kik

5 tips: Så får du kollegerna att lära sig – av varandra

Det är en outnyttjad resurs på många arbetsplatser: Kolleger som lär av varandra. Här är 5 bra tips för hur du som chef skapar rätt förutsättningar.

Som chef kan du göra mycket för dina medarbetare. Det är också chefen som allra flest vänder sig till när de behöver hjälp med en arbetsuppgift, visar en studie. Men klar tvåa på listan kommer kolleger som en hjälpande hand – framför digitala hjälpmedel.

Men vad krävs för att du ska skapa en prestigelös arbetsplats där medarbetarna hela tiden delar med sig av sina kunskaper? HBR (Harvard Business Review) har undersökt frågan och tagit fram 5 övningar som du kan applicera på dina medarbetare.

Missa inte: Lär dig lyfta dina medarbetare och frigöra deras potential på kursen Coaching för ledare

Om du lyckas kan du dra nytta av all den kunskap och klokhet som finns i dina arbetslag.

1) Sätt ihop ett övningsprogram

Även om mycket av utbytet sker spontant när problem uppstår kan du sätta ihop ett mer formellt program. Detta kan ta sig i uttryck på antingen webben (om ni är en stor organisation), i grupper eller i en-och-en–övningar.

2) Utse en projektledare

Syftet är att övningarna ska vara icke-hierarkiska, men det är viktigt att någon driver övningarna framåt. Genom att utse en neutral projektledare får du en person som håller i trådarna och skapar en positiv atmosfär att experimentera i.

cissikro%cc%88nne

Läs också: Cissi Elwin: Så hanterade vi vår tuffa höst

3) Skapa en trygg arbetsmiljö

Vi måste känna oss trygga för att kunna dela våra tankar, erfarenheter och frågor. Det är också viktigt för att vi ska våga kunna ta emot och ge konstruktiv feedback. Men hur lyckas du skapa en säker miljö för medarbetarna? Här är några förslag:

  • Hemligheter måste hedras (om det är uttryckt)
  • Tryck på att syftet med feedback är att utvecklas
  • Försök få medarbetarna att se ur sina kollegers perspektiv

4) Utgå alltid från RIKTIGA exempel

Genom att utgå från riktiga exempel ökar chansen att medarbetarna tar uppgifterna på allvar. Om ni har en medarbetare som har sociala medier-färdigheter – låt den visa upp det ur ett jobbrelaterat exempel. Det blir då mycket enklare för medarbetarna att förstå varför de ska lära sig det här.

utabrand

Läs också: Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

5) Uppmuntra till möten och nätverk

Kanske finns det personer på ditt företag eller i din organisation som skulle ha nytta av varandra, men som inte jobbar nära idag. Du som chef kan uppmuntra till att grupper bildas tvärs över företaget. Dessa kan ses en halvtimme i veckan för att utbyta erfarenheter och tips. Efter ett tag kan dessa samarbeten ske utan din inblandning eftersom det faller sig naturligt att de tar hjälp av varandra.

SEMINARIUM: COACHING FÖR LEDARE 11 APRIL

Lär dig lyfta dina medarbetare, få dem att tänka i nya banor och på så sätt nå bättre resultat med hjälp av coaching. Ledarskapsexperten Anna Lundwall ger dig verktygen.

Läs mer om kursen här!

Relaterade artiklar

content-boxen
Chefboken

Skapa en förändring som håller – var agil, flexibel och lyssna

Nu behöver många organisationer förändras och det snabbt. Ett hinder kan vara rester av hierarkiska strukturer som skapades för maskinåldern. Det är kontroll snarare än tillit och mer information än kommunikation. Nu befinner sig många i ett läge där man verkligen behöver tänka nytt – på riktigt.
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

ledarskapet
Teamutveckling

Hur är man en bra chef? Här är 9 punkter för ett gott ledarskap

Chef-redaktionen har kokat ner 20 år av vetgirighet, skriverier och kunskaper i 9 steg till hur du lyckas som chef och ledare. 
Ledarskapsutveckling sker i vardagen enligt svensk studie.
Teamutveckling

Forskning: Vardagen viktig för din utveckling som ledare

Ledarskapskurser inte är allt, visar en studie. En stor del av ledarskapsutvecklingen sker istället i det vardagliga arbetet.
ungaskador
Arbetsmiljö

Allt fler unga skadar sig på jobbet: ”Allvarligt”

Antalet unga under 25 år som skadar sig på jobbet ökar kraftigt. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket – som oroas av utvecklingen.
chefentystmote
Kommunikation

3 gånger chefen ska vara tyst under ett möte

Att vara chef innebär att du måste behärska konsten att veta när du ska driva ett möte framåt – och när det är bäst att vara tyst och släppa fram andra. Här är några råd för att lyckas!
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

axfoodlouise
Teamutveckling

Matjätten ökade mångfalden – med hjälp av algoritmer

Från högar av ansökningar i butikerna till centraliserad rekrytering med algo­ritmer.