introvert-3

4 saker som introverta önskar att alla visste

Som chef måste du kunna leda flera olika typer av människor.

Det är lätt att premiera en chef eller en medarbetare som är extrovert i sin natur. De hörs ofta mest och har inga problem att ta för sig. Men det kan finns många fördelar att vara introvert, vilket Chef tidigare har skrivit om.

Det finns en rad exempel på ledare varit mer inåtvända – och uträtat stordåd. Bill Gates och Mark Zuckerberg är två färska exempel. Om du som chef är extrovert som person behöver du lära dig mer om hur introverta fungerar för att kunna leda dessa på bästa sätt.

Inc.com har plockat ihop en lista med 4 saker du bör känna till.

1) Du pratar (troligen) för mycket

En av introvertas många goda egenskaper är att de är goda lyssnare. Men bara för att du har någon framför dig som sitter tyst och lyssnar behöver inte det en extrovert säger vara intressant. Fundera, utifall du har pratat oavbrutet i flera minuter, om det här är av intresse för mottagaren?

2) Försök inte ”omvända” introverta

Även om du säkert menar väl med att säga på ett medarbetarsamtal: ”Du borde prata mer och ta för dig” kan det landa fel. Det du säger är att personens sätt att vara är det felaktiga sättet och det extroverta sättet är det ”normala”. Vänd istället på det och fundera vilka introverta egenskaper som kan gynna arbetsgruppen.

intro

Läs också: 5 argument för att introverta chefer är bättre ledare

3) Var öppen för distansarbete

I dag sitter många av oss i öppna kontorslandskap. Men det passar inte alla. Har du en medarbetare som är som mest produktiv när den får jobba hemifrån ibland? Var öppen för att det kan vara en lämplig lösning. Att tvinga medarbetare sitta på en viss plats hela tiden känns förlegat om tjänsten inte kräver det.

4) Ta inte för givet att någon är ensamvarg

Bara för att man introvert behöver man inte vara en blyg ensamvarg som söker sig bort från all form av social kontakt. I stället för en stor vänskapskrets kanske man har en sluten krets av kompisar och familj där man trivs.

alexander-holmberg-7

Läs också: ”Hur ska jag som introvert knyta nya kontakter?”

Relaterade artiklar

chefentystmote
Kommunikation

3 gånger chefen ska vara tyst under ett möte

Att vara chef innebär att du måste behärska konsten att veta när du ska driva ett möte framåt – och när det är bäst att vara tyst och släppa fram andra. Här är några råd för att lyckas!
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
googlestudien
Beslutsfattande

Googlestudie: 10 saker chefen måste leva upp till

Uppdaterar svaren i den 10-åriga studien.

mall
Kommunikation

Gratis mall: Utvecklingssamtal

Snart är det dags för samtalen många chefer bävar för. Utvecklingssamtalen. Men om du förbereder dig kan de leda till bättre arbetsmiljö och en djupare relation med dina medarbetare.
chef-tillit
Arbetsmiljö

Transparenta chefer skapar tillit i teamet

I tider av oro och ständiga förändringar har tillit blivit allt viktigare. Med hög tillit i gruppen får du mer självgående medarbetare som kräver mindre styrning – även om de också kan bli mindre benägna att ta emot råd. Men hur skapar du denna tillit?
snacka
Kommunikation

Så håller du i ett möte – utan prata sönder det

Har du gått från ett möte och känt att du pratat överlägset mest av alla? Det kan bli ett problem i längden.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
mystery
Kommunikation

Heta trenden: Så lyckas du med din ”Mystery Lunch”

På techföretaget Tobii har ”Mystery Lunch” blivit en metod för spännande möten, nya konstellationer och bättre sammanhållning mellan medarbetarna.