9 frågor att ställa innan du byter jobb

9 frågor att ställa innan du byter jobb

Ett nytt år som står för dörren rör gärna upp tankar på en ny karriärframtid. Men är verkligen ett jobbyte det du behöver för att uppnå den önskade förändringen – eller finns svaren närmare än så?

Dålig trivsel på arbetsplatsen, ångrade karriärval eller allmän rådvillhet kring vilket nästa steg på vägen egentligen är kan väcka känslan av att något måste förändras kvickt. Men vad? Tanken på att kasta allt det gamla åt sidan och börja på en ny kula kanske lockar, och det är säkert helt rätt beslut – för vissa.

Men karriärcoachen och TED-talkaren Kathy Caprino föreslår i affärsmagasinet Forbes att du riktar blicken inåt innan du skickar iväg din avskedsansökan. För är det i själva verket den roll du iklär dig på jobbet som du flyr ifrån kommer du antagligen att upprepa mönstret även på nästa arbetsplats.

Här är nio frågor som Kathy Caprino menar att du bör ställa för att se om grundproblemet snarare finns inom dig själv:

 1. Är jag självmedveten och känslomässigt mogen?
  Om du ofta finner dig överrumplad av dina egna känslor, tankar och beteenden och har svårt att kontrollera dessa behöver du sannolikt arbeta på att skaffa starkare självinsikt.
Hälften av svenskarna kan tänka sig att byta yrke.

Läs också: Sifo: Hälften av svenskarna vill byta karriär

 1. Är min kommunikation tillräckligt tydlig?
  Om du ständigt blir missförstådd eller bortglömd finns det en möjlighet att det är din kommunikation som inte ger önskad effekt, och behöver slipas.
 2. Kan jag skapa relationer med andra?
  Om du lever som i en bubbla med svårigheter att forma vänskapsband, frånkopplad från kollegorna och jobbsammanhanget, kan du behöva göra dig mer öppen och tillgänglig.
 3. Kan jag fatta beslut?
  Blir du överväldigad när du ställs inför beslut eller olika valmöjligheter fungerar du inte effektivt i chefsrollen. Här krävs förstärkt handlingskraft.
 4. Tar jag ansvar för andra?
  Om din egen framgång alltid trumfar möjligheten att hjälpa andra att realisera sin potential, eller att bidra till organisationens övergripande mål bör du sluta ensamsegla och börja coacha.
spakad

Läs också: Expertens 3 råd: Ta dig ur mitt-i-karriären-krisen!

 1. Står jag på mig?
  Har du svårt att stå upp för din eller dina medarbetares sak krävs självförtroende att argumentera och förhandla.
 2. Har jag en sund balans mellan arbete och fritid?
  Om du inte klarar av att låta dina privata mål och önskningar samexistera med de krav som arbetet eller karriären ställer är det dags att ändra perspektiv.
 3. Kan jag sätta gränser?
  Tar du på dig för mycket, blir överkörd gång på gång eller utnyttjas för andras vinning krävs tydligare gränsdragningar och färre kompromisser.
 4. Har jag kontroll över min karriär?
  Känns det som att karriären har hamnat i en återvändsgränd eller drivit iväg i en riktning som inte längre känns givande är det hög tid att återta rodret.
michelle

Läs också: Michelle Obama: Mina 3 bästa karriärtips till dig

Svarar du nej på en eller flera av frågorna bör inte det ses som ett problem enligt Caprino. Snarare är det ett tecken på att du känner dig själv tillräckligt väl för att inse att du behöver växa för att nå dit du vill, kanske genom en ledarskapskurs eller med hjälp av en coach eller terapeut.

Genom att välja ut ett par områden där störst förändring är nödvändig kan du snabbt ta tag i självbilden, och undvika att trampa i gamla fällor – på ditt nuvarande jobb eller ditt kommande.

Relaterade artiklar

7 av 10 svenskar vill vidareutbilda sig inom tre år.
Karriär

2 av 5 ångrar yrkesvalet – vill omskola sig

En färsk undersökning visar att en majoritet av svenskarna vill stärka sin yrkeskompetens. Många ser vidareutbildning som en väg mot en ny karriär – och så många som 40 procent ångrar sitt yrkesval.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Joceline Akgun, vd på Creative Headz
Karriär

Joceline Akgun: ”Jag har alltid drömt om en ledarroll”

Hår – det ville hon absolut inte jobba med. I dag är Joceline Akgun vd för snabbväxande frisörkedjan Creative Headz, med sammanlagt elva salonger och fler i sikte.
Så skriver du ett bra cv år 2020.
Karriär

5 steg till ett vinnande cv

Att kort sammanfatta sina meriter på ett relevant sätt och samtidigt stå ut från mängden lite lagom mycket har alltid varit en konst. Nu kommer dessutom AI och algoritmer med i bilden på bred front.
Dags för karriärförändring? Du är inte ensam, enligt en undersökning.
Karriär

Så vill vi förändra våra jobb i år

Siktet inställt på en rejäl karriärförändring under 2020? Du är inte ensam. Hälften av alla svenskar har just sådana planer, visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Linda Waxin intervjuas av Cissi Elwin.
Karriär

Kan röd-gröna timmar lösa karriärkrisen?

I podden Chef Dilemma låter Chef toppcheferna ställas inför vanliga chefsdilemman. I senaste avsnittet ger Linda Waxin tips på några möjliga utvägar när man tappat sugen – mitt i karriären.