introvert1800x1013

5 skäl till varför du ska anställa en introvert

Extroverta eller introverta medarbetare. När du formar ditt arbetslag kan det vara klokt att fundera hur den ser ut på din arbetsplats idag.

Som chef på jakt efter nya medarbetare är det lätt hänt att du faller för personer som är lika dig. Men om du av naturen har mer extroverta drag finns det då en risk att du går miste om introverta persontyper – trots att de sitter på många styrkor.

Tidningen Fast Company har med hjälp av amerikansk forskning tittat närmare på vad som utmärker introverta i kniviga arbetssituationer och hittat skäl till varför du som är på rekryteringsjakt bör bredda din bild.

Här är skälen till varför introverta sticker ut i jobbsituationer:

1) Introverta är mer kreativa

Ja, i alla fall om man ska tro en vetenskaplig artikel publicerad av det amerikanska psykologförbundet. Här har man fokuserat på förmågan att komma med kreativa lösningar på svåra problem under press.

2) Introverta är bättre på att ta din kritik

Genom att studera hur introverta och extroverta reagerar på positiv, negativ och mer neutral kritik kom man fram till att introverta generellt är bättre på att bearbeta feedback från chefen.

intro

Läs också: 5 argument för att introverta chefer är bättre ledare

3) Introverta är enklare att motivera

Att ge en person med introverta drag beröm har större effekt än om du uppmärksammar en extrovert på samma sätt, enligt en artikel i Journal of Educational Psychology.

4) Introverta är bättre på att hålla deadlines

Enligt forskning vid University of Maryland är introverta bättre på att hålla huvudet kallt trots tuffa deadlines. Detta eftersom de är bättre på att tänka långsiktigt och därför enklare kan hålla en tidsfrist.

5) Introverta tänker före de pratar

Om stereotypen av en extrovert är en person som pratar fort och öppnar munnen innan de kommit fram till en slutsats är introvert motsatsen. De tar sig helt enkelt tid att fundera och komma fram till sakliga argument i möten.

Svenska pengar

Läs också: Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Person som ser glad ut efter att ha fått feedback digitalt
Karriär

Så ger du feedback – som boostar karriär och prestation

Feedback boostar karriär och prestation – både för den som ger och tar emot. Men vilken typ av feedback fungerar bäst? Hjärnforskaren Alva Appelgren har undersökt sambandet.