Cynthia Morissette är lärare i affärsengelska, och berättar för Easyfairs vilka de fem vanligaste missarna som svenskar gör när vi mejlar engelska partners:
- Hälsningsfraserna. På svenska kan vi alltid öppna med ett informellt ”Hej!” och likaså runda av med ett slentrianmässigt ”med vänliga hälsningar” – även om mejlbudskapet är ett svavelosande klagomål.
På engelska måste hälsningsorden istället anpassas efter hur väl du känner mottagaren och vad det är du vill framföra. ”Kind regards”, ”best regards” och liknande sparas till mottagare du redan är bekant med.
- Snedstreck. Några mejl in i konversationen blir det styltigt med alla dessa vänliga hälsningar, och då avslutar vi ofta helt kort såhär: /Johan.
Snedstrecket är dock en riktigt svensk företeelse, och kan gott skippas för att inte skapa förvirring hos mottagaren. Det räcker bra med namnet.
Läs också: 3 tips: Lyckas med din presentation på engelska
- Datumformaten. År, månad, dag? Måndag, dag, år? Eller dag, månad, år? Här kan det bli rejält snurrigt om du mejlar med en amerikan, som vanligtvis skriver månadens nummer före dagens.
Undvik missförstånd kring mötesdatumet genom att ha för vana att skriva ut månaden i bokstäver – till exempel May 6 eller 6 May.
- Apostrofer och accenter. Apostrofen används på engelska till att markera tillhörighet (”Maria’s desk”) och i sammandragningar av ord – som när ”do not” blir ”don’t”. En accent, som ovanför sista bokstaven i europé, är någonting helt annat.
Lär känna ditt tangentbord och använd rätt skiljetecken, annars ser det ut som att du inte behärskar språket. Dessutom tar accenten upp mer plats i texten.
- Utropstecken! På svenska slänger vi gärna in ett utropstecken här och där för att sprida lite frejdig och familjär stämning. Tjohej!
I den stramare engelskan ska du dock passa dig för att strössla med detta tecken, då det är reserverat för skrik, stark upphetsning eller sarkasmer – och ingetdera hör hemma i ett affärsmejl. I värsta fall framstår du som dramatisk eller rentav hotfull.
Läs också: 7 saker du inte ska säga till en chef i Sverige