Då är äldre medarbetares kunskap avgörande

Det moderna samhällets sårbarhet för cyberattacker blir alltmer uppenbar. I sådana lägen blir äldre medarbetares kunskap i att kunna hålla igång verksamheten manuellt avgörande.

Karriär
Publicerad
Illustration med en dator som går sönder och en frustrerad medarbetare.

I somras tvingades Coop stänga hundratals butiker sedan hackare planterat in skadlig kod hos en underleverantör som ansvarar för kassasystemen – ingen liten sak med tanke på att Coop är den enda matbutiken i åtskilliga svenska samhällen.

Cyberstörningarna sker också allt oftare: Bara någon månad tidigare lamslogs en jättelik pipeline som pumpar fram 45 procent av all olja som konsumeras i östra USA. Och det var i samband med den historien som vd:n för Colonial Pipelines, Joseph Blount, satte fingret på hur man trots allt hjälpligt lyckades hålla igång flödet i ledningen: Tack vare det fåtal kvarvarande äldre medarbetare som fortfarande vet hur grejorna hanteras manuellt.

”Tack och lov har vi ännu kvar en sista rest av den generationen”, sa han om den medarbetargrupp som annars ofta ses över axeln till förmån för yngre förmågor med framför allt digital kompetens.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden