Fyra personer med

46 procent tycker att det gnälls mycket på jobbet

Nästan hälften, 46 procent, tycker att det gnälls mycket eller för mycket på arbetsplatsen, visar en ny undersökning från Manpower Work Life.

Allra mest gnälls det på arbetsmiljön, jobbets innehåll – och chefen. Även kring aktuella händelser, arbetsrelationer, politik i allmänhet och vädret vädras en hel del missnöje, enligt de 3981 deltagarna i studien.

Gnäll är inte bara jobbigt att lyssna på, utan bidrar också till en dålig arbetsmiljö. Sju av tio av de tillfrågade tycker att gnäll är ett arbetsmiljöproblem.

”En arbetsplats som präglas av negativitet blir fort orolig och nedbrytande, medan en arbetsplats med en bra chef och bra utvecklingsmöjligheter lyfter den enskilde medarbetaren såväl som teamet. Känslan av att ens arbete är meningsfullt och utvecklande är extra viktigt på en orolig arbetsmarknad”, säger Elisabeth Skol, HR-Direktör på ManpowerGroup Sverige.

Drömarbetsplatsen – bra kollegor och bra chef
Hur ska man då ta sig ur en situation av missnöje på arbetsplatsen? På frågan vilka faktorer som är viktigast för en drömarbetsplats blev svaren bra kollegor, en bra chef och meningsfulla arbetsuppgifter. En bra lön kommer först på fjärde plats i listan.

”För att skapa en drömarbetsplats är det otroligt viktigt att erbjuda en bra arbetsmiljö genom att direkt ta itu med gnäll och otrevliga beteenden på arbetsplatsen”, säger Elisabeth Skol.

Vad gnälls det mest om på din arbetsplats?

Arbetsmiljön: 43%

Jobbets innehåll: 43%

Chefen: 38%

Aktuella händelser: 26%

Arbetsrelationer: 26%

Politik i allmänhet: 12%

Vädret: 11%

Den egna hälsan: 10%

Privata relationer: 7%

Inget av ovanstående: 3%

Vilka faktorer är viktiga för dig för att du ska känna att du arbetar på din drömarbetsplats?

Bra kollegor: 65%

Bra chef: 53%

Meningsfulla arbetsuppgifter: 52%

Bra lön: 46%

Möjlighet att påverka arbetets innehåll: 36%

Nära till jobbet: 16%

Inflytande över hur företaget styrs: 10%

Undersökningen genomfördes av Inizio på uppdrag av ManpowerGroup under december 2019 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 3 981 personer har svarat på undersökningen.

forbjudgnall

Läs också: Psykologen: Det händer när chefen förbjuder ”gnäll” på jobbet

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Två tummar upp
Arbetsmiljö

8 av 10 chefer nöjda med krisledarskapet

En majoritet av cheferna inom vård och omsorg är nöjda med ledarskapet under coronapandemin, visar en undersökning. Chefskollegorna samt familj och vänner har varit det viktigaste stödet under krisen. 
Ge cheferna mer stöd, uppmanar Lilian Ekelin på andfrankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nu behöver chefen mer stöd – från sin chef

Svenska chefer har imponerat. Engagemang och välmående hos medarbetare har hållits uppe under pandemin. Men nu syns ett trendbrott. ”Cheferna behöver mer stöd”, säger hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.
Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en ny Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.
Två personer som gör
Arbetsmiljö

Så coronasäkrar du arbetsplatsen

Smittfri arbetsplats – men hur? I en stor rapport berättar världens största hr-företag om hur du förbereder arbetsplatsen inför en ny verklighet där social distansering fortsatt är vad som gäller.
soecosecondhandhett1800
Arbetsmiljö

Hett med begagnad inredning på företag

Allt fler företag väljer att inreda med begagnade kontorsmöbler – och under coronaepidemin är det även fler som utrustat sina hemmakontor med återbrukade stolar och bord.
tommakontor
Arbetsmiljö

Storföretagen förlänger hemma-arbetet

Folktomma kontor, avstängda kaffemaskiner och ödsliga mötesrum. Stora företag och myndigheter förlänger hemifrån-arbetet under hösten. Ingen vet när arbetslivet återgår till det normala – eller ens om det gör det.
Pensionen blir din framtida lön – så börja bry dig om den redan idag.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Så här säkrar du din framtida lön

Bli en vinnare genom att börja påverka din framtida lön – din pension – redan idag. "Det är ofta extra viktigt för chefer", säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia. Så här säkrar du framtidslönen du behöver.
Person som jobbar längre arbetsdagar vid hemarbete
Arbetsmiljö

Corona-effekten: Längre arbetsdagar – men kortare och effektivare möten

”Cheferna får bära huvudbördan av skiftet till distansarbete.” Hemifrån-arbetet under covid 19-pandemin har förändrat arbetslivet på ibland oväntade sätt, visar en analys från Microsoft.