illustration-generationsvaxling

Jo, unga vill visst bli chefer

Nyfikenheten på chefskap bland unga är stor. Det visar ett utdrag om ledarskap, beställt av Scouterna, från Sveriges största attitydundersökning bland ungdomar (15-24 år), Ungdomsbarometern. Åtta av tio tror sig vilja testa någon form av chefsskap i framtiden. 51 procent kan tänka sig att vara chef på mer permanent basis. Att bli chef ligger därmed högst av alla yrkestyper som ungdomar vill bli. En fjärdedel ser sig som högsta ledare för ett stort företag eller en organisation.

”Vi ser tydligt att den allmänna uppfattningen om att unga inte vill bli chefer är en myt”, säger Erik Arroy, expert på utbildning och kompetensförsörjning på Ungdomsbarometern.

Främsta anledningen till att ungdomarna vill bli chefer är att de vill kunna påverka utvecklingen och därefter för att de anser sig duktiga på att leda andra och för att få mer ansvar. Pengarna är också viktiga, för 35 procent.

För dagens chefer är det kanske också intressant vad 90-talisterna tycker är de viktigaste egenskaperna hos en chef. Högst upp på listan kommer ”att vara rättvis”, vilket hälften har svarat. Därefter i turordning: att lära känna sina anställda, ge mycket feedback, inspirera, vara öppen och ärlig, att inkludera alla, att uppmuntra anställda att inte vara rädda för att begå misstag och att lyssna.

Och när det gäller vad som skulle få dem att tacka nej till ett jobb kommer miljöskadliga och oetiska produkter högt på listan. Men allra högst upp kommer en dålig arbetsmiljö, både fysisk och psykosocial.

Scouterna, som jobbar mycket med ledarskap bland unga, ville ta reda på om deras medlemmar skiljer sig från ungdomar i stort när det gäller tankar om ledarskap. Det gör de på vissa punkter. En ännu större andel bland scouter, nära nio av tio,  tror sig vilja testa på ledarskap. Åtta av tio vill göra det för att påverka utvecklingen och sex av tio för att de är duktiga på att leda andra. Scouterna har också en större drivkraft i att få hjälpa andra och är mer benägna att välja bort arbetsgivare som jobbar med oetiska produkter.

Ungdomsbarometern genomfördes under hösten 2014, på just denna delen av undersökningen har cirka 5 000 ungdomar som utgör ett statistiskt representativt urval av åldersgruppen 15-24 år svarat.

 

Relaterade artiklar

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.