46 procent tycker att det gnälls mycket på jobbet

Nästan hälften, 46 procent, tycker att det gnälls mycket eller för mycket på arbetsplatsen, visar en undersökning från Manpower Work Life.

Arbetsmiljö
Publicerad
Fyra personer med "gnäll-symboler" framför ansiktet

Allra mest gnälls det på arbetsmiljön, jobbets innehåll – och chefen. Även kring aktuella händelser, arbetsrelationer, politik i allmänhet och vädret vädras en hel del missnöje, enligt de 3981 deltagarna i studien.

Gnäll är inte bara jobbigt att lyssna på, utan bidrar också till en dålig arbetsmiljö. Sju av tio av de tillfrågade tycker att gnäll är ett arbetsmiljöproblem.

”En arbetsplats som präglas av negativitet blir fort orolig och nedbrytande, medan en arbetsplats med en bra chef och bra utvecklingsmöjligheter lyfter den enskilde medarbetaren såväl som teamet. Känslan av att ens arbete är meningsfullt och utvecklande är extra viktigt på en orolig arbetsmarknad”, säger Elisabeth Skol, HR-Direktör på ManpowerGroup Sverige.

Drömarbetsplatsen – bra kollegor och bra chef
Hur ska man då ta sig ur en situation av missnöje på arbetsplatsen? På frågan vilka faktorer som är viktigast för en drömarbetsplats blev svaren bra kollegor, en bra chef och meningsfulla arbetsuppgifter. En bra lön kommer först på fjärde plats i listan.

”För att skapa en drömarbetsplats är det otroligt viktigt att erbjuda en bra arbetsmiljö genom att direkt ta itu med gnäll och otrevliga beteenden på arbetsplatsen”, säger Elisabeth Skol.

Vad gnälls det mest om på din arbetsplats?

Arbetsmiljön: 43%

Jobbets innehåll: 43%

Chefen: 38%

Aktuella händelser: 26%

Arbetsrelationer: 26%

Politik i allmänhet: 12%

Vädret: 11%

Den egna hälsan: 10%

Privata relationer: 7%

Inget av ovanstående: 3%

Vilka faktorer är viktiga för dig för att du ska känna att du arbetar på din drömarbetsplats?

Bra kollegor: 65%

Bra chef: 53%

Meningsfulla arbetsuppgifter: 52%

Bra lön: 46%

Möjlighet att påverka arbetets innehåll: 36%

Nära till jobbet: 16%

Inflytande över hur företaget styrs: 10%

Undersökningen genomfördes av Inizio på uppdrag av ManpowerGroup under december 2019 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 3 981 personer har svarat på undersökningen.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden