Man som har handen bakom örat för att lyssna

7 karriär-hemligheter som övertygar

Att övertyga en rekryterare, högre chef eller medarbetare i rätt ögonblick kan vara avgörande för din karriär. Här är några praktiska knep.

1. Lär känna din motpart
Använd ord och uttryck som han eller hon är bekväm med. Anpassa ditt uttryckssätt till om motparten är extrovert eller timid. Alla är olika, och du behöver ta hänsyn till andra om du ska lyckas övertyga på allvar.

2. Skapa personliga band
Människor du känner väl är mer benägna att acceptera dina förslag. Ta ett kliv framåt och närma dig andra med hjälp av gemensamma upplevelser och intressen.

3. Tala klart, koncist och enkelt
Lägg fram din sak snabbt och tydligt. Om du behärskar ditt ämne på djupet, kan du förenkla det om du talar med någon som är mindre insatt. Undvik tröttsam jargong och slitna modeuttryck.

4. Var tålmodig
Förklara tydligt och med självförtroende, men utan att vara aggressiv eller tjatig. Var tålmodig och lågmält ihärdig. Subtilitet vinner i längden.

Pengar i högar

Läs också: Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

5. Använd kroppsspråket
Bli medveten om dina gester, kroppsuttryck och röstlägen. Utstråla entusiasm, håll armarna okorsade och se folk i ögonen. Ett positivt kroppsspråk engagerar och övertygar.

6. Respektera invändningar
Att backa och öppna för invändningar är ett kraftigt medel för att övertyga. Visa att du är beredd till justeringar och respekterar motpartens idéer.

7. Ställ bra frågor
Undvik misstaget att inte lyssna på motparten på grund av att du koncentrerar dig för mycket på vad du ska säga härnäst. Ställ många frågor, även om det handlar om enkla förtydliganden, för att visa att du verkligen är intresserad.
Källa: Cadre & Dirigeant Magazine)

13karriartips1800

Läs också: 13 karriärtips du inte hört förut

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Man i blå skjorta som ser bekymrad ut
Karriär

5 saker du gör – som kan sabotera din karriär

Är du själv din värsta fiende när det gäller att nå dina karriärmål? Ibland låter vi rädsla och omedvetna beteenden styra oss bort från vårt drömjobb i stället för rakt på det. Så här gör du för att ändra kurs.
Victoria Ödlund, hr-expert på Simployer, guidar till en lyckad onboarding.
Annonssamarbete Chef + Simployer

Lyckas med onboarding – på plats eller digitalt

En strukturerad introduktion av nya kollegor viktigare än någonsin. Oavsett om onboarding görs på plats eller digitalt.

Två personer skakar hand efter lönesamtal
Karriär

5 tecken på att det är dags att be om löneförhöjning

Att be om högre lön är svårt för många. Här är 5 tecken på att det verkligen är okej för dig att boka möte med din chef.

Foto av Frida Edman.
Karriär

Frida Edman: ”Jag slog i glastaket”

Det blir en annorlunda bokmässa i år, för alla litteraturälskare och för bokmässegeneralen Frida Edman.
Collage av kvinna i beige jacka som blivit uppsagd/bild från hotellrum
Karriär

Över 100 000 människor varslade under coronakrisen

Över 100 000 personer har nu varslats om uppsägning sedan början av mars i år, rapporterar Arbetsförmedlingen. Allra flest varsel har skett inom hotell- och restaurangbranschen.
Collage av bankkort och barnmorska
Karriär

Här finns jobben efter högskolan – i år och på fem års sikt

Nu är rätt tid att börja studera – en högskoleutbildning innebär fortsatt mycket goda möjligheter till jobb, visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen. Här är de yrkesroller som har en riktigt ljus framtid efter högskolan.
Distansjobb gör det svårare att uppmärksamma farlig stress.
Annonssamarbete Chef + Skandia

10 signaler på farlig chefstress

”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp när de känner igen varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg.

karriarkliv
Karriär

3 tips: Så tar du karriärkliv i krisen

I dagsläget kan det vara svårt att se möjligheterna till karriärkliv och jobbsökande. ”Men nu är ett lysande tillfälle att lägga in en högre växel”, säger jobbcoachen Göran Hällström.