9 frågor att ställa innan du byter jobb

9 frågor att ställa innan du byter jobb

I dessa tider får många tankar på en ny karriärframtid. Men är verkligen ett jobbyte det du behöver för att uppnå den önskade förändringen – eller finns svaren närmare än så?

Dålig trivsel på arbetsplatsen, ångrade karriärval eller allmän rådvillhet kring vilket nästa steg på vägen egentligen är kan väcka känslan av att något måste förändras kvickt. Men vad? Tanken på att kasta allt det gamla åt sidan och börja på en ny kula kanske lockar, och det är säkert helt rätt beslut – för vissa.

Men karriärcoachen och TED-talkaren Kathy Caprino föreslår i affärsmagasinet Forbes att du riktar blicken inåt innan du skickar iväg din avskedsansökan. För är det i själva verket den roll du iklär dig på jobbet som du flyr ifrån kommer du antagligen att upprepa mönstret även på nästa arbetsplats.

Här är nio frågor som Kathy Caprino menar att du bör ställa för att se om grundproblemet snarare finns inom dig själv:

 1. Är jag självmedveten och känslomässigt mogen?
  Om du ofta finner dig överrumplad av dina egna känslor, tankar och beteenden och har svårt att kontrollera dessa behöver du sannolikt arbeta på att skaffa starkare självinsikt.
Hälften av svenskarna kan tänka sig att byta yrke.

Läs också: Sifo: Hälften av svenskarna vill byta karriär

 1. Är min kommunikation tillräckligt tydlig?
  Om du ständigt blir missförstådd eller bortglömd finns det en möjlighet att det är din kommunikation som inte ger önskad effekt, och behöver slipas.
 2. Kan jag skapa relationer med andra?
  Om du lever som i en bubbla med svårigheter att forma vänskapsband, frånkopplad från kollegorna och jobbsammanhanget, kan du behöva göra dig mer öppen och tillgänglig.
 3. Kan jag fatta beslut?
  Blir du överväldigad när du ställs inför beslut eller olika valmöjligheter fungerar du inte effektivt i chefsrollen. Här krävs förstärkt handlingskraft.
 4. Tar jag ansvar för andra?
  Om din egen framgång alltid trumfar möjligheten att hjälpa andra att realisera sin potential, eller att bidra till organisationens övergripande mål bör du sluta ensamsegla och börja coacha.
spakad

Läs också: Expertens 3 råd: Ta dig ur mitt-i-karriären-krisen!

 1. Står jag på mig?
  Har du svårt att stå upp för din eller dina medarbetares sak krävs självförtroende att argumentera och förhandla.
 2. Har jag en sund balans mellan arbete och fritid?
  Om du inte klarar av att låta dina privata mål och önskningar samexistera med de krav som arbetet eller karriären ställer är det dags att ändra perspektiv.
 3. Kan jag sätta gränser?
  Tar du på dig för mycket, blir överkörd gång på gång eller utnyttjas för andras vinning krävs tydligare gränsdragningar och färre kompromisser.
 4. Har jag kontroll över min karriär?
  Känns det som att karriären har hamnat i en återvändsgränd eller drivit iväg i en riktning som inte längre känns givande är det hög tid att återta rodret.
michelle

Läs också: Michelle Obama: Mina 3 bästa karriärtips till dig

Svarar du nej på en eller flera av frågorna bör inte det ses som ett problem enligt Caprino. Snarare är det ett tecken på att du känner dig själv tillräckligt väl för att inse att du behöver växa för att nå dit du vill, kanske genom en ledarskapskurs eller med hjälp av en coach eller terapeut.

Genom att välja ut ett par områden där störst förändring är nödvändig kan du snabbt ta tag i självbilden, och undvika att trampa i gamla fällor – på ditt nuvarande jobb eller ditt kommande.

Relaterade artiklar

Foto på Jeny Meira som häller upp öl bakom en bardisk
Karriär

Jény Meira blev hotellchef vid 25: "Jag tror på att manifestera vilja"

Från vikarie i receptionen till hotellchef vid 25 års ålder. Efter en ovanligt snabb karriärresa är Jény Meira inne på sitt sjunde år som chef för Hotel Carlia i Uddevalla.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Person i blå skjorta som funderar över karriärbyte
Karriär

3 sätt att byta karriär – under corona

Om förändring är skrämmande kan blotta tanken på ett karriärskifte i coronakrisens efterdyningar te sig än värre. Men det är fullt möjligt att byta karriärspår även i dessa tider. Så här gör du. 
Röstdesigner och jobba hemifrån-koordinator är två yrken som spås komma i framtiden.
Karriär

5 helt nya yrken – i coronakrisens spår

Medan praktiskt taget alla företag och verksamheter tagit stryk under coronakrisen, uppstår även helt nya yrkesområden, inte minst för chefer. Här är fem helt nya drömjobb att satsa på.
Fem personer i rad
Karriär

Egenskaperna rekryterare letar efter post-corona

Vilka personliga egenskaper letar arbetsgivarna efter post-corona? Och vad söker kandidaterna efter? En undersökning från Novare ger svar.
Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Person på balkong som gör en jobbintervju online
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 7 tips – som tar dig närmare drömjobbet.