Röstdesigner och jobba hemifrån-koordinator är två yrken som spås komma i framtiden.
Foto Röstdesigner och jobba hemifrån-koordinator är två yrken som spås komma i framtiden.

5 helt nya yrken – i coronakrisens spår

Medan praktiskt taget alla företag och verksamheter tagit stryk under coronakrisen, uppstår även helt nya yrkesområden, inte minst för chefer. Här är fem helt nya drömjobb att satsa på.

Det kommande decenniets arbetsliv kan komma att se helt annorlunda ut jämfört med i dag.

”Om du kan positionera dig själv och skaffa de rätta kunskaperna, finns massor av möjligheter. Särskilt om du är teknikorienterad”, säger Ben Pring, IT-futurist och grundare till organisationen Center for the Future of Work till sajten ted.com.

”Tillgången på utbildning och kurser som var och en kan ta del av formligen exploderar. Varför inte ta vara på det? Det finns så mycket att lära”, säger Pring, som sammanställt en lista över potentiella karriärvägar som kan bli högst relevanta de närmaste åren.

1. Jobba hemifrån-koordinator

Under coronakrisens påtvingade isolering lärde sig miljontals människor att snabbt upprätta egna hemmakontor, ett fenomen som verkar bli bestående. Som många upptäckt är det inte alltid lätt att få ihop hemifrån-arbetandet med vardagslivets alla distraktioner och krav. Utmaningarna skulle kunna underlättas med hjälp av en koordinator med goda chefsegenskaper, som ser till att upprätthålla organisationens kultur och moral, hjälper till med planeringen och bidrar fortsatt produktivitet.

2. Röstdesigner

Varifrån tror du Alexa får sina svar? Någon måste skriva dialog till alla röst-aktiverade prylar, ett redan existerande jobb som väntas få ett kraftigt uppsving på grund av det rådande smittoläget där folk drar sig för att nudda vid ytor både i hemmet och ute i samhället. Kanske något för folk ur den hårt drabbade kultursektorn att rikta in sig på?

3. E-hälsofacilitator

Coronakrisen har fått fler att använda sig av hälsoappar och e-hälsokonsultationer via dator och mobil, en ganska radikal förändring en stor grupp patienter och sjukvårdsanställda. Även här kan fler koordinatorer behövas: ”Digitaliserade läkarbesök har fullständigt förändrat patientupplevelsen för miljontals människor. Anden har släppts ur flaskan, och lär inte komma tillbaka”, säger Pring.

4. Syftesplaneringschef

Vad är egentligen syftet med verksamheten? Coronakrisen ställer saker på sin spets –företagen behöver definiera sin uppgift och sina ideal tydligare än förut. Därav behovet av chefspersoner som på ett kreativt sätt förmår ta ut riktningen och sätta strategiska mål, en roll som kan tangera både marknadsföring och PR.

5. Virtuell mötesplanerare

Videokonferenser i forum som Zoom och Slack har exploderat under coronakrisen, men som varje deltagare vet finns rejält med utrymme för förbättringar. Hackande videolänkar, folk som pratar i munnen på varandra … ”Folk undrar hur man ska kunna åstadkomma virtuella möten som är mer sofistikerade”, säger Ben Pring och ser framför sig hur en ny generation eventchefer med virtuell inriktning tar form.

Pilot och doktor är två av de yrken som anses ha högst status

Läs också: Här är de 10 yrkena med högst status

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Collage: Ett glas vin, Anders Tegnell och en mailbox med 3 olästa mejl
Karriär

3 trender i veckan: Mejl, missbruk och Tegnell

Varje vecka skriver Chefs trendredaktör Sanna Gustavsson om tre viktiga trender inom ledarskap, arbetsliv och karriär.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
10000jobb
Karriär

Över 10 000 jobb på Arbetsförmedlingens #jobbjustnu

Dåligt med lediga jobb under coronakrisen? Inte under Arbetsförmedlingens hashtagg #jobbjustnu, där över 10 000 jobb som behöver tillsättas omgående finns samlade.
Person i Bryssel med EU-väska, på väg att göra karriär
Karriär

Nu är rätt tid för EU-karriär

Sugen på utlandskarriär? EU:s olika institutioner är ett ofta förbisett alternativ – fler svenskar behövs och möjligheterna har sällan varit så stora som nu.
Person med en
Karriär

Ny rapport: Så är ungas drömchef

Tydlig, lyhörd och öppen. Det är några av drömegenskaperna som unga talanger söker i en chef. Detta enligt en ny rapport – som också avslöjar vad som utmärker en riktigt dålig chef.
Person som ser uppgiven ut vid skrivbord
Karriär

Känner du dig ouppskattad av din chef? Här är 5 tips för förändring

Osynlig, tagen för given och klent med uppskattning på jobbet? Du är inte ensam. Men det finns hopp – det går att motivera sig ändå.
Mathias Törnblom på Dustin har checklistan för bättre flyt på den digitala arbetsplatsen.
Annonssamarbete Chef + Dustin

Checklista för flow på din digitala arbetsplats

Kontor står tomma, samtidigt som flitens lampa lyser hos alla hemmajobbare. Den digitala arbetsplatsen, där vi jobbar tillsammans online, är här för att stanna. Med öppen-dörr-möten och annat nytänk kan chefer förbättra den nya arbetsvardagen.
Extrovert som jobbar hemifrån
Arbetsmiljö

Extroverta klarar hemarbetet bäst

Utåtriktade människor klarar omställningen till distansarbete bäst, visar en studie från Netigate.