9 frågor att ställa innan du byter jobb

9 frågor att ställa innan du byter jobb

Ett nytt år som står för dörren rör gärna upp tankar på en ny karriärframtid. Men är verkligen ett jobbyte det du behöver för att uppnå den önskade förändringen – eller finns svaren närmare än så?

Dålig trivsel på arbetsplatsen, ångrade karriärval eller allmän rådvillhet kring vilket nästa steg på vägen egentligen är kan väcka känslan av att något måste förändras kvickt. Men vad? Tanken på att kasta allt det gamla åt sidan och börja på en ny kula kanske lockar, och det är säkert helt rätt beslut – för vissa.

Men karriärcoachen och TED-talkaren Kathy Caprino föreslår i affärsmagasinet Forbes att du riktar blicken inåt innan du skickar iväg din avskedsansökan. För är det i själva verket den roll du iklär dig på jobbet som du flyr ifrån kommer du antagligen att upprepa mönstret även på nästa arbetsplats.

Här är nio frågor som Kathy Caprino menar att du bör ställa för att se om grundproblemet snarare finns inom dig själv:

 1. Är jag självmedveten och känslomässigt mogen?
  Om du ofta finner dig överrumplad av dina egna känslor, tankar och beteenden och har svårt att kontrollera dessa behöver du sannolikt arbeta på att skaffa starkare självinsikt.
Hälften av svenskarna kan tänka sig att byta yrke.

Läs också: Sifo: Hälften av svenskarna vill byta karriär

 1. Är min kommunikation tillräckligt tydlig?
  Om du ständigt blir missförstådd eller bortglömd finns det en möjlighet att det är din kommunikation som inte ger önskad effekt, och behöver slipas.
 2. Kan jag skapa relationer med andra?
  Om du lever som i en bubbla med svårigheter att forma vänskapsband, frånkopplad från kollegorna och jobbsammanhanget, kan du behöva göra dig mer öppen och tillgänglig.
 3. Kan jag fatta beslut?
  Blir du överväldigad när du ställs inför beslut eller olika valmöjligheter fungerar du inte effektivt i chefsrollen. Här krävs förstärkt handlingskraft.
 4. Tar jag ansvar för andra?
  Om din egen framgång alltid trumfar möjligheten att hjälpa andra att realisera sin potential, eller att bidra till organisationens övergripande mål bör du sluta ensamsegla och börja coacha.
spakad

Läs också: Expertens 3 råd: Ta dig ur mitt-i-karriären-krisen!

 1. Står jag på mig?
  Har du svårt att stå upp för din eller dina medarbetares sak krävs självförtroende att argumentera och förhandla.
 2. Har jag en sund balans mellan arbete och fritid?
  Om du inte klarar av att låta dina privata mål och önskningar samexistera med de krav som arbetet eller karriären ställer är det dags att ändra perspektiv.
 3. Kan jag sätta gränser?
  Tar du på dig för mycket, blir överkörd gång på gång eller utnyttjas för andras vinning krävs tydligare gränsdragningar och färre kompromisser.
 4. Har jag kontroll över min karriär?
  Känns det som att karriären har hamnat i en återvändsgränd eller drivit iväg i en riktning som inte längre känns givande är det hög tid att återta rodret.
michelle

Läs också: Michelle Obama: Mina 3 bästa karriärtips till dig

Svarar du nej på en eller flera av frågorna bör inte det ses som ett problem enligt Caprino. Snarare är det ett tecken på att du känner dig själv tillräckligt väl för att inse att du behöver växa för att nå dit du vill, kanske genom en ledarskapskurs eller med hjälp av en coach eller terapeut.

Genom att välja ut ett par områden där störst förändring är nödvändig kan du snabbt ta tag i självbilden, och undvika att trampa i gamla fällor – på ditt nuvarande jobb eller ditt kommande.

Relaterade artiklar

Man jonglerar med snöbollar.
Karriär

Därför vinner generalister över specialister

Är du generalist eller specialist? I bästsäljande boken Range förklarar David Epstein varför du som chef gör klokt i att tänka brett och stort.
intro_motesskola
Annonssamarbete Chef + Svenska Möten

Stor guide: Bli en mästare på möten

Lär dig leda och nå mål med hjälp av effektiva och inspirerande möten. Här i Chefens mötesskola blir du en stjärna som mötesledare – i 6 steg.
Drottning Elizabeth i rosa hatt
Karriär

Nu kan du bli chef över kungliga resor – vid brittiska hovet

Sörjer du att säsong 3 av The Crown redan är slut? Nu har du chansen att ta dig in i hetluften på riktigt. Det brittiska hovet söker nämligen en ”director of royal travel”, eller chef för de kungliga resorna.
Introverta chefer har många vinnande ledarskapskvalitéer.
Karriär

5 succéfaktorer – för introverta chefer

En framgångsrik ledare porträtteras ofta som en social kameleont som gärna står i centrum för jämnan. Men en introvert chef kan ha ovärderliga ledarskapskvalitéer. Såhär gör du det mesta av dem.
chessny
Karriär

Nej – det är inte alltid bra att vinna

Föreställ dig själv i ett läge där konkurrensen är knivskarp, om ett eftertraktat jobb kanske eller uppmärksamhet på marknaden och inför kunder.

Daniel Ellison, Motala Verkstad
Karriär

”Det finns nätter när man inte sover”

Motala Verkstads vd Daniel Ellison är en av få svenska industriledare som talar japanska. Sjubarnspappans rekordsnabba karriär tog sin början – i svampskogen.
Ställ frågor om engagemanget – och ta action på de svar du får, säger Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 frågor du ska ställa till dina medarbetare 2020

Gör enkla frågor om engagemang till en framgångsfaktor i ditt ledarskap. ”Då kommer du åt en hävstångseffekt”, säger Viktoria Lindhé på &frankly. Här tipsar hon om konkreta actions för chefer ­– när medarbetarnas engagemang sviktar.
driftigsamarbetsinriktadkompetent
Karriär

Här är chefens viktigaste egenskaper

Kompetent, samarbetsinriktad – men också driftig. Sådan är den optimala chefspersonen – i alla fall om man ser till vad både chefer själva och de som ska anställa dem tycker. Det visar två nya undersökningar från Novare och Ledarna.