illustration-generationsvaxling

Jo, unga vill visst bli chefer

Nyfikenheten på chefskap bland unga är stor. Det visar ett utdrag om ledarskap, beställt av Scouterna, från Sveriges största attitydundersökning bland ungdomar (15-24 år), Ungdomsbarometern. Åtta av tio tror sig vilja testa någon form av chefsskap i framtiden. 51 procent kan tänka sig att vara chef på mer permanent basis. Att bli chef ligger därmed högst av alla yrkestyper som ungdomar vill bli. En fjärdedel ser sig som högsta ledare för ett stort företag eller en organisation.

”Vi ser tydligt att den allmänna uppfattningen om att unga inte vill bli chefer är en myt”, säger Erik Arroy, expert på utbildning och kompetensförsörjning på Ungdomsbarometern.

Främsta anledningen till att ungdomarna vill bli chefer är att de vill kunna påverka utvecklingen och därefter för att de anser sig duktiga på att leda andra och för att få mer ansvar. Pengarna är också viktiga, för 35 procent.

För dagens chefer är det kanske också intressant vad 90-talisterna tycker är de viktigaste egenskaperna hos en chef. Högst upp på listan kommer ”att vara rättvis”, vilket hälften har svarat. Därefter i turordning: att lära känna sina anställda, ge mycket feedback, inspirera, vara öppen och ärlig, att inkludera alla, att uppmuntra anställda att inte vara rädda för att begå misstag och att lyssna.

Och när det gäller vad som skulle få dem att tacka nej till ett jobb kommer miljöskadliga och oetiska produkter högt på listan. Men allra högst upp kommer en dålig arbetsmiljö, både fysisk och psykosocial.

Scouterna, som jobbar mycket med ledarskap bland unga, ville ta reda på om deras medlemmar skiljer sig från ungdomar i stort när det gäller tankar om ledarskap. Det gör de på vissa punkter. En ännu större andel bland scouter, nära nio av tio,  tror sig vilja testa på ledarskap. Åtta av tio vill göra det för att påverka utvecklingen och sex av tio för att de är duktiga på att leda andra. Scouterna har också en större drivkraft i att få hjälpa andra och är mer benägna att välja bort arbetsgivare som jobbar med oetiska produkter.

Ungdomsbarometern genomfördes under hösten 2014, på just denna delen av undersökningen har cirka 5 000 ungdomar som utgör ett statistiskt representativt urval av åldersgruppen 15-24 år svarat.

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.
startsida1
 

Hylla en kvinnlig ledare som betytt mycket för dig

Tacka eller berätta om en kvinnlig chef, mentor eller kollega som har haft betydelse i din karriär: #honlyftemig
topp100-2018
 

Chef.se en av de bästa sajterna i Sverige – för femte året i rad

Chef.se hamnar återigen på listan över Sveriges fem bästa tidskriftssajter, när IDG presenterar prestigefyllda Topp 100-listan.
Christina Forsberg, CSN. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + CSN

Christina Forsberg: CSN möjliggör drömmar

Studiestödet måste säkras – för nya generationer, längre arbetsliv och ständigt lärande. CSN:s generaldirektör Christina Forsberg berättar om hur hon leder arbetet med att möjliggöra livsdrömmar.

psykopat
 

Vad gör man med en psykopat?

Bakom den sympatiska fasaden lurar en människa med psykopatisk personlighet.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden