4 sätt: Minska det giftiga skvallret på jobbet

Det pratas bakom din rygg. Vetskapen att andra pratar illa om dig är en obehaglig känsla. Därför är det viktigt att du som chef strävar mot en skvallerfri arbetsplats.

Arbetsmiljö
Publicerad

Du har säkert både skvallrat och blivit utsatt skvaller på jobbet. Faktum är att skvaller är en vanlig del av våra arbetsmiljöer. Det tror i alla fall Debroah Grayson, ledarkonsult på Boda Group, som senaste åren tittat närmare på ämnet för HBR:s räkning.

Om du som chef strävar efter att skapa en skvallerfri arbetsplats finns en risk att olika grupperingar bildas som i längden kommer skada er verksamhet. För ingen mår bra av att ha medarbetare som det pratas illa om bakom deras rygg.

1) Säg ifrån – och byt ämne

Om någon börjar prata illa om en kollega (som inte är närvarande) kan du benämna situationen med att säga: ”Det här låter som skvaller i mina öron”. Du kan även försöka byta riktning på samtalet genom att prata om hur ni konstruktivt kan lösa problemet.

2) Fråga dig själv: Varför ska någon bekräfta det här?

Skvaller handlar, enligt Deborah Grayson Riegel, ofta om att bekräfta dina tankar och åsikter om en tredje person. Vi vill helt enkelt stämma av om fler känner som oss. Men om du istället försöker förstå en situation behöver det inte vara skvaller utan kan vara en början på att hitta en lösning på problemet.

3) Ta det direkt med personen

Ingen är perfekt. Det är lätt att svepas med i en skvallrig arbetsmiljö. Men om det finns problem är det viktigt att du tar upp det med den berörda personen. Även om det kan vara ett svårt samtal som chef är det bättre för personen i längden än att gå runt med en gnagande känsla av att andra pratar illa om dig bakom ryggen.

4) Skapa en konstruktiv arbetsmiljö

Om ni har en arbetsmiljö där det är möjligt att löpande ta och ge feedback minskar också risken för skvaller. Det betyder att ni måste ge varandra återkoppling oftare än det årliga medarbetarsamtalet. Genom att göra feedback till en naturlig del av verksamheten blir kritik inte ett lika stort tabu och risken att skvaller frodas minskar.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration
  • Din söndag: Forskning, trendspaning

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden