5 nya arbetssätt i hybridvärlden

Har du hört talas om hybrid 3:2, on demand- och scaleup-kontor? Det är några av de allra senaste arbetssätten i framtidens ännu mer flexibla arbetsliv. 

Arbetsmiljö
Publicerad
Illustration med en liten stuga med skylten kontor framför ett fjäll.

Det är konsultbyrån Future Work Labs som med hjälp av trender, rapporter och forskning kartlagt den nya spelplan för arbetsliv och stadsliv som tornar upp sig efter pandemin. 

”En samstämmig slutsats av alla rapporter är att de allra flesta vill ha fortsatt flexibilitet. Distansarbete har visat sig fungera både när det gäller produktivitet och effektivitet. Behovet är två–tre dagar per vecka på kontoret och resterande tid på annan plats. Det man saknat är medarbetare och sammanhang, inte kontoret i sig”, säger byråns Karolin Forsling. 

Som många chefer säkert kan vittna om, kvarstår samtidigt många frågor om hur det efterfrågade distansarbetet praktiskt ska gå till i praktiken. Fasta dagar eller fritt valt arbete? Var ska vi samlas, och kring vad? Här är fem framtidsscenarion från Karolin Forsling och kollegan Tommie Cau. 

1. Satellite


Ett småskaligt satellitkontor en bit utanför staden eller på en plats som i sig är attraktiv. Tänk till exempel Åre. Kan innebära ett mindre kontor med egen identitet men i ett sammanhang där medarbetarna delar gemensamma funktioner med andra företag.

2. On demand


Vänder sig till företag som avstår från fast kontor men som samtidigt ser behov av fysiska möten. Platsen blir ett strategiskt verktyg för bolagets affärsvärde.

”Det kan vara i en mässhall för presentationer, i en co-working för fokuserat arbete, på ett utomhuskontor för walk-and-talk eller i ett kök där man stärker företagskulturen genom att laga mat tillsammans. Däremellan sitter medarbetarna hemma och jobbar.” 

3. Hybrid 3:2


Utgår från att kontoret behövs cirka 50 procent av arbetstiden. Det innebär att företag kan dela på samma kontorsytor, och att respektive medarbetare är på plats olika dagar i veckan. Färgsättning, skyltning och viss möblering ändras beroende på vems dag det är. Ny teknik kan se till att företagets varumärke fortfarande kan genomsyra lokalen.  

”Tänk modern scenografi på en teater. Våningsplanen förändras beroende på vilken dag och vilket företag som hyr. I bottenvåningen finns service, café, mötesrum och co-working tillgänglig för alla företagens medarbetare dygnet runt”, säger Karolin Forsling.

4. Scaleup

 


Möter trenden där företag och organisationer blir alltmer skalbara. Tiden när företag kunde förutse lokalbehovet för åratal framöver är förbi, samtidigt som arbetsgivarna vill ha kvar sin identitet i kontoret. Konceptet erbjuder ett mindre fast kontor och en större skalbar del med rörliga kvadratmeter.  

”Här kan företag jobba med att skala upp och ned utifrån behoven här och nu, samtidigt som man behåller en tydlig adress”, säger Karolin Forsling. 

5. Community


Verksamhetens lokaler kombineras med bostäder, sociala aktiviteter, mat och service. Tanken är att möta både det förändrade arbetssättet där medarbetarna arbetar mer fokuserat i olika team under perioder, snarare än mellan åtta och fem.  

”Community hanterar också en möjlighet för de företag som behöver rekrytera in kompetens från övriga delar av landet eller världen och har då ett helt koncept att erbjuda sina medarbetare”, säger Tommie Cau.  

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.