digitaljobbintervju

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.

Under våren har många tvingats till virtuella jobbintervjuer på grund av social distansering och reseförbud. Och vi kommer förmodligen att se ännu mer av digitala intervjuer även efter pandemin. I USA hade 9 av 10 arbetsgivare under mars i år börjat använda sig av jobbintervjuer på distans som en del av sin ansökningsprocess, enligt en artikel i Fast Company.

Hur gör man då för att ge ett avslappnat och kunnigt intryck, trots att man sitter bakom en datorskärm? Karriärkonsulten och poddcastvärden Joseph Liu ger i artikeln i Fast Company  sju tips på hur du kan förbereda dig inför intervjun, så att du när det väl är dags kan ägna tiden åt att göra det du är där för: visa varför just du ska få jobbet.

Vart ska jag titta?
Det du allra minst vill är att sitta och flacka med blicken upp i taket och ner i golvet under intervjun. Men vart ska man då titta? Den bästa platsen är direkt på din webbkamera, särskilt när du själv pratar. Den sitter oftast högst upp i mitten på din datorskärm.

Det kluriga är nämligen att när du tittar rakt på den andra personen på videoskärmen upplevs det som att du inte tittar rakt på personen, eftersom du inte tittar in i kameran. Att fokusera blicken direkt på kameralinsen är det bästa sättet att uppleva att ni får ögonkontakt.

Samtidigt är det viktigt att se hur den andra reagerar. Ett knep här är, förutom att alternera mellan att titta in i kameran och titta på den andra, att dra webbläsarfönstret med videon så nära webbkameran som möjligt. Minska därefter fönstret så att avståndet mellan ansiktet på den du pratar med och webbkameran är så litet som möjligt.

Kan jag anteckna?
Under en digital intervju är det bästa alternativet att anteckna med papper och penna – framför allt för att det då blir tydligt för motparten att det är just skriver du gör, och inte slösurfar framför Facebook. Du kan också i början av intervjun berätta att det är det du gör när du tittar ner.

Skriv inte på datorn samtidigt som du pratar – ljudet av tangenterna som trycks ner tas upp av datorns mikrofon på ett inte helt trevligt vis för motparten.

Räcker det med den mikrofon som finns inbyggd i datorn?
I datorn finns oftast både kamera och mikrofon inbyggd som du kan använda. Som den poddcastvärd han är tipsar dock Joseph Liu om att externa mikrofoner är ännu bättre på att isolera bort annat ljud än din röst, som sorl och eko.

Jobbintervju

Läs också: 10 oskrivna regler på jobbintervjun du kan bryta

Borde jag använda mig av en snygg videobakgrund?
Flera videomötesappar, som Zoom och Skype, har virtuella bakgrunder som kan användas i videomöten. Använd dem gärna för att liva upp en aw med kollegorna – men skippa dem på jobbintervjun. De ser fortfarande för artificiella ut för att uppfattas som riktiga, och stöds inte heller av alla webbläsare.

Vad ska jag visa i rummet bakom mig under intervjun?
Det ökande antalet videomöten har fått gränsen mellan privat- och arbetsliv att luckras upp, när vi under morgonmötet får en inblick i våra kollegors hem. Hur mycket av din personlighet (eller ditt hem) du ska eller inte ska visa har blivit ett hett diskussionsämne. Bör man ha lite unik utvald konst bakom sig för att verka intellektuell? Eller en bokhylla kanske? I en artikel i The Philadephia Inquirer frågar sig journalisten Inga Saffron hur vi överhuvud taget ska kunna koncentrera oss på mötet när vi är fullt upptagna med att studera kollegornas tapetval eller hantering av barnskrik.

Joseph Liu rekommenderar att du sitter med ryggen mot en så neutral bakgrund som möjligt, till exempel en vägg, för att inte den du pratar med ska bli distraherad. Om du inte av någon anledning VILL visa vad du har i ditt hem förstås.

Två hundar i videokonferens...

Läs också: ”Var inte en Zoom-tråkmåns” och 5 andra tips för distansmötet

Ska jag småprata i inledningen av intervjun?
I början av en intervju där man träffas fysiskt sker ofta lite naturligt småprat. Det kan var allt från att du får en fråga om du vill ha kaffe till en rundtur på kontoret. Detta är svårare via video.

Ett knep är att helt enkelt låtsas att du träffar personen i verkligheten, och prata på ett sätt som du skulle göra då (förutom kaffet och rundturen). Just i inledningsskedet är det förmodligen också intervjuaren som tar ledningen i hur lång tid den vill småprata, för att sedan starta själva intervjun.

Vad gör jag om mitt wifi inte fungerar?
Det här är såklart något av det viktigaste. Fungerar inte din uppkoppling spelar det ingen roll hur charmig och kompetent du är. Så se till att du vet att du är på ett ställe med stabilt nät vid tiden för intervjun. Om det allra värsta händer – förklara situationen och fråga om ni skulle kunna fortsätta på telefon.

Genom att förbereda dessa punkter innan, kan du under intervjun fokusera på det viktiga du ska säga för att få jobbet – och avsluta intervjun med en nöjd känsla.

Tips: Se till att kameran är avstängd när du går på toa.

Läs också: ”Oj då, var kameran på...?” – här är 4 episka Zoom-misstag

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Teckning av en fylld plånbok
Karriär

Lönen viktigare för kvinnor än för män

Vill du rekrytera kvinnor? Se då till att erbjuda ett större lönekuvert.