talangsloseri

8 tecken på att du slänger bort din talang på fel jobb

Vissa arbetsgivare är värda att kämpa för. Men är du ensam om att vilja ta steg framåt kan din personliga utveckling och karriär bromsas upp.

Nya idéer välkomnas inte och ledningen kör mer än gärna i gamla hjulspår. Känner du igen dig? Då kan du befinna dig på en arbetsplats som är förändringsfientlig – vilket kan bli ett problem i en värld som förändras snabbt.

För din del kan det hämma utvecklingen och i förlängningen även karriär om du stannar för länge hos en arbetsgivare där du inte utvecklas. Forbes karriärexpert Liz Ryan har listat ett par tecken som kan avslöja om du befinner i en sådan situation.

Kolla in listan nedan:

drommen123

Läs också: Svenskarnas dom: Här är det viktigaste för att älska sitt jobb

1) Företaget hänger inte med

Världen förändras – kanske till och med snabbare än någonsin. Men om din arbetsgivare står och stampar finns risken att du också gör det. Fundera om dina arbetsuppgifter förändrats senaste året och om det hindrat din utveckling.

2) Ledningen är förändringsfientlig

Ett högt ansvar vilar på ledningen. Om de inte är förändringsbenägna eller rent utav motsätter sig innovation på arbetsplatsen kan det bli ett slöseri av dina idéer.

3) Du får inget gehör för dina idéer

Du kanske har idéer om hur ni kan effektivisera eller utveckla verksamheten. Men om du märker att du får lite gehör för dina förslag kan det vara ett tecken på att din omgivning inte är särskilt mottaglig.

4) Du känner dig ensam i arbetsgruppen

När vädrar missnöje med dina medarbetare eller kolleger om arbetsplatsens obefintliga utveckling får du en liten respons. Kanske är de nöjda med sakernas tillstånd.

stopp

Läs också: 3 tecken som avslöjar att medarbetaren vill säga upp sig

5) Dina kolleger lär dig inte saker

Ta en titt runt dig: Vilka kolleger lär dig nya saker? Om du inte kommer på någon kan det både vara ett tecken på att ni är dåliga på att lära av varandra och att du kan arbetsuppgifterna i sömnen.

6) Du drömmer om andra jobb

Kanske dagdrömmer du om jobb med större kreativ frihet och där du belönas för dina initiativ. Se det som ett tecken på att något kanske är fel med din nuvarande arbetssituation.

7) Du bävar redan för hösten

Snart är det semestertider och för många en välbehövlig semester. Men om du redan nu bävar för den kommande jobbhösten kan det vara tecken på att din motivation är körd i botten. Ett sätt att få upp motivationen är att anta nya utmaningar.

8) Du har söndagsångest

Att helgen ska fortsätta kan kännas lockande. Men om jobbmåndagarna känns som ett oöverskådligt ångestberg är det ett tecken om något ett tecken på att du inte trivs med ditt jobb och bör arbeta aktivt för att förändra situationen. Antingen genom att be om nya arbetsuppgifter eller börja leta efter en ny arbetsgivare.

spakad

Läs också: Expertens 3 råd: Ta dig ur mitt-i-karriären-krisen!

Relaterade artiklar

laranytt2
Karriär

5 toppchefer: Så lär vi nytt på jobbet

Kompetensutveckling är viktigt – det är de flesta rörande överens om. Men var tredje chef har inte avsatt tid för sina medarbetares kompetensutveckling, visar en undersökning som Chef har gjort. Vi frågade några av Sveriges främsta chefer var och när de lärde sig något nytt senast.

Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
dromjobben
Karriär

Topplista: Här är svenskarnas drömjobb

Fotbollsspelare, stjärnkock eller statsminister? Nej, det är helt andra yrken som ligger i topp när svenskar får lista sina absoluta drömyrken.
Cissi Elwin, chefredaktör och vd på Chef, presenterar Chefakademin.
Karriär

Nu slår vi upp dörrarna till Chefakademin

Förändringar i omvärlden omkullkastar gamla sanningar i en rasande fart. För nya lösningar krävs ständig “upskilling”. Chefakademin är det självklara valet för dig som söker ledarskapsutbildningar och kompetensutveckling för chefer.

Anders Källström, LRF, lämnar över stafettpinnen till nya vd:n Anna-Karin Hatt
Karriär

Flygande start för ny vd

Vd:ar i näringslivet får sällan en vettig överlämning av sin efterträdare. LRF:s förre vd Anders Källström tänkte annorlunda för att nästa person på posten skulle lyckas.

rekrytering-4
Karriär

Så blir du headhuntad

Sugen på att bli headhuntad? Sitt inte stilla och vänta. Här är knepen som får rekryterarna att uppmärksamma just dig – direkt från vd:n för ett rekryteringsföretag.

dinony
Karriär

Bytte karriär – fick sälja huset

Dino Eklöf var sjukskriven och tvungen att ta morfin för att orka upp på morgnarna. Då kom han på succéidén som fick allt att vända. 

ingmaritopp
Karriär

”En chef är till för att bråkas med”

På sitt förra vd-jobb bad hon Jimmie Åkesson dra åt skogen. Möt Ingmari Pagenkemper, en av Nöjessveriges tyngsta makthavare — med mod att säga vad hon tycker.