kritisk

4 saker du ska göra varje fredag – för att ligga steget före

Planera in en stund varje fredag där du stämmer av veckan som varit och ser framåt i din kalender – så får mer kvalitet i ditt arbete, menar Chefs effektivitetsexpert Petra Brask.

Att ge dig själv tid att gå igenom veckan gör att du kan lämna jobbtankarna på arbetsplatsen och ägna helgen åt återhämtning.

Här tipsar Petra Brask om fyra punkter du kan gå igenom för att vara redo för nästa vecka redan på fredagen:

1. Avslut – gör ett veckoavslut

Skapa utrymme för ro så att du inte behöver tänka på jobbet under helgen. Gå igenom två veckor framåt i din kalender. Se till att du har uppdaterat och prioriterat din att göra-lista och satt av tid för längre uppgifter.

2. Reflektion – njut av allt du har uppnått

Uppmärksamma allt du har åstadkommit. Vad har du gjort som har tagit dig närmre dina mål? Var extra nöjd över de tråkiga och jobbiga uppgifterna du faktiskt hunnit med.

3. Planering – Fritid eller Fri tid

Bestäm när du tidigast slår på din dator igen så att du inte läser mejl under helgen. Helgen ska inte vara ett arbete utan en tid för återhämtning. Planera gärna din helg, men försök inte hinna med ALLT.

4. Njut – Vad har du att se fram emot?

Medvetandegör känslan av den njutning som du står inför. Att ha en helg att se fram emot skapar både en längtan innan, en njutning under och ett minne efter.

VILL DU ÅTERTA KONTROLLEN ÖVER DIN TID?

Petra Brask framför en illustration av tre lådor med texterna "kasta", "spara" och "slänga".

Missa inte Chefs webbkurs: Bli mer effektiv – frigör tid och energi! Petra Brask hjälper återta kontrollen över din att-göra-lista och ger knep att börja jobba smartare – inte mer.

Läs mer om webbkursen!

Relaterade artiklar

semestervila
Hälsa

Så här förvaltar du semestervilan bäst

Det krävs inte mer än 7–15 minuter per dag för att behålla semesterlugnet.
cb_content_mindfulness
Hälsa

Bli en närvarande och osjälvisk ledare

I månadens Chefboken får du tips och råd hur du kan förstå och leda din organisation med hjälp av mindfulness, osjälviskhet och medkänsla.
Hälften av svenskarna dricker mer på sommaren.
Hälsa

Rapport: Hälften tror att kollegan dricker för mycket

Sommar och semester innebär ett ökat alkoholintag för en stor del av svenskarna. Samtidigt misstänker hälften att en kollega dricker för mycket. Experterna ger tips om hur du kan agera som chef.
Styrketräning hjälper mot klimakteriebesvär.
Hälsa

Ny forskning: Träning kan hjälpa chefer - genom klimakteriet

Forskare vid Linköpings universitet har gjort en världsunik studie av sambanden mellan styrketräning och klimakteriebesvär.
Att meditera i 15 minuter kan vara lika positivt som en semesterdag.
Hälsa

Meditera 15 minuter – motsvarar en semesterdag

Redan småstressad över att komma tillbaka till kontoret? Här är tricket som psykologerna menar kan vara lika effektivt för hälsan som att semestra.
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Så kopplar du av på riktigt under semestern.
Hälsa

6 steg: Så kopplar du av på semestern – på riktigt

Ibland är det lättare sagt än gjort att koppla av på semestern. Den som har hög arbetsbelastning kan till och med bli mer stressad av att inte vara på jobbet. Följ dessa sex steg för att kunna njuta av semestern till fullo.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.