Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

4 punkter: Det här krävs för att få produktiva medarbetare

Vill du ha produktiva medarbetare? Då finns det fyra punkter som är extra effektiva om ni vill testa aktivitetsbaserade kontor, visar en svensk studie.

Verksamhetsutveckling
Publicerad

Aktivitetsbaserade kontor blir allt vanligare i Sverige. Det innebär att såväl medarbetare som chefer saknar en fast individuell arbetsplats. I stället är tanken att alla ska röra sig mer fritt på arbetsplatsen och sätta sig på en plats som är anpassad för den nuvarande arbetsuppgiften.

Till exempel kanske du måste sitta i ett tyst rum för att kunna koncentrera dig eller i en mer öppen yta när du ska samarbeta med andra. Nu har ett forskarlag vid Högskolan i Gävle tittat närmare på effekterna av aktivitetsbaserade kontor genom att följa Trafikverkets arbetsplats.

I studien framgår det att tysta rum eller tysta zoner hade en stor effekt vid arbete som kräver en hög koncentrationsnivå. Som chef finns det andra faktorer som går att påverka som skapar hög produktivitet på arbetsplatsen. Här är fyra exempel:

  • Att det finns förutsättningar för att jobba avskilt på arbetsplatsen
  • Att det är finns möjlighet att enkelt kommunicera med kolleger (till exempel med öppna ytor och bra mötesrum)
  • Att enkelt kunna växla mellan olika typer av arbetsytor
  • Att medarbetarna slipper lägga tid och energi på att leta efter lediga platser

”Vi ser att det är negativt ju fler minuter per dag man behöver leta arbetsplats. På tre av fyra kontor såg vi att produktiviteten gick ner”, varnar Helena Jahncke, projektledare för studien.

Är du som chef nyfiken på aktivitetsbaserade kontor? Fundera då hur det ser ut på din arbetsplats idag. I studien kunde man nämligen se att personer som gick från cellkontor till aktivitetsbaserade kontor upplevde en kraftig försämring medan de som tidigare suttit i öppna kontorslandskap upplevde förändringen som positiv.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden