Man som har handen bakom örat för att lyssna

7 karriär-hemligheter som övertygar

Att övertyga en rekryterare, högre chef eller medarbetare i rätt ögonblick kan vara avgörande för din karriär. Här är några praktiska knep.

1. Lär känna din motpart
Använd ord och uttryck som han eller hon är bekväm med. Anpassa ditt uttryckssätt till om motparten är extrovert eller timid. Alla är olika, och du behöver ta hänsyn till andra om du ska lyckas övertyga på allvar.

2. Skapa personliga band
Människor du känner väl är mer benägna att acceptera dina förslag. Ta ett kliv framåt och närma dig andra med hjälp av gemensamma upplevelser och intressen.

3. Tala klart, koncist och enkelt
Lägg fram din sak snabbt och tydligt. Om du behärskar ditt ämne på djupet, kan du förenkla det om du talar med någon som är mindre insatt. Undvik tröttsam jargong och slitna modeuttryck.

4. Var tålmodig
Förklara tydligt och med självförtroende, men utan att vara aggressiv eller tjatig. Var tålmodig och lågmält ihärdig. Subtilitet vinner i längden.

Pengar i högar

Läs också: Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

5. Använd kroppsspråket
Bli medveten om dina gester, kroppsuttryck och röstlägen. Utstråla entusiasm, håll armarna okorsade och se folk i ögonen. Ett positivt kroppsspråk engagerar och övertygar.

6. Respektera invändningar
Att backa och öppna för invändningar är ett kraftigt medel för att övertyga. Visa att du är beredd till justeringar och respekterar motpartens idéer.

7. Ställ bra frågor
Undvik misstaget att inte lyssna på motparten på grund av att du koncentrerar dig för mycket på vad du ska säga härnäst. Ställ många frågor, även om det handlar om enkla förtydliganden, för att visa att du verkligen är intresserad.
Källa: Cadre & Dirigeant Magazine)

13karriartips1800

Läs också: 13 karriärtips du inte hört förut

Relaterade artiklar

Collage: Ett glas vin, Anders Tegnell och en mailbox med 3 olästa mejl
Karriär

3 trender i veckan: Mejl, missbruk och Tegnell

Varje vecka skriver Chefs trendredaktör Sanna Gustavsson om tre viktiga trender inom ledarskap, arbetsliv och karriär.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
10000jobb
Karriär

Över 10 000 jobb på Arbetsförmedlingens #jobbjustnu

Dåligt med lediga jobb under coronakrisen? Inte under Arbetsförmedlingens hashtagg #jobbjustnu, där över 10 000 jobb som behöver tillsättas omgående finns samlade.
Person i Bryssel med EU-väska, på väg att göra karriär
Karriär

Nu är rätt tid för EU-karriär

Sugen på utlandskarriär? EU:s olika institutioner är ett ofta förbisett alternativ – fler svenskar behövs och möjligheterna har sällan varit så stora som nu.
Person med en
Karriär

Ny rapport: Så är ungas drömchef

Tydlig, lyhörd och öppen. Det är några av drömegenskaperna som unga talanger söker i en chef. Detta enligt en ny rapport – som också avslöjar vad som utmärker en riktigt dålig chef.
Person som ser uppgiven ut vid skrivbord
Karriär

Känner du dig ouppskattad av din chef? Här är 5 tips för förändring

Osynlig, tagen för given och klent med uppskattning på jobbet? Du är inte ensam. Men det finns hopp – det går att motivera sig ändå.
Mathias Törnblom på Dustin har checklistan för bättre flyt på den digitala arbetsplatsen.
Annonssamarbete Chef + Dustin

Checklista för flow på din digitala arbetsplats

Kontor står tomma, samtidigt som flitens lampa lyser hos alla hemmajobbare. Den digitala arbetsplatsen, där vi jobbar tillsammans online, är här för att stanna. Med öppen-dörr-möten och annat nytänk kan chefer förbättra den nya arbetsvardagen.
Extrovert som jobbar hemifrån
Arbetsmiljö

Extroverta klarar hemarbetet bäst

Utåtriktade människor klarar omställningen till distansarbete bäst, visar en studie från Netigate.