Open to work, röstinspelning, supportreaktion och

Nya Linkedin-funktionerna: Så maxar de din profil

Din Linkedin-profil är ett av de kraftfullaste verktygen du har när du vill byta eller förändra din karriär. På sistone har plattformen gjort flera förändringar som kan hjälpa dig ytterligare.

Mer än en halv miljard användare fördelat på 200 länder. Om du är på jakt efter nya jobbkontakter eller söker jobb är Linkedin en bra plattform.

Allt fler rekryterare använder sig av Linkedin när de letar efter kandidater, och din profil har blivit en virtuell portfolio som alltid kan nås. Det gäller bara att den alltid är uppdaterad.

Under sommaren och början av hösten har flera nya funktioner lanserats som är bra att känna till. Här är de fyra viktigaste just nu:

Visa för andra att du är öppen för nytt jobb

För att det ska bli ännu lättare att visa att du är sugen på nytt jobb, finns nu en ny märkning som syns direkt på din profilbild. Den består av ett grönt band runt bilden med texten ”open to work” Du kan välja om bandet ska vara synligt för alla Linkedin-användare eller enbart för rekryterare (om du exempelvis inte vill visa din arbetsgivare att du är på väg därifrån).

Märkningen direkt i bilden gör att du till exempel slipper skriva ”Öppen för nya möjligheter!” i din profil, och i stället kan använda det utrymmet till att berätta vad du är bra på.

Bara under de två första veckorna efter lansering valde mer än 1,25 miljoner personer att använda sig av det gröna bandet i sin profil.

Berätta hur ditt namn uttalas

Har du varit med om att någon inte kunnat uttala ditt namn, eller att du själv är osäker på uttalet av namnet på någon du ska träffa? Att säga namnet korrekt är en viktig del av att skapa en inkluderande arbetsplats och få någon att känna sig välkommen. Därför har Linkedin skapat möjligheten att själv spela in ditt namn så att den som ska träffa dig kan spela upp det och höra det korrekta uttalet.

Observera att det bara går att spela in från mobilen. Du kan dock lyssna på andras namn både på mobil och dator.

Visa utvalda guldkorn i en mini-portfolio

Tidigare har du kunnat lista dina utbildningar, arbetslivserfarenheter, kurser och så vidare på din profil. Nu har Linkedin även lagt till funktionen ”Featured” eller, på svenska, ”Utvalt”, där du kan göra som en mini-portfolio av de artiklar, inlägg, länkar eller foton du allra helst vill visa. Funktionen är lite gömd och har för många varit svår att hitta, men du lägger till den genom knappen ”Lägg till profilavsnitt” i din profil, och sedan väljer du ”Utvalt” i rullmenyn.

Ny reaktion: Stötta andra

Och sist men inte minst – du har väl inte missat att du nu kan välja på fler reaktioner när du klickar på ”Gilla”-symbolen? Linkedin har till exempel lagt till ”Support”, som är en liten bild på en hand som håller ett hjärta, som kom till under corona för att man på ett snabbt och enkelt sätt ska kunna visa sitt stöd till olika verksamheter, artiklar och initiativ.

I vissa länder har Linkedin även lanserat en ännu mer avancerad stöd-funktion där man kan välja att på olika sätt hjälpa andra i sin profil, men vad vi vet på Chef har den inte kommit till Sverige ännu.

linkedan

Läs också: 5 saker du måste ta bort från din Linkedin-profil

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Man i blå skjorta som ser bekymrad ut
Karriär

5 saker du gör – som kan sabotera din karriär

Är du själv din värsta fiende när det gäller att nå dina karriärmål? Ibland låter vi rädsla och omedvetna beteenden styra oss bort från vårt drömjobb i stället för rakt på det. Så här gör du för att ändra kurs.
Victoria Ödlund, hr-expert på Simployer, guidar till en lyckad onboarding.
Annonssamarbete Chef + Simployer

Lyckas med onboarding – på plats eller digitalt

En strukturerad introduktion av nya kollegor viktigare än någonsin. Oavsett om onboarding görs på plats eller digitalt.

Två personer skakar hand efter lönesamtal
Karriär

5 tecken på att det är dags att be om löneförhöjning

Att be om högre lön är svårt för många. Här är 5 tecken på att det verkligen är okej för dig att boka möte med din chef.

Foto av Frida Edman.
Karriär

Frida Edman: ”Jag slog i glastaket”

Det blir en annorlunda bokmässa i år, för alla litteraturälskare och för bokmässegeneralen Frida Edman.
Collage av kvinna i beige jacka som blivit uppsagd/bild från hotellrum
Karriär

Över 100 000 människor varslade under coronakrisen

Över 100 000 personer har nu varslats om uppsägning sedan början av mars i år, rapporterar Arbetsförmedlingen. Allra flest varsel har skett inom hotell- och restaurangbranschen.
Collage av bankkort och barnmorska
Karriär

Här finns jobben efter högskolan – i år och på fem års sikt

Nu är rätt tid att börja studera – en högskoleutbildning innebär fortsatt mycket goda möjligheter till jobb, visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen. Här är de yrkesroller som har en riktigt ljus framtid efter högskolan.
Distansjobb gör det svårare att uppmärksamma farlig stress.
Annonssamarbete Chef + Skandia

10 signaler på farlig chefstress

”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp när de känner igen varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg.

karriarkliv
Karriär

3 tips: Så tar du karriärkliv i krisen

I dagsläget kan det vara svårt att se möjligheterna till karriärkliv och jobbsökande. ”Men nu är ett lysande tillfälle att lägga in en högre växel”, säger jobbcoachen Göran Hällström.