester – kan ge sämre återhämtning

Allt fler tar längre ledigheter och passar på att sitta på annan ort och jobba. Men det innebär en risk att du får sämre koll på hur mycket paus du får från jobbet.

Hälsa
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En "splitbild" där ena halvan av en man har kostym och den andra badbyxor.

Har chefsjobbet slitit på dig i höst? Du kanske åker du bort över jul och nyår och funderar på att bli kvar ett tag – ta lite ”arbetsmester”, eller workation som det kallas på engelska?

Allt fler tar längre ledigheter och passar på att sitta på annan ort och jobba. Den förändringen ser Airbnb:s vd Brian Chesky tydligt. Hälften av deras bokningar är en vecka eller mer. Och bokningarna på mer än 28 dagar har ökat med 20 procent, säger vd Brian Chesky till The Atlantic.

Men vad betyder sammanblandningen av arbete och semester för vår förmåga att återhämta oss? Hur påverkar det vårt mående om vi inte kopplar av helt från jobbet ibland?

Den risk som psykologen Niclas Andén ser är att du får sämre koll på hur mycket paus – inte minst mental sådan – du får från jobbet.

”Att koppla bort jobbet rent psykologiskt har i många studier visat sig ha samband med återhämtning, välmående, hälsa och prestationsförmåga”, säger psykologen Niclas Andén som i sin bok ”Återhämtningsguiden” ändå förespråkar kortare pauser ofta framför fem veckors semester.

Kanske är arbetsmester optimalt. Kanske frestar pausen ännu mer när du är på ett vackert ställe där du längtar ut.

Niclas Andén menar att det bästa är lite återhämtning varje dag. Och föreslår att du fem gånger per dag, minst tio minuter åt gången, ska ägna dig åt något som bryter av. av. Gå en promenad, upptäck en ny gata eller ett nytt kvarter, ta ett varv i ett skidspår eller varför inte ett snöbollskrig.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden