Då är äldre medarbetares kunskap avgörande

Det moderna samhällets sårbarhet för cyberattacker blir alltmer uppenbar. I sådana lägen blir äldre medarbetares kunskap i att kunna hålla igång verksamheten manuellt avgörande.

Karriär
Publicerad
Illustration med en dator som går sönder och en frustrerad medarbetare.

I somras tvingades Coop stänga hundratals butiker sedan hackare planterat in skadlig kod hos en underleverantör som ansvarar för kassasystemen – ingen liten sak med tanke på att Coop är den enda matbutiken i åtskilliga svenska samhällen.

Cyberstörningarna sker också allt oftare: Bara någon månad tidigare lamslogs en jättelik pipeline som pumpar fram 45 procent av all olja som konsumeras i östra USA. Och det var i samband med den historien som vd:n för Colonial Pipelines, Joseph Blount, satte fingret på hur man trots allt hjälpligt lyckades hålla igång flödet i ledningen: Tack vare det fåtal kvarvarande äldre medarbetare som fortfarande vet hur grejorna hanteras manuellt.

”Tack och lov har vi ännu kvar en sista rest av den generationen”, sa han om den medarbetargrupp som annars ofta ses över axeln till förmån för yngre förmågor med framför allt digital kompetens.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden