talangsloseri

8 tecken på att du slänger bort din talang på fel jobb

Vissa arbetsgivare är värda att kämpa för. Men är du ensam om att vilja ta steg framåt kan din personliga utveckling och karriär bromsas upp.

Nya idéer välkomnas inte och ledningen kör mer än gärna i gamla hjulspår. Känner du igen dig? Då kan du befinna dig på en arbetsplats som är förändringsfientlig – vilket kan bli ett problem i en värld som förändras snabbt.

För din del kan det hämma utvecklingen och i förlängningen även karriär om du stannar för länge hos en arbetsgivare där du inte utvecklas. Forbes karriärexpert Liz Ryan har listat ett par tecken som kan avslöja om du befinner i en sådan situation.

Kolla in listan nedan:

drommen123

Läs också: Svenskarnas dom: Här är det viktigaste för att älska sitt jobb

1) Företaget hänger inte med

Världen förändras – kanske till och med snabbare än någonsin. Men om din arbetsgivare står och stampar finns risken att du också gör det. Fundera om dina arbetsuppgifter förändrats senaste året och om det hindrat din utveckling.

2) Ledningen är förändringsfientlig

Ett högt ansvar vilar på ledningen. Om de inte är förändringsbenägna eller rent utav motsätter sig innovation på arbetsplatsen kan det bli ett slöseri av dina idéer.

3) Du får inget gehör för dina idéer

Du kanske har idéer om hur ni kan effektivisera eller utveckla verksamheten. Men om du märker att du får lite gehör för dina förslag kan det vara ett tecken på att din omgivning inte är särskilt mottaglig.

4) Du känner dig ensam i arbetsgruppen

När vädrar missnöje med dina medarbetare eller kolleger om arbetsplatsens obefintliga utveckling får du en liten respons. Kanske är de nöjda med sakernas tillstånd.

stopp

Läs också: 3 tecken som avslöjar att medarbetaren vill säga upp sig

5) Dina kolleger lär dig inte saker

Ta en titt runt dig: Vilka kolleger lär dig nya saker? Om du inte kommer på någon kan det både vara ett tecken på att ni är dåliga på att lära av varandra och att du kan arbetsuppgifterna i sömnen.

6) Du drömmer om andra jobb

Kanske dagdrömmer du om jobb med större kreativ frihet och där du belönas för dina initiativ. Se det som ett tecken på att något kanske är fel med din nuvarande arbetssituation.

7) Du bävar redan för hösten

Snart är det semestertider och för många en välbehövlig semester. Men om du redan nu bävar för den kommande jobbhösten kan det vara tecken på att din motivation är körd i botten. Ett sätt att få upp motivationen är att anta nya utmaningar.

8) Du har söndagsångest

Att helgen ska fortsätta kan kännas lockande. Men om jobbmåndagarna känns som ett oöverskådligt ångestberg är det ett tecken om något ett tecken på att du inte trivs med ditt jobb och bör arbeta aktivt för att förändra situationen. Antingen genom att be om nya arbetsuppgifter eller börja leta efter en ny arbetsgivare.

spakad

Läs också: Expertens 3 råd: Ta dig ur mitt-i-karriären-krisen!

Relaterade artiklar

Har du själv plockat upp något nyttigt i poddsamtalen? ”Massor! Utöver energin som samtalen i sig skapar, givet att samtalsämnena är så spännande, viktiga och roliga så tar jag med mig några saker som Linda ofta säger: Att när man involverar team och människor i organisationer i olika stora frågeställningar så går de från att känna sig som medarbetare till att känna sig som medansvariga. Att man ska jobba tillsammans, inte jobba samtidigt. Och att man kan prata om att man jobbar med förbättringar istället för förändringar”. ”Utöver det så tycker jag att det är himla roligt att Anders gång på gång lyfter att han tycker att det är så bra, men ovanligt, att vi involverar och bjuder in alla medarbetare till att vara med i arbetet kring ’stora’ saker, såsom bland annat omorganisationen”.
Karriär

Kvinnor ändrar sitt ledarskap - för att kunna nå toppen

Samtidigt som ledningar blir mer jämställda pekar en färsk rapport från KPMG på att kvinnliga chefer behöver anpassa sitt ledarskap mer än manliga kolleger för att kunna nå toppen.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Chef tipsar om sommarläsning för ledare.
Karriär

Chef tipsar: Sommarläsning för ledare

Äntligen tid att sjunka ner i hängmattan med en bra bok. Chef tipsar om sommarläsning att njuta av – och som ger värdefulla ledarskapsinsikter på köpet.
Frilansarbete lockar unga IT-talanger.
Karriär

Experten: 90-talister vill jobba lagom mycket

En Novus-undersökning visar att flexibilitet är en nyckelfaktor för unga i IT-branschen. Utan tillräcklig frihet väljer många att istället starta eget. Experten tror dock att fasta anställningar vinner i längden.
Kvinnor över 50 diskrimineras på grund av ålder.
Karriär

Kvinnor över 50 ratas - och får sämre lön

Kvinnor över 50 år diskrimineras på arbetsmarknaden på grund av sin ålder – med löneglapp på 10 000 kr. Det visar en ny rapport från Jurek.
Chefer inom bank och finans får höga betyg av anställda.
Karriär

Chefer inom IT hyllas - offentlig sektor i botten

I Netigates nationella undersökning bland medarbetare får chefer inom IT, bank och finans högst betyg av sina anställda. Bottenbetyg får ledarskapet inom transport och offentlig sektor.
Hälften av svenskarna kan tänka sig att byta yrke.
Karriär

Sifo: Hälften av svenskarna vill byta karriär

Den som leker med tanken på att byta jobb efter sommaren är inte ensam – enligt en ny Sifo-undersökning har var femte svensk nytt jobb i sikte det närmsta året.
Företaget IP-Only hjälper medarbetarna fram i karriären.
Karriär

Företaget som hjälper dig satsa - hos konkurrenten

Telekombolaget IP-Only har som första företag i Sverige startat en karriäraccelerator som ett sätt att attrahera talanger – även genom att skicka dem i armarna på konkurrenterna.