En

Allt fler blandar jobb och semester – kan ge sämre återhämtning

Allt fler tar längre ledigheter och passar på att sitta på annan ort och jobba. Men det innebär en risk att du får sämre koll på hur mycket paus du får från jobbet.

Har chefsjobbet slitit på dig i höst? Du kanske åker du bort över jul och nyår och funderar på att bli kvar ett tag – ta lite ”arbetsmester”, eller workation som det kallas på engelska?

Allt fler tar längre ledigheter och passar på att sitta på annan ort och jobba. Den förändringen ser Airbnb:s vd Brian Chesky tydligt. Hälften av deras bokningar är en vecka eller mer. Och bokningarna på mer än 28 dagar har ökat med 20 procent, säger vd Brian Chesky till The Atlantic.

Men vad betyder sammanblandningen av arbete och semester för vår förmåga att återhämta oss? Hur påverkar det vårt mående om vi inte kopplar av helt från jobbet ibland?

Den risk som psykologen Niclas Andén ser är att du får sämre koll på hur mycket paus – inte minst mental sådan – du får från jobbet.

skidresa

Läs också: Extra semester – för den som skippar flyget

”Att koppla bort jobbet rent psykologiskt har i många studier visat sig ha samband med återhämtning, välmående, hälsa och prestationsförmåga”, säger psykologen Niclas Andén som i sin bok ”Återhämtningsguiden” ändå förespråkar kortare pauser ofta framför fem veckors semester.

Kanske är arbetsmester optimalt. Kanske frestar pausen ännu mer när du är på ett vackert ställe där du längtar ut.

Niclas Andén menar att det bästa är lite återhämtning varje dag. Och föreslår att du fem gånger per dag, minst tio minuter åt gången, ska ägna dig åt något som bryter av. av. Gå en promenad, upptäck en ny gata eller ett nytt kvarter, ta ett varv i ett skidspår eller varför inte ett snöbollskrig.

Att meditera i 15 minuter kan vara lika positivt som en semesterdag.

Läs också: Meditera 15 minuter – motsvarar en semesterdag

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

katarina-webb
Hälsa

Psykologen om hur vi skapar goda relationer

Alltfler studier pekar på att goda sociala relationer är avgörande för vår hälsa. Psykologen Katarina Blom ger en djupare förståelse för vår sociala hjärna. 

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
En kvinna håller i en klangskål. Till vänster: Person ger kvinna ett par bowlingskor.
Hälsa

Nu ska chefen avgöra vad som är friskvård

Arbetsgivaren får ett större ansvar för att bedöma vad friskvårdsbidraget får användas till. Det blir resultatet när Skatteverket tar bort den exempellista på aktiviteter som tidigare funnits. Det är den stora – och enda – nyheten kring friskvårdsbidraget 2022. 

Niklas Laninge till höger. Bild på två par vilande fötter framför en öppen brasa.
Hälsa

Så hanterar du julstressen

Sönderstressad inför jul? Gör ett beteendepsykologiskt experiment. Pandemin ger dig alla ursäkter du behöver för att tacka nej och istället hinna njuta av allt det vackra – och lämna in budgeten. Det säger beteendepsykologen Niklas Laninge. 

En ung kvinna sitter framför sin dator och äter lunch, i form av en smörgås.
Hälsa

”Missa inte de tidiga signalerna på psykisk ohälsa”

De psykiska ohälsotalen skenar. Men det måste inte vara komplicerat att sätta in åtgärder på arbetsplatsen. ”Ibland behövs det inte mer än att chefen följer upp den anställda”, säger Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.

Illustration av bland annat en hjärna och en person som pratar.
Hälsa

Studier ger nyckeln till välmående team

Ta hjälp av forskningen för att förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats. Nu finns en ny sammanställning över 32 vetenskapliga studier som visar hur du kan göra.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Kvinna sitter framför dator, ljus flödar in genom fönstret.
Hälsa

Ta in ljuset - bli piggare

Under vintern når bara fem procent av det globala ljuset till Sverige. Vill du få så mycket som möjligt av det ljus som finns? Se till att vara ute före klockan tio på morgonen.