Röstdesigner och jobba hemifrån-koordinator är två yrken som spås komma i framtiden.
Foto Röstdesigner och jobba hemifrån-koordinator är två yrken som spås komma i framtiden.

5 helt nya yrken – i coronakrisens spår

Medan praktiskt taget alla företag och verksamheter tagit stryk under coronakrisen, uppstår även helt nya yrkesområden, inte minst för chefer. Här är fem helt nya drömjobb att satsa på.

Det kommande decenniets arbetsliv kan komma att se helt annorlunda ut jämfört med i dag.

”Om du kan positionera dig själv och skaffa de rätta kunskaperna, finns massor av möjligheter. Särskilt om du är teknikorienterad”, säger Ben Pring, IT-futurist och grundare till organisationen Center for the Future of Work till sajten ted.com.

”Tillgången på utbildning och kurser som var och en kan ta del av formligen exploderar. Varför inte ta vara på det? Det finns så mycket att lära”, säger Pring, som sammanställt en lista över potentiella karriärvägar som kan bli högst relevanta de närmaste åren.

1. Jobba hemifrån-koordinator

Under coronakrisens påtvingade isolering lärde sig miljontals människor att snabbt upprätta egna hemmakontor, ett fenomen som verkar bli bestående. Som många upptäckt är det inte alltid lätt att få ihop hemifrån-arbetandet med vardagslivets alla distraktioner och krav. Utmaningarna skulle kunna underlättas med hjälp av en koordinator med goda chefsegenskaper, som ser till att upprätthålla organisationens kultur och moral, hjälper till med planeringen och bidrar fortsatt produktivitet.

2. Röstdesigner

Varifrån tror du Alexa får sina svar? Någon måste skriva dialog till alla röst-aktiverade prylar, ett redan existerande jobb som väntas få ett kraftigt uppsving på grund av det rådande smittoläget där folk drar sig för att nudda vid ytor både i hemmet och ute i samhället. Kanske något för folk ur den hårt drabbade kultursektorn att rikta in sig på?

3. E-hälsofacilitator

Coronakrisen har fått fler att använda sig av hälsoappar och e-hälsokonsultationer via dator och mobil, en ganska radikal förändring en stor grupp patienter och sjukvårdsanställda. Även här kan fler koordinatorer behövas: ”Digitaliserade läkarbesök har fullständigt förändrat patientupplevelsen för miljontals människor. Anden har släppts ur flaskan, och lär inte komma tillbaka”, säger Pring.

4. Syftesplaneringschef

Vad är egentligen syftet med verksamheten? Coronakrisen ställer saker på sin spets –företagen behöver definiera sin uppgift och sina ideal tydligare än förut. Därav behovet av chefspersoner som på ett kreativt sätt förmår ta ut riktningen och sätta strategiska mål, en roll som kan tangera både marknadsföring och PR.

5. Virtuell mötesplanerare

Videokonferenser i forum som Zoom och Slack har exploderat under coronakrisen, men som varje deltagare vet finns rejält med utrymme för förbättringar. Hackande videolänkar, folk som pratar i munnen på varandra … ”Folk undrar hur man ska kunna åstadkomma virtuella möten som är mer sofistikerade”, säger Ben Pring och ser framför sig hur en ny generation eventchefer med virtuell inriktning tar form.

Pilot och doktor är två av de yrken som anses ha högst status

Läs också: Här är de 10 yrkena med högst status

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

cissi_webb_09
Karriär

Cissi Elwin: "Det viktiga är vad chefen uträttar"

”Det finns många egenskaper man kan behöva granska. Åldern är inte en av dem,” skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
Var fjärde chef är en utmärkt chef – som engagerar medarbetare och skapar förutsättningar för lönsamhet. Illustrationer: Anna Harvard
Annonssamarbete Chef + Brilliant Future

Så känner du igen en utmärkt chef

För att få engagerade medarbetare krävs utmärkta chefer. Dit når endast 25 procent av cheferna i Brilliant Futures mätningar. Lär dig känna igen en utmärkt chef – och vad som går att göra för att de ska bli ännu fler. 
lisensommarwebb
Karriär

Årets sommar­­pratare med chefs­profil

Sommarpratare – och chef. Många av årets sommarvärdar i radions P1 har egna chefs- och ledarskapserfarenheter som de delar med sig av. Dags att spetsa öronen!

Glad äldre kvinna som skakar hand med en man.
Karriär

Överkvalificerad? Nej, under­uppskattad!

Chip Conleys tre tips för hur du undviker eller tar loven av någon som påstår att du är överkvalificerad.

Foto på Charlotta Blom på Ystads teater.
Karriär

Charlotta tvekade inte att anställa en 57-åring

Charlotta Blom, vd för Ystads Teater, blev chef vid 28. Hon tvekade inte att anställa en 57-åring. ”Ålder har aldrig varit en fråga för mig”, säger hon.
Morten Olsen vid sitt skrivbord.
Karriär

Chefen som sökt 400 jobb - utan framgång

Efter att Morten Olsen förlorade jobbet för två år sedan, som 58-åring, har han gått bet på arbetsmarknaden. ”Men jag är en fighter, det är bara att jaga vidare”, säger han.

Ett verktyg för reflektion har hjälpt Micael Broström, försäljnings- och marknadsdirektör på Elitfönster, att förstå hur medarbetarna verkligen mår och hur de ligger till.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Så ser chefen hur alla mår – på 5 minuter

”Jag letade efter en metod att säkerställa det närvarande, coachande och inkluderande ledarskapet”, säger Elitfönsters försäljnings- och marknadsdirektör Micael Broström. Han hittade det i en app.

Vit skylt med texten
Karriär

Hur gammal är en bra chef?

Nästan varannan chef, 43 procent, har känt sig missgynnad på grund av ålder, visar Chefs undersökning. Det är en ökning med nio procentenheter sedan motsvarande undersökning 2018.