5 helt nya yrken – i coronakrisens spår

Medan praktiskt taget alla företag och verksamheter tagit stryk under coronakrisen, uppstår även helt nya yrkesområden, inte minst för chefer. Här är fem helt nya drömjobb att satsa på.

Karriär
Publicerad
Röstdesigner och jobba hemifrån-koordinator är två yrken som spås komma i framtiden.

Det kommande decenniets arbetsliv kan komma att se helt annorlunda ut jämfört med i dag.

”Om du kan positionera dig själv och skaffa de rätta kunskaperna, finns massor av möjligheter. Särskilt om du är teknikorienterad”, säger Ben Pring, IT-futurist och grundare till organisationen Center for the Future of Work till sajten ted.com.

”Tillgången på utbildning och kurser som var och en kan ta del av formligen exploderar. Varför inte ta vara på det? Det finns så mycket att lära”, säger Pring, som sammanställt en lista över potentiella karriärvägar som kan bli högst relevanta de närmaste åren.

1. Jobba hemifrån-koordinator

Under coronakrisens påtvingade isolering lärde sig miljontals människor att snabbt upprätta egna hemmakontor, ett fenomen som verkar bli bestående. Som många upptäckt är det inte alltid lätt att få ihop hemifrån-arbetandet med vardagslivets alla distraktioner och krav. Utmaningarna skulle kunna underlättas med hjälp av en koordinator med goda chefsegenskaper, som ser till att upprätthålla organisationens kultur och moral, hjälper till med planeringen och bidrar fortsatt produktivitet.

2. Röstdesigner

Varifrån tror du Alexa får sina svar? Någon måste skriva dialog till alla röst-aktiverade prylar, ett redan existerande jobb som väntas få ett kraftigt uppsving på grund av det rådande smittoläget där folk drar sig för att nudda vid ytor både i hemmet och ute i samhället. Kanske något för folk ur den hårt drabbade kultursektorn att rikta in sig på?

3. E-hälsofacilitator

Coronakrisen har fått fler att använda sig av hälsoappar och e-hälsokonsultationer via dator och mobil, en ganska radikal förändring en stor grupp patienter och sjukvårdsanställda. Även här kan fler koordinatorer behövas: ”Digitaliserade läkarbesök har fullständigt förändrat patientupplevelsen för miljontals människor. Anden har släppts ur flaskan, och lär inte komma tillbaka”, säger Pring.

4. Syftesplaneringschef

Vad är egentligen syftet med verksamheten? Coronakrisen ställer saker på sin spets –företagen behöver definiera sin uppgift och sina ideal tydligare än förut. Därav behovet av chefspersoner som på ett kreativt sätt förmår ta ut riktningen och sätta strategiska mål, en roll som kan tangera både marknadsföring och PR.

5. Virtuell mötesplanerare

Videokonferenser i forum som Zoom och Slack har exploderat under coronakrisen, men som varje deltagare vet finns rejält med utrymme för förbättringar. Hackande videolänkar, folk som pratar i munnen på varandra … ”Folk undrar hur man ska kunna åstadkomma virtuella möten som är mer sofistikerade”, säger Ben Pring och ser framför sig hur en ny generation eventchefer med virtuell inriktning tar form.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden