Man som har handen bakom örat för att lyssna

7 karriär-hemligheter som övertygar

Att övertyga en rekryterare, högre chef eller medarbetare i rätt ögonblick kan vara avgörande för din karriär. Här är några praktiska knep.

1. Lär känna din motpart
Använd ord och uttryck som han eller hon är bekväm med. Anpassa ditt uttryckssätt till om motparten är extrovert eller timid. Alla är olika, och du behöver ta hänsyn till andra om du ska lyckas övertyga på allvar.

2. Skapa personliga band
Människor du känner väl är mer benägna att acceptera dina förslag. Ta ett kliv framåt och närma dig andra med hjälp av gemensamma upplevelser och intressen.

3. Tala klart, koncist och enkelt
Lägg fram din sak snabbt och tydligt. Om du behärskar ditt ämne på djupet, kan du förenkla det om du talar med någon som är mindre insatt. Undvik tröttsam jargong och slitna modeuttryck.

4. Var tålmodig
Förklara tydligt och med självförtroende, men utan att vara aggressiv eller tjatig. Var tålmodig och lågmält ihärdig. Subtilitet vinner i längden.

Pengar i högar

Läs också: Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

5. Använd kroppsspråket
Bli medveten om dina gester, kroppsuttryck och röstlägen. Utstråla entusiasm, håll armarna okorsade och se folk i ögonen. Ett positivt kroppsspråk engagerar och övertygar.

6. Respektera invändningar
Att backa och öppna för invändningar är ett kraftigt medel för att övertyga. Visa att du är beredd till justeringar och respekterar motpartens idéer.

7. Ställ bra frågor
Undvik misstaget att inte lyssna på motparten på grund av att du koncentrerar dig för mycket på vad du ska säga härnäst. Ställ många frågor, även om det handlar om enkla förtydliganden, för att visa att du verkligen är intresserad.
Källa: Cadre & Dirigeant Magazine)

13karriartips1800

Läs också: 13 karriärtips du inte hört förut

Relaterade artiklar

Administratör och lastbilsförare
Karriär

Topplista: Svenskarnas nya drömjobb

Undersökningen visar att varannan svensk förändrat synen på drömjobbet på grund av covid-19. Ett särskilt yrke har seglat upp på plats ett på listan över svenskarnas önskejobb. 
Anna Svedman på SPP hjälper företag undvika dyra missar vid utlandsjobb.
Annonssamarbete Chef + SPP

Se upp med onödiga pensionsmissar vid utlandsjobb

Planerar ditt företetag att expandera globalt? Undvik då onödiga missar och fallgropar för medarbetare som jobbar utomlands. Det är enklare än du tror.
Cissi Elwin
Karriär

Cissi Elwin: ”Man måste bygga företag utifrån ett starkt bultande hjärta”

”Flera har varnat för hur svårt det är att slå ihop två bolag. När jag frågar vad det svåra består i säger alla samma sak: Kulturen”, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
Unga, högutbilade män känner sig trygga på arbetsmarknaden
Karriär

Trots pandemin: Unga mer trygga på arbetsmarknaden

Tryggheten bland unga på arbetsmarknaden är större än på sju år – trots pandemin. Allra tryggast är högutbildade unga män, visar en ny undersökning.
Fotografi med ett övergivet dammigt skrivbord på ett kontor.
Karriär

”Frånvarokungen” skolkade från jobbet i 15 år – med full lön

Han kallas ”Frånvarokungen”, mannen som skolkade från jobbet i 15 långa år med full lön. Chefen försökte ingripa, men hotades och avstod. Det märkliga dramat utspelar sig i södra Italien.
Två läkare som är kära på jobbet
Arbetsmiljö

Så många blir kära på jobbet

3 700 personer. Så många svenskar blir sambor efter att ha jobbat ihop året innan, visar färsk statistik från SCB.
Annonssamarbete Chef + ECIT

Knepet för att växla upp: Frigör tid för chefer

Företag som vill växla upp behöver frigöra tid och kraft för sina chefer. Då är outsourcing ett självklart val. ”Det har gett oss en extra boost”, säger Daniel Hörnqvist, vd på snabbväxande Frank Dandy.
Två kvinnor som tar i hand efter en anställningsintervju
Karriär

5 frågor du kan imponera med på jobbintervjun

Intervjun har känts bra. Du har fått fram din kompetens på ett bra sätt och kanske till och med fått rekryteraren att skratta. Då kommer den avslutande delen.