Röstdesigner och jobba hemifrån-koordinator är två yrken som spås komma i framtiden.
Foto Röstdesigner och jobba hemifrån-koordinator är två yrken som spås komma i framtiden.

5 helt nya yrken – i coronakrisens spår

Medan praktiskt taget alla företag och verksamheter tagit stryk under coronakrisen, uppstår även helt nya yrkesområden, inte minst för chefer. Här är fem helt nya drömjobb att satsa på.

Det kommande decenniets arbetsliv kan komma att se helt annorlunda ut jämfört med i dag.

”Om du kan positionera dig själv och skaffa de rätta kunskaperna, finns massor av möjligheter. Särskilt om du är teknikorienterad”, säger Ben Pring, IT-futurist och grundare till organisationen Center for the Future of Work till sajten ted.com.

”Tillgången på utbildning och kurser som var och en kan ta del av formligen exploderar. Varför inte ta vara på det? Det finns så mycket att lära”, säger Pring, som sammanställt en lista över potentiella karriärvägar som kan bli högst relevanta de närmaste åren.

1. Jobba hemifrån-koordinator

Under coronakrisens påtvingade isolering lärde sig miljontals människor att snabbt upprätta egna hemmakontor, ett fenomen som verkar bli bestående. Som många upptäckt är det inte alltid lätt att få ihop hemifrån-arbetandet med vardagslivets alla distraktioner och krav. Utmaningarna skulle kunna underlättas med hjälp av en koordinator med goda chefsegenskaper, som ser till att upprätthålla organisationens kultur och moral, hjälper till med planeringen och bidrar fortsatt produktivitet.

2. Röstdesigner

Varifrån tror du Alexa får sina svar? Någon måste skriva dialog till alla röst-aktiverade prylar, ett redan existerande jobb som väntas få ett kraftigt uppsving på grund av det rådande smittoläget där folk drar sig för att nudda vid ytor både i hemmet och ute i samhället. Kanske något för folk ur den hårt drabbade kultursektorn att rikta in sig på?

3. E-hälsofacilitator

Coronakrisen har fått fler att använda sig av hälsoappar och e-hälsokonsultationer via dator och mobil, en ganska radikal förändring en stor grupp patienter och sjukvårdsanställda. Även här kan fler koordinatorer behövas: ”Digitaliserade läkarbesök har fullständigt förändrat patientupplevelsen för miljontals människor. Anden har släppts ur flaskan, och lär inte komma tillbaka”, säger Pring.

4. Syftesplaneringschef

Vad är egentligen syftet med verksamheten? Coronakrisen ställer saker på sin spets –företagen behöver definiera sin uppgift och sina ideal tydligare än förut. Därav behovet av chefspersoner som på ett kreativt sätt förmår ta ut riktningen och sätta strategiska mål, en roll som kan tangera både marknadsföring och PR.

5. Virtuell mötesplanerare

Videokonferenser i forum som Zoom och Slack har exploderat under coronakrisen, men som varje deltagare vet finns rejält med utrymme för förbättringar. Hackande videolänkar, folk som pratar i munnen på varandra … ”Folk undrar hur man ska kunna åstadkomma virtuella möten som är mer sofistikerade”, säger Ben Pring och ser framför sig hur en ny generation eventchefer med virtuell inriktning tar form.

Pilot och doktor är två av de yrken som anses ha högst status

Läs också: Här är de 10 yrkena med högst status

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Person i blå skjorta som funderar över karriärbyte
Karriär

3 sätt att byta karriär – under corona

Om förändring är skrämmande kan blotta tanken på ett karriärskifte i coronakrisens efterdyningar te sig än värre. Men det är fullt möjligt att byta karriärspår även i dessa tider. Så här gör du. 
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Fem personer i rad
Karriär

Egenskaperna rekryterare letar efter post-corona

Vilka personliga egenskaper letar arbetsgivarna efter post-corona? Och vad söker kandidaterna efter? En undersökning från Novare ger svar.
Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Person på balkong som gör en jobbintervju online
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 7 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.