Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

7 uttryck svenska chefer inte vill höra

Kaffepauser, pappaledighet och att ha en kvinnlig chef är inget vi höjer på ögonbrynen för. Men kanske gör andra det? Det här är sju saker svenska chefer hatar att höra – sett utifrån.

Kommunikation
Text:
Publicerad

Ibland är vi så vana vid saker att vi inte märker av dem. Som till exempel hur vi arbetar i Sverige, hur vårt arbetsklimat är och hur vi ser på ledarskap och arbetsmoral.

Nättidningen The Local rapporterar om svenska nyheter på engelska och de har sammanställt några punkter de anser spegla svenskt ledarskap och listat sju saker man utifrån det aldrig någonsin bör säga till en svensk chef.


”Nej tack. Jag dricker inte kaffe.”

Vi reflekterar kanske inte över det, men det är endast finnarna i hela världen som dricker mer kaffe per person än svenskarna. Och det är inte för inte som vårt älskade uttryck ”fika” blivit (delvis) känt även utomlands. New York-baserade kafékedjan ”Fika” är bara ett exempel. Så att säga att kaffedrickandet är heligt för många svenskar kanske inte är en underdrift.


”Var är alla? Klockan är ju bara 17.00.”
För oss är det inget konstigt att kontoret börjar tömmas vid 15.30 när föräldrar hastar iväg för att hämta på dagis. Det är heller inget ovanligt att när arbetsdagen är slut – då går man hem.

”Är Erik fortfarande föräldraledig?”
Det är inte alla länder som tycker det är självklart att sträva efter att dela på föräldraledigheten eller att ha två månaders obligatorisk föräldraledighet per förälder. Och säkerligen är det få svenska chefer som skulle uppskatta att någon klagade på en pappa som var ledig en längre tid med sitt barn.

”Vad är egentligen meningen med att kunna stå upp och jobba?”
Höj – och sänkbara skrivbord är standard på många arbetsplatserna Sverige. Att stå upp i korta perioder kan dessutom göra under för hälsan.

”Jag känner mig ganska sjuk, men oroa dig inte! Jag kommer in till jobbet ändå.”
Amerikaner och engelsmän är, enligt The Local, inte lika pigga på att uppmuntra krassliga kolleger att stanna hemma tills de är friska. Tumme upp till alla svenska chefer som inte uppmanar någon att arbeta när de är sjuka och borde vila och dels vill förhindra att sjukdomar sprider sig på arbetsplatsen.

”Jag har aldrig haft en kvinnlig chef förut. Hur ska jag hantera det?”
Det här är för många svenskar en ickefråga, tack och lov. Enligt The Local har Sverige flest kvinnliga toppchefer, inom politik och näringsliv i Europa, sett till folkmängd. Ändå är arbetsmarknaden långt ifrån jämställd.

Om den här frågan någonsin slår dig: Slå först upp begreppet jämställdhet, kom sedan ihåg Justin Trudeau, Kanadas nya premiärministers, svar på frågan om varför han har en regering med hälften kvinnor. ”För att det är år 2015.”

”Jag behöver ingen hjälp med rapporten. Jag stannar över några timmar bara.”
Sverige har inte infört sex timmars arbetsdag och allt fler svarar på mejl och sms utanför arbetstid, men svenskar är måna om en balans mellan fritid och arbetsliv och det är ingen utbredd svensk arbetskultur att jobba riktigt sena dagar.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden