En person med långt hår som står framför en mängd klockor

5 strategier – när allt bara är för mycket

Det är lätt att känna sig överväldigad när komplicerade uppgifter och olika åtaganden sköljer över en i ett aldrig sinande flöde. Såhär handskas du med känslan av att inte räcka till.

En ökad takt i arbetslivet, digitaliseringens utmaningar och ett privatliv som helst ska se ut som på Instagram kan ge en känsla av att ständigt stå inför oöverstigliga hinder och att aldrig riktigt räcka till. Men det är inte dig det är fel på – det är din hjärna.

Harvard Business Review skriver med stöd hos professorerna Robert Kegan och Lisa Lahey att vårt komplexa, moderna liv har passerat gränsen för hur mycket avancerad information vi kan behandla åt gången och samtidigt förbli effektiva. Och detta har alltså ingenting med intelligens att göra, utan snarare om hur vi är förprogrammerade att läsa av världen vi lever i.

Att känna sig konstant överhopad får effekter i form av kognitiv utmattning, som kraftigt påverkar vår problemlösningsförmåga och prestation. Trögtänkthet, bristande logik, koncentrationssvårigheter, glömska eller tankar som rusar okontrollerat är tecken på att du har långt mer på tallriken än du klarar att svälja.

Grundreaktionen när att göra-listan växer sig längre flerdubbelt snabbare än du hinner beta av den är för många att försöka jobba mer eller hårdare. Men även om du går upp mitt i natten likt Apples vd Tim Cook, vars väckarklocka enligt USA Today är ställd på 03:45, har du ingen chans. Den mentala ketchupeffekten gör dig nämligen så ineffektiv att känslan av överbelastning bara späs på ytterligare.

Istället föreslår HBR dessa strategier när du börjar gå på knäna:

Hitta roten till det onda

Försök identifiera en eller två enskilda saker som, om de inte fanns på agendan, skulle lyfta en stor del av stressen du känner. Fokusera på att försöka få detta moment ur vägen. Det kan handla om att bryta ner en abstrakt, svåröverblickad helhet i hanterliga munsbitar, att omförhandla en deadline, eller att ta tag i en gammal surdeg.

utabrand

Läs också: Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Dra upp gränserna

Det finns en mängd olika tekniker för att styra din tid och använda den på ett så effektivt sätt som möjligt. Gemensamt är att de ofta använder sig av fördefinierade gränser för hur mycket tid som får läggas på en viss sak. Håller du dig till att lämna kontoret en viss tid varje dag tvingas du att fokusera bättre på uppgiften inom den satta tidsramen.

• Tillräckligt bra är bättre än perfekt

Det går nästan alltid att slipa en uppgift till perfektion, men är det värt tiden det tar? En perfektionist upplever varje projekt som betydligt större än vad det behöver vara, och kan som resultat börja skjuta upp arbetet på grund av den ångest som utlöses. Hög standard är bra, men ännu bättre är att veta när din tidsinvestering slutar vara lönsam. Allt är inte heller lika viktigt – det är okej att låta vissa uppgifter vila.

garbra

Läs också: 10 tecken på att det går bättre än du tror

Värdera din tid och delegera

Som chef är din timlön antagligen högre än många andras inom organisationen. Används din tid på det sätt som ger allra mest valuta för pengarna? Om svaret är nej så kan uppgifter antagligen lämnas över till någon annan, så att du istället kan fokusera på sådant där din kompetens kommer till störst användning. Tiden det tar att lära upp någon är en investering som snabbt ger avkastning.

Ifrågasätt dina sanningar

Ibland hålls vi kvar i ineffektiva mönster eftersom vi har intalat oss själva att om jag inte gör si, kommer detta katastrofala utfall följa som en naturlag. Ofta stämmer inte dessa antaganden, och med logikens hjälp kan du utmana de som håller dig gisslan med känslor av otillräcklighet. Kanske behöver du inte besvara varje mail inom tio minuter för att uppfattas som en ledare med koll?

aw-2

Läs också: Här går medarbetarna på en tyst AW – utan alkohol och mobiler

Relaterade artiklar

En person som ser mycket trött ut hänger över en dator. En klocka syns till höger i bilden.
Hälsa

Livsfarligt jobba mer än 55 timmar

Att jobba mer än 55 timmar i veckan är inte bara ohälsosamt. Det kan i själva verket ta livet av dig.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
undersokningchefersarbetsbordakvall
Hälsa

Chefs undersökning: Chefer jobbar mer under pandemin

Arbetsbördan har ökat under pandemin. Det uppger en majoritet, 64 procent, av cheferna i Chefs undersökning.
Johnny Warström sitter på en soffkant.
Arbetsmiljö

Här är företaget där ingen får jobba mer än 40 timmar per vecka

På Mentimeter får ingen av medarbetarna under några omständigheter jobba mer än 40 timmar i veckan. ”Det får oss att prioritera smartare”, säger Johnny Warström, vd.
Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Louise Wohrne utvecklas som hållbar ledare hos BillerudKorsnäs. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + BillerudKorsnäs

Hon förändrar världen på jobbet

På BillerudKorsnäs är inte bara produkterna hållbara utan även deras ledare. Men vad innebär det i praktiken? ”För mig betyder det att jag får verktygen för att utveckla både mig själv och medarbetarna och att jag bidrar till en bättre värld”, säger Louise Wohrne, Director Sustainability och Public Affairs, på BillerudKorsnäs.
greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.