kritisk

4 saker du ska göra varje fredag – för att ligga steget före

Planera in en stund varje fredag där du stämmer av veckan som varit och ser framåt i din kalender – så får mer kvalitet i ditt arbete, menar Chefs effektivitetsexpert Petra Brask.

Att ge dig själv tid att gå igenom veckan gör att du kan lämna jobbtankarna på arbetsplatsen och ägna helgen åt återhämtning.

Här tipsar Petra Brask om fyra punkter du kan gå igenom för att vara redo för nästa vecka redan på fredagen:

1. Avslut – gör ett veckoavslut

Skapa utrymme för ro så att du inte behöver tänka på jobbet under helgen. Gå igenom två veckor framåt i din kalender. Se till att du har uppdaterat och prioriterat din att göra-lista och satt av tid för längre uppgifter.

2. Reflektion – njut av allt du har uppnått

Uppmärksamma allt du har åstadkommit. Vad har du gjort som har tagit dig närmre dina mål? Var extra nöjd över de tråkiga och jobbiga uppgifterna du faktiskt hunnit med.

3. Planering – Fritid eller Fri tid

Bestäm när du tidigast slår på din dator igen så att du inte läser mejl under helgen. Helgen ska inte vara ett arbete utan en tid för återhämtning. Planera gärna din helg, men försök inte hinna med ALLT.

4. Njut – Vad har du att se fram emot?

Medvetandegör känslan av den njutning som du står inför. Att ha en helg att se fram emot skapar både en längtan innan, en njutning under och ett minne efter.

VILL DU ÅTERTA KONTROLLEN ÖVER DIN TID?

Petra Brask framför en illustration av tre lådor med texterna "kasta", "spara" och "slänga".

Missa inte Chefs webbkurs: Bli mer effektiv – frigör tid och energi! Petra Brask hjälper återta kontrollen över din att-göra-lista och ger knep att börja jobba smartare – inte mer.

Läs mer om webbkursen!

Relaterade artiklar

sjukpajobbet
Hälsa

Undersökning: Sex av tio går sjuka till jobbet

Vabruari hägrar och kurvan över fall av influensa pekar allt brantare uppåt. Sex av tio säger att de går tillbaka till jobbet innan de blivit helt friska.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Person som återhämtar sig i utomhuspool
Hälsa

Högpresterare: Glöm inte att återhämta dig!

Gick du ut för hårt med ditt nyårslöfte? Chefer är högpresterare, det vet Mikael Mattsson, medicine doktor i fysiologi, som föreslår ett helhetstänk där träning och återhämtning samspelar.
fokus
Hälsa

Träna fokus – med din ”inre chef”

Chefens verklighet är så komplex att det är svårt att hålla i längden utan mindtraining och ökat fokus.
grata
Hälsa

Gråt ut på jobbet – och hitta lugnet

Trots allt snack om att glada medarbetare är produktiva är det inte fel med lite tårar på jobbet. Det är högst mänskligt och kan vara tecken på en hälsosam arbetsplats.

Patrick Lepierre, affärsområdeschef på Dipart. Bygge vid vattentorn i Tumba Foto: Martina Huber/Chef
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Det här gör mig till en bättre beslutsfattare"

Patrick Lepierre har blivit säkrare som chef av Executive MBA-programmet vid Stockholms universitet. "Jag kan fatta mycket mer välgrundade beslut. Jag är förvånad över hur snabbt jag har kunnat använda mina nya kunskaper i mitt arbete."
Julbord med dryck
Hälsa

En av tio undviker julbordet – kollegorna dricker för mycket

Tre av fyra svenskar tycker inte att det är viktigt med alkohol på jobbets julbord, visar en ny undersökning. Samtidigt uppger över hälften att det finns en förväntan om att de ska dricka alkohol när det sker.