Person som jobbar på distans som slutar på sitt jobb

5 tecken på att din distansarbetare vill sluta

På distans är det som chef ännu svårare att uppfatta signaler på missnöje hos dina medarbetare. Här är fem tecken på att uppsägningen inte är långt borta.

Det är alltid svårt att veta om en medarbetare är på väg bort. Men när både du och hen jobbar på distans är det ännu svårare att uppfatta signaler. Och det gäller att göra vad du kan för att behålla dina bäst medarbetare: Var tionde svensk vill byta jobb i år, enligt en undersökning från Kantar Sifo och Randstad. Varannan svensk kan dessutom tänka sig att byta bransch, enligt en undersökning från Kantar Sifo och Cool Company.

Affärstidningen Fast Company har listat 5 tecken du ska vara uppmärksam på hos dina medarbetare. Ser du många av dem kan det vara dags att checka in med personen och kolla hur den har det – och vad du kan göra för den.

1. Mycket frånvaro

Medarbetare som snart slutar är frånvarande från jobbet dubbelt så ofta som de som inte har någon sådan intention, visar en studie gjord av amerikanska företaget meQuilibrium. De visar också större oro, frustration och ledsenhet än sina kollegor.

Det är ett klassiskt beteende att börja distansera sig från arbetsplatsen, berättar Angela Hall, professor på Michigan State University’s School of Human Resources and Labor Relations. Det är en vanlig varningssignal att den som vill sluta medvetet eller omedvetet blir tillbakadragen. Det kan ske både fysiskt och psykiskt.

”I ett fysiskt kontor kanske personen kommer sent till möten, slutar tidigare eller begär mer ledighet än vanligt. På distans kan du se medarbetare skippa digitala möten eller logga in sent”, säger hon till Fast Company.

2. Ett skifte i attityd

Beteendet handlar också om att engagemanget för arbetet minskar, menar Hall. Medarbetaren kanske stänger av kameran eller distanserar sig på andra sätt från både sin chef och kollegor.

Ett plötsligt skifte av attityd kan också ses i andra beteenden. De behöver inte alltid vara negativa. Om någon som ofta klagar slutar klaga upplever vi det kanske som något bra och att den trivs bättre – men kan egentligen handla om att den fått ett nytt jobb och inte längre behöver klaga.

Collage: Retorikexpert Elaine Eksvärd samt bild på person som gäspar framför videomöte

Läs också: 3 digitala härskartekniker – och hur du bemöter dem

3. Förändrade mejlsvar

Plötsliga förändringar i hur lång tid du tar på dig att svara på mejl är naturligtvis ett tydligt tecken – men även om du svarar på mejl på ett annat sätt än tidigare.

David A Kirsch på University of Maryland menar att det handlar om att du tappat rytmen med ditt jobb: ”Du har tappat den rytm du och arbetsplatsen upprätthållit”. Kanske tänker du på något annat.

Kirsch varnar dock för att dra för snabba slutsatser. ”Det kan också vara att medarbetarens barn varit sjuka, eller att personen har det jobbigt under pandemin. Det är därför vi i första hand försöker göra HR medvetna om den här typen av förändringar, och att det kan vara ett av många tecken på att personen vill lämna.”

4. Inloggningar utanför arbetstid

Ett av de hittills minst uppmärksammade indikatorerna på att någon vill sluta är deras aktivitet online, menar Joe Payne, vd på cybersäkerhetsföretaget Code42, som utifrån data kunnat se beteenden som sticker ut för de som är på väg att lämna.

”Faktum är att det första tecknet på att någon funderar på att sluta är att de börjar spara filer. Och det görs ofta på arbetstid – vilket ironiskt nog gör det lättare att upptäcka”, säger han till Fast Company.

underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1

Läs också: Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

5. Ny aktivitet på Linkedin

En medarbetare som vill vidare gör också ofta förändringar på sin Linkedin-profil, menar Joe Payne.

”Om du märker att en person är ovanligt aktiv på Linkedin, är det en tydlig signal på att personen bygger upp sitt personliga varumärke på plattformen”.

Vad kan du göra?

Ju tidigare du upptäcker signalerna, desto större chans har du att behålla din medarbetare. Fråga hen vad du kan göra för att förbättra dennes arbetsvardag. Ge feedback. Uppmärksamma mål och goda resultat. Erkänn att distansarbete är tufft och fråga vad just hen behöver. Fundera på vad skälen kan vara att medarbetaren vill lämna:

nyttjobb-4

Läs också: 5 skäl till att dina bästa medarbetare slutar

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

undersokningchefersarbetsbordakvall
Hälsa

Chefs undersökning: Chefer jobbar mer under pandemin

Arbetsbördan har ökat under pandemin. Det uppger en majoritet, 64 procent, av cheferna i Chefs undersökning.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Ung chef
Karriär

Därför slutar unga chefer

Sverige har en ovanligt låg andel unga chefer jämfört med andra länder. Bara var fjärde ledare är under 40 år. Undersökningar visar dessutom att hälften av dem funderar på att sluta.
John Mellkvist och omslaget på hans bok Välj din ålder
Arbetsmiljö

John Mellkvist: ”Även unga oroas av ålderism”

Årets superkommunikatör 2019, John Mellkvist, skriver i boken "Välj din ålder" om våra förlegade attityder till ålder. Vi behöver se fördelarna med alla olika åldrar, menar han.
Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet
Karriär

Hemnets vd: ”Jag bestämde mig för att inte gå till jobbet på åtta månader”

Cecilia Beck-Friis har hittat hem som vd. Till Hemnet. I podden Chef Dilemma berättar hon om ett jobbstopp i karriären som gav en nystart. ”Jag skulle gärna göra det igen. Hoppa ut i inget, och se vart det leder.”
Vahid Zohali, IBM
Karriär

IBM-chefen om flykten från Iran – och att överträffa en pandemi

Vahid Zohali kom som ensamkommande till Sverige, efter en dödligt farlig flykt. Sedan oktober är han Sverigechef för den globala it-jätten IBM.

Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
Collage: Ett glas vin, Anders Tegnell och en mailbox med 3 olästa mejl
Karriär

3 trender i veckan: Mejl, missbruk och Tegnell

Varje vecka skriver Chefs trendredaktör Sanna Gustavsson om tre viktiga trender inom ledarskap, arbetsliv och karriär.