lamnaintervju

5 gånger du ska lämna lönesamtalet – och byta jobb

Din lön är lägre än den borde vara. Då är lönesamtalet ett utmärkt tillfälle att ta upp frågan. Men det finns också tillfällen när det bästa är att gå skilda vägar.

Även om lönen kanske inte är avgörande för vilken arbetsgivare du väljer är det en jobbig känsla att varje dag gå till jobbet och inte känna att du får lön för mödan. Kanske har du blivit befordrad uppåt, men din lön har inte gjort samma resa.

Då kan lönesamtalet komma lägligt. Här får du chansen (i kombination med medarbetarsamtalet) att berätta vilka framsteg du gjort senaste året. Du kanske har tagit ett större ansvar och tagit dig an utmaningar som egentligen inte ingår i din tjänst.

Men det kanske stannar där. Därför har Forbes karriärexpert sammanställt 5 scenarier när det bästa kanske är gå vidare och börja leta efter en ny arbetsgivare.

lone

Läs också: 10 saker du aldrig ska säga i ett lönesamtal

1) Tidigare lönesamtal har inte lett till något

Får du en stark ”deja vu”-känsla under lönesamtalet? Kanske har du och din arbetsgivare suttit här flera gånger förut. Dina prestationer hyllas, men ändå får du inte lönen eller den befordran du förtjänar. I stället kanske du får mer ansvar. Om det här upprepas kan du se det som ett mönster snarare än ett undantag.

2) Ingen talar för din sak

Ibland kan det behövas en kollega, ofta senior och erfaren, som talar för din sak eller kan vägleda dig rätt. Alla typer av nätverk är beroende av den här persontypen som är på din sida om arbetsgivaren tvekar inför att ge dig en lönehöjning. Tänk efter: Vem av kollegerna eller i ledningen tror mest på dig?

Den personen kan bli guld värd för din fortsatta karriär.

3) Du ser hur andra omkring dig belönas

Om din arbetsgivare har det tufft ekonomiskt kan det vara svårt att öka lönepotten. Men om du ser hur dina kolleger hur belönas i form av lönehöjningar och annat kan det vara ett varningstecken. Kanske du jobbar på en avdelning som just nu inte prioriteras av ledningen.

deal-2

Läs också: 5 raka svar: Så bemöter du med­arbetarnas lönekrav

4) Arbetsgivaren ställer orimliga krav

Det är dumt att lämna ett jobb du trivs på för att lönen är för låg INNAN du get det en ordentlig chans. Genom att förhandla ger du inte bara arbetsgivaren en chans att visa hur mycket de tycker att du är värd för företaget – du får också förbättra din förhandlingsteknik. Men om du känner efter ett tag att kraven som ställs är orimliga kan det vara ett tecken på att du skulle spendera din tid bättre någon annanstans.

5) Du hade aldrig tackat ”ja” till ditt jobb idag

Tänk dig scenariot att du blev erbjuden din tjänst idag: Skulle du tacka ”ja”? Troligtvis inte om din lön inte följt med i samma takt som din erfarenhetsmässiga utveckling. En annan fälla är att börja ett jobb med för låg lön. Även om din lön ökar varje år (enligt kollektivavtalet, om det finns ett sådant) kommer du aldrig komma i kapp dina kolleger i branschen som har liknande jobb.

lone-tider-markndpuff
Digitalt lärande: Lön och lönesättning

Upskilla inför lönesamtalen

Undvik kostsamma fällor under lönesamtalet. I Chefs populära webbkurs Lönesättning och lönesamtal får du konkreta tips inför, under och efter lönesamtalet. Du genomför kursen när, var och på vilken enhet du vill.

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

braloner
Karriär

Dansk studie: Höj din lön – genom att vara en ”skitstövel”

Du vinner inget på att vara trevlig. I alla fall inte när det kommer till löneförhandlingar, visar en dansk studie. Där kan förmågan att klara en konfrontation vara en stor fördel.
pengar-7
Karriär

Här är företagen i Sverige med de högsta lönerna

Funderar du på byta jobb och har siktat in dig på en topplön? Då bör du ha extra koll på några generösa företag.
fragorna
Karriär

5 frågor du måste ställa innan du tackar ja till jobbet

Få all fakta på bordet och fråga vad som gäller kring tjänsten du har blivit erbjuden innan du tackar ja. 
lonenenen
Karriär

10 tecken på att du INTE får lönen du förtjänar

Lönen är inte allt – men den är viktig för många av oss. Därför är det viktigt för motivationen att inte gå till jobbet varje dag och känna sig underbetald.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

lonen-4
Karriär

Experten: Här är knepen för att få upp din lön

Anncharlotte Bretan är expert inom lönesättning och ger dig bästa råden för att få upp din lön.