En hand håller upp vad som ser ut att vara en kristallkula. I bakgrunden en solnedgång.

6 trender som formar arbetslivet efter sommaren

Nu har vi genomlevt över ett år i coronatider. Vad har året som gått fört med sig och vad kommer vi komma tillbaka till efter sommaren?

Här är 6 trender om de kommande årens arbetsliv, förutspådda av det stora, amerikanska undersökningsföretaget Gartner, som har utfört ett flertal olika undersökningar under pandemin och de senaste åren, skriver Harvard Business Review.

  • Arbetsgivare kommer inte enbart att hantera de anställdas arbetsliv utan även deras privatliv. Det har blivit tydligt under pandemin att arbetsgivare som stödjer de anställda även i deras privatliv får anställda som både mår bättre och levererar bättre. Det visar en undersökning som Gartner gjorde 2020. De arbetsgivarna hade en ökning på 23 procent av anställda som rapporterade att de hade fått bättre psykisk hälsa. 17 procent hade också fått en bättre fysisk hälsa. Det handlar till exempel om att stödja anställda som inte mår bra psykiskt eller som har ekonomiska problem.
  • Fler företag kommer att visa var de står i aktuella samhällsfrågor. De senaste åren har allt fler velat arbeta för arbetsgivare vars värderingar stämmer överens med deras egna. Under 2020 blev det ännu fler: 74 procent av de anställda förväntar sig att deras arbetsgivare ska vara aktiv i samhällsdebatten, enligt Gartner. Många förväntar sig även att arbetsgivaren ska göra mer än att bara visa var de står. Och det intressanta är att de arbetsgivare som har använt sina resurser för att aktivt påverka i samhällsfrågor också har blivit belönade med mer engagerade medarbetare.
  •  Lönegapet mellan könen riskerar att bli större. Många företag har redan börjat använda sig av olika former av hybridkontor: Några anställda jobbar hemifrån, andra på kontoret, någon kanske sitter på en co-working space eller på landstället. Enligt undersökningar är män mer benägna att återvända till kontoret medan kvinnor i större utsträckning vill fortsätta jobba hemifrån. Enligt Gartner tror mer än hälften av cheferna att anställda som jobbar på plats är mer produktiva än de som arbetar på distans,även om det faktiskt finns siffror som pekar på motsatsen. Vi kan alltså att hamna i en situation där chefer ger medarbetare på plats högre lön än de som jobbar på distans, vilket riskerar att slå mot kvinnor som grupp.
  • Det blir större flexibilitet inte bara gällande var folk arbetar utan även när. Det kommer att finnas fler jobb där anställda bedöms efter resultat snarare än efter att de arbetat ett visst antal timmar. Enligt en undersökning gjord av Gartner förra året var endast 36 procent av de anställda högpresterande på arbetsplatser med den klassiska 40-timmarsveckan. Arbetsplatser som istället erbjöd de anställda flexibilitet gällande när, var och hur mycket de arbetade ansåg att 55 procent av de anställda var högpresterande.
6trenderinomledarskap

Läs också: De 6 hetaste trenderna inom ledarskap just nu

  • Fler arbetsgivare kommer att hyra in personal som har den kompetens de efterfrågar. De senaste åren har det skett en ökning med 33 procent av antalet kompetenser som arbetsgivare efterfrågar i jobbannonser. En del företag kommer istället för att anställa hyra in personal med rätt kompetenser under de aktuella tidsperioderna eller samarbeta med andra arbetsplatser och under kortare perioder hyra in personal som har de kunskaper som krävs.
  • Städer kommer att tävla mer och mer om att attrahera individuell arbetskraft snarare än att försöka få företag att flytta till deras stad. Det är en konsekvens av den nya tidens distansarbete som möjliggör för allt fler att bo på en plats och arbeta på en annan.
Collage: Ett glas vin, Anders Tegnell och en mailbox med 3 olästa mejl

Läs också: 3 trender i veckan: Mejl, missbruk och Tegnell

4_risker_1800
Upskill

4 risker med chefers bristande kompetens­utveckling

Kompetenta ledare ger friska och motiverade medarbetare. Dessutom leder bra chefer till hög lönsamhet. Trots detta är det svårt för chefer att få tid och budget för upskill.

Relaterade artiklar

Foto av Rasmus Bergström
Karriär

Chefen som ger batterier nytt liv

Vad är det för nytta med ett gammalt elbilsbatteri? Massor, om du frågar Rasmus Bergström. Att ge batterierna förlängt liv är senaste uppgiften i en chefskarriär där hållbarheten står i centrum.

Ett verktyg för reflektion har hjälpt Micael Broström, försäljnings- och marknadsdirektör på Elitfönster, att förstå hur medarbetarna verkligen mår och hur de ligger till.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Så ser chefen hur alla mår – på 5 minuter

”Jag letade efter en metod att säkerställa det närvarande, coachande och inkluderande ledarskapet”, säger Elitfönsters försäljnings- och marknadsdirektör Micael Broström. Han hittade det i en app.

Illustration med tre nöjda personenr som krokar arm med varandra.
Karriär

Medarbetarna mer lojala under pandemin

Medarbetarlojaliteten växer, trots pandemin. Det visar en färsk undersökning från Netigate med data från 263 företag i olika länder och branscher.

cissi_webb_09
Karriär

Cissi Elwin: "Det viktiga är vad chefen uträttar"

”Det finns många egenskaper man kan behöva granska. Åldern är inte en av dem,” skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
lisensommarwebb
Karriär

Årets sommar­­pratare med chefs­profil

Sommarpratare – och chef. Många av årets sommarvärdar i radions P1 har egna chefs- och ledarskapserfarenheter som de delar med sig av. Dags att spetsa öronen!

Glad äldre kvinna som skakar hand med en man.
Karriär

Överkvalificerad? Nej, under­uppskattad!

Chip Conleys tre tips för hur du undviker eller tar loven av någon som påstår att du är överkvalificerad.

HR och chefer behöver få bättre koll på orsakerna bakom sjukfrånvaron, menar Tobias Ekros, vd på MedHelp.
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Blind fläck hos HR hindrar minskning av sjukfrånvaro

Arbetet med att sänka sjuktalen är viktigt, men ofta ineffektivt. En ny rapport pekar på flera möjliga orsaker.

Foto på Charlotta Blom på Ystads teater.
Karriär

Charlotta tvekade inte att anställa en 57-åring

Charlotta Blom, vd för Ystads Teater, blev chef vid 28. Hon tvekade inte att anställa en 57-åring. ”Ålder har aldrig varit en fråga för mig”, säger hon.