aktivitet

4 punkter: Det här krävs för att få produktiva medarbetare

Vill du ha produktiva medarbetare? Då finns det fyra punkter som är extra effektiva om ni vill testa aktivitetsbaserade kontor, visar en svensk studie.

Aktivitetsbaserade kontor blir allt vanligare i Sverige. Det innebär att såväl medarbetare som chefer saknar en fast individuell arbetsplats. I stället är tanken att alla ska röra sig mer fritt på arbetsplatsen och sätta sig på en plats som är anpassad för den nuvarande arbetsuppgiften.

Till exempel kanske du måste sitta i ett tyst rum för att kunna koncentrera dig eller i en mer öppen yta när du ska samarbeta med andra. Nu har ett forskarlag vid Högskolan i Gävle tittat närmare på effekterna av aktivitetsbaserade kontor genom att följa Trafikverkets arbetsplats.

I studien framgår det att tysta rum eller tysta zoner hade en stor effekt vid arbete som kräver en hög koncentrationsnivå. Som chef finns det andra faktorer som går att påverka som skapar hög produktivitet på arbetsplatsen. Här är fyra exempel:

  • Att det finns förutsättningar för att jobba avskilt på arbetsplatsen
  • Att det är finns möjlighet att enkelt kommunicera med kolleger (till exempel med öppna ytor och bra mötesrum)
  • Att enkelt kunna växla mellan olika typer av arbetsytor
  • Att medarbetarna slipper lägga tid och energi på att leta efter lediga platser
lugnkontor

Läs också: 5 knep för att få arbetsro i kontorslandskapet

”Vi ser att det är negativt ju fler minuter per dag man behöver leta arbetsplats. På tre av fyra kontor såg vi att produktiviteten gick ner”, varnar Helena Jahncke, projektledare för studien.

Är du som chef nyfiken på aktivitetsbaserade kontor? Fundera då hur det ser ut på din arbetsplats idag. I studien kunde man nämligen se att personer som gick från cellkontor till aktivitetsbaserade kontor upplevde en kraftig försämring medan de som tidigare suttit i öppna kontorslandskap upplevde förändringen som positiv.

skrivbord-3

Läs också: Aktivitetsbaserade kontor – så här påverkas personalen

Frigör tid och energi med Chefs Webbkurs!

Petra Brask framför en illustration av tre lådor med texterna "kasta", "spara" och "slänga".

Chefs digitala grundutbildning i personlig effektivitet hjälper dig att prestera bättre på jobbet och må bättre genom att lära dig strategierna för att undvika stress.

Till webbkursen!

Relaterade artiklar

spara-2
Beslutsfattande

Undersökning: Det här krävs för att behålla duktiga chefer

Möjlighet till kompetensutveckling – det är ett av kraven som arbetsgivaren måste leva upp till om de ska behålla duktiga chefer, visar en Sifo-undersökning.
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

kondo
Personlig effektivitet

Marie Kondos bästa städråd: Så här ska ditt skrivbord se ut

Hon har gjort succé som städinfluencer på Netflix. Nu delar experten Marie Kondo, 34, med sig av sina bästa råd för hur du optimerar ditt skrivbord.
produktiv
Personlig effektivitet

5 kända myter om produktivitet – som måste krossas

Här är myterna som är värda att krossa.

pinken
Personlig effektivitet

Daniel Pink: "Gör pappersarbetet – efter lunch”

Genom att välja när på dagen du gör en aktivitet kan du höja såväl din prestation som ditt välbefinnande.
oprahh
Personlig effektivitet

Oprahs 3 frågor för ett perfekt möte

Möten som får en seg start repar sig sällan. Följ istället TV-personligheten Oprah Winfreys strategi för mer effektiva möten.
Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.