linkedin-11

5 nycklar till en perfekt Linkedin-profil

Tydlig närvaro på Linkedin är allt mer avgörande för en framgångsrik karriär. Stora företag som Sandvik jobbar nästan uteslutande med Linkedin som rekryteringsverktyg. Här är forskarnas bästa tips för en perfekt profil.

Vill du bli uppmärksammad och bygga nätverk inom just ditt yrkesfält är det Linkedin som gäller – men det duger inte att snabbt fylla i de tomma rutorna och sedan låta profilen ligga i träda.

Nej, vill du dra uppmärksamheten till dig gäller det att vara aktiv genom att uppdatera och publicera inlägg, och inte minst jobba hårt med att göra din startsida så stark som möjligt.

Av de många delar som utgör en Linkedin-profil är yrkesrubriken samt ”Om”-sektionen där du berättar mer utförligt om dig själv de två viktigaste, förklarar karriärexperter vid Harvard-universitetet i USA för CNBC. Tillsammans utgör dessa båda komponenter vad som kallas för profilsammanfattning, vilket är det första besökarna ser på din Linkedin-sida.

Rubriken är särskilt viktig eftersom den visas som sökresultat i både Google och Linkedin.

Våga sök jobbet - trots brister i cv:t!

Läs också: Underkvalificerad? Sök jobbet ändå!

Här är en checklista för hur du gör en så stark profilsammanfattning som möjligt:

1. Gör den möjlig att läsa på 30 sekunder eller mindre.

2. Gör en sammanfattande yrkesrubrik på högst 120 tecken, där du tydligt redovisar karriärinriktning och specialisering.

3. Inkludera yrkesrelaterade nyckelord, kunskaper, styrkor, talanger och intressen.

4. Skriv väl i en professionell stil, utan stavfel eller grammatiska felaktigheter.

5. Besvara frågor som kan ge djupare insikt i vem du är: vad gör dig unik? Vart är din karriär på väg? Hur skulle andra beskriva dig? Vilka är dina värderingar och personliga egenskaper?

 

Handskakning

Läs också: 5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Även om profilsammanfattningen får störst uppmärksamhet, gäller det att slipa till allt det övriga också. Tänk till exempel på det här:

1. Inkludera ett bra foto, där du gör ett professionellt intryck. Profiler med foton har 14 gånger så stor chans att bli uppmärksammade än de utan.

2. Utveckla din yrkeshistorik i ”Erfarenhet”-sektionen. Använd yrkesrelaterade nyckelord och inkludera specifik information om vad du gjort tidigare. Överdriv inte titlar eller ansvar; det kan leda till pinsamheter.

3. Lägg till rekommendationer från tidigare chefer, kollegor, klienter, lärare eller i stort sett vem som helst som har något positivt att säga om dig och din yrkesgärning.

stress-2-2

Läs också: Undersökning: Stresshantering på jobbet får underkänt

Relaterade artiklar

linkedinputs
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Teckning av en fylld plånbok
Karriär

Lönen viktigare för kvinnor än för män

Vill du rekrytera kvinnor? Se då till att erbjuda ett större lönekuvert.
Person som ser glad ut efter att ha fått feedback digitalt
Karriär

Så ger du feedback – som boostar karriär och prestation

Feedback boostar karriär och prestation – både för den som ger och tar emot. Men vilken typ av feedback fungerar bäst? Hjärnforskaren Alva Appelgren har undersökt sambandet.
distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.
Foto: Mikael Fritzon / TT
Karriär

Så påverkar corona vår syn på yrkens status

Kraftigt ökad synlighet i media, balkongapplåder och snabbspår som utbildar hundratals frivilliga. Men betyder det att yrken i coronakrisens frontlinje kommer att få höjd status på sikt?
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Pilot och doktor är två av de yrken som anses ha högst status
Karriär

Här är de 10 yrkena med högst status

Yrken med hög status sammanfaller ofta med lönenivån – men inte alltid. Här är de yrken som har högst status, enligt en ny undersökning.