Läs också: 10 saker du aldrig ska säga i ett lönesamtal
1) Tidigare lönesamtal har inte lett till något
Får du en stark ”deja vu”-känsla under lönesamtalet? Kanske har du och din arbetsgivare suttit här flera gånger förut. Dina prestationer hyllas, men ändå får du inte lönen eller den befordran du förtjänar. I stället kanske du får mer ansvar. Om det här upprepas kan du se det som ett mönster snarare än ett undantag.
2) Ingen talar för din sak
Ibland kan det behövas en kollega, ofta senior och erfaren, som talar för din sak eller kan vägleda dig rätt. Alla typer av nätverk är beroende av den här persontypen som är på din sida om arbetsgivaren tvekar inför att ge dig en lönehöjning. Tänk efter: Vem av kollegerna eller i ledningen tror mest på dig?
Den personen kan bli guld värd för din fortsatta karriär.
3) Du ser hur andra omkring dig belönas
Om din arbetsgivare har det tufft ekonomiskt kan det vara svårt att öka lönepotten. Men om du ser hur dina kolleger hur belönas i form av lönehöjningar och annat kan det vara ett varningstecken. Kanske du jobbar på en avdelning som just nu inte prioriteras av ledningen.
Läs också: 5 raka svar: Så bemöter du medarbetarnas lönekrav
4) Arbetsgivaren ställer orimliga krav
Det är dumt att lämna ett jobb du trivs på för att lönen är för låg INNAN du get det en ordentlig chans. Genom att förhandla ger du inte bara arbetsgivaren en chans att visa hur mycket de tycker att du är värd för företaget – du får också förbättra din förhandlingsteknik. Men om du känner efter ett tag att kraven som ställs är orimliga kan det vara ett tecken på att du skulle spendera din tid bättre någon annanstans.
5) Du hade aldrig tackat ”ja” till ditt jobb idag
Tänk dig scenariot att du blev erbjuden din tjänst idag: Skulle du tacka ”ja”? Troligtvis inte om din lön inte följt med i samma takt som din erfarenhetsmässiga utveckling. En annan fälla är att börja ett jobb med för låg lön. Även om din lön ökar varje år (enligt kollektivavtalet, om det finns ett sådant) kommer du aldrig komma i kapp dina kolleger i branschen som har liknande jobb.