chef8_uppd-forward
Illustration: Sanna Mander

Äldre chefer bättre på att utveckla medarbetare

– Äldre chefer utvecklar sina medarbetare bättre medan yngre chefer fokuserar mer på att nå sina egna mål och visa framfötterna, säger Trevor Archer, som är professor i psykologi på Göteborgs Universitet och som står bakom studien.

6789 chefer mellan 30 och 60 år deltog i undersökningen som är baserad på chefer som sökte ledartjänster och gjorde rekryteringsföretagets Jobmatchs arbetspsykologiska test.

”De yngre cheferna är mer karriärsmedvetna och ambitiösa. Med åldern ändras fokus från den egna karriären till att vara en lagspelare och utveckla medarbetarna”, säger Trevor Archer.

trevor Archer, forskare i psykologi genomförde studien. Trevor Archer, forskare i psykologi, är en av de som står bakom studien.

En tydlig skillnad är att de yngre cheferna ser sig själv som största möjligheten att lyckas medan de äldre ser sina medarbetare som största möjligheten. Men det betyder inte att en ung chef behöver vara sämre än en äldre.

”Samtidigt som vinnarinstinkten och ambition tenderar att vara större hos yngre chefer så har äldre chefer större förmåga att ta ett helhetsperspektiv medan yngre är betydligt mer för detaljstyrning. Det går alltså inte att säga huruvida en äldre eller yngre chef alltid är det bästa för ett företag”, säger Trevor Archer.

Vad kan yngre och äldre chefer lära av varandra? 
”Vi alla har något att komma ihåg eller lära. De yngre kan ta till sig helhetsperspektiv som de äldre har bildat sig. Jag skulle inte förslå att de äldre ska lära sig någonting utan komma ihåg framåtandan och bli påminda om den av de yngre”, säger Trevor Archer.

Yngre chefer:
– Detaljstyr och organiserar.
– Driver egna initiativ.
– Styr och följer upp projekt.
– Skapar resultat genom att driva processen.
– Beslutsprocessen baseras på egen övertygelse.
– Ser sig själv som centrum för resultat.
– Skapar visioner och mål.

Äldre chefer:
– Helikoptersyn och helhetsperspektiv.
– Ger plats till andras initiativ.
– Delegerar ansvar och släpper fram andra.
– Skapar resultat genom att värna om lagandan.
– Tar med andras feedback och åsikter i sin beslutsprocess.
– Ser medarbetarna som centrum för resultat.
– Skapar samarbete och team för att nå resultat.

Läs hela rapporten…
…eller en sammanfattning.

Relaterade artiklar

sememester
Delegering

Undersökning: Semestern – en stressfälla för chefen

Snart dags för semester. Eller? För det är lite si och så med vilan under ledigheten för chefer. Även om en majoritet tar tre veckors sommarsemester eller mer, väljer sex av tio att jobba under sin lediga tid. En majoritet känner sig också stressade inför semestern och en tredjedel har svårt att gå ner i varv.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
henrik-bunge2
Arbetsmiljö

Henrik Bunge, vd Björn Borg: ”Jodå, man kan faktiskt tvinga folk att träna”

Årets hälsofrämjande chef. Alla kan bli sitt bästa jag, det är hans bestämda uppfattning. Henrik Bunge tubbar sina medarbetare att sträva mot sina personliga mål för fysisk hälsa och personlig utveckling.
nykar-i-jobbet
Delegering

Bryt beroendet av jobbet – sex tips

Bara för att det känns bra behöver det inte betyda att det är särskilt hälsosamt att jobba så mycket som du gör. Så här slutar du kolla mejlen hemma och får ner förväntningarna på att du ska vara ständigt tillgänglig utanför arbetstid.
temp
Arbetsmiljö

Så blir chefen en friskfaktor

Tjänstemän blir allt nöjdare med jobbet, men också sjukare. Det visar TCO:s nya rapport Friskt jobbat – allt att vinna. Gott ledarskap omnämns som särskilt viktig för att förebygga ohälsa. Här är åtta punkter som karaktäriserar det.
haegla-baago
Delegering

Livskrisen fick Helga Baagøe att ompröva sitt ledarskap

Intervju. På en sekund förändrades livet när Helga Baagøes man bröt nacken och blev förlamad. Det tvingade henne också att ompröva sitt ledarskap. Hon orkade inte längre hålla uppe sin ”chefs-fasad” utan försonades med tanken att som chef inte vara den som har alla svaren.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
lura
Delegering

Lura din hjärna att sluta vilja jobba

Är du en av dem som vill kolla mailen när du är ledig och borde slappna av? Såhär lurar du hjärnan till lugn och jobbar lagom när du är ledig.