Nya Linkedin-funktionerna: Så maxar de din profil

Din Linkedin-profil är ett av de kraftfullaste verktygen du har när du vill byta eller förändra din karriär. På sistone har plattformen gjort flera förändringar som kan hjälpa dig ytterligare.

Karriär
Publicerad
Open to work, röstinspelning, supportreaktion och "Featured" är några nya funktioner på Linkedin

Mer än en halv miljard användare fördelat på 200 länder. Om du är på jakt efter nya jobbkontakter eller söker jobb är Linkedin en bra plattform.

Allt fler rekryterare använder sig av Linkedin när de letar efter kandidater, och din profil har blivit en virtuell portfolio som alltid kan nås. Det gäller bara att den alltid är uppdaterad.

Under sommaren och början av hösten har flera nya funktioner lanserats som är bra att känna till. Här är de fyra viktigaste just nu:

Visa för andra att du är öppen för nytt jobb

För att det ska bli ännu lättare att visa att du är sugen på nytt jobb, finns nu en ny märkning som syns direkt på din profilbild. Den består av ett grönt band runt bilden med texten ”open to work” Du kan välja om bandet ska vara synligt för alla Linkedin-användare eller enbart för rekryterare (om du exempelvis inte vill visa din arbetsgivare att du är på väg därifrån).

Märkningen direkt i bilden gör att du till exempel slipper skriva ”Öppen för nya möjligheter!” i din profil, och i stället kan använda det utrymmet till att berätta vad du är bra på.

Bara under de två första veckorna efter lansering valde mer än 1,25 miljoner personer att använda sig av det gröna bandet i sin profil.

Berätta hur ditt namn uttalas

Har du varit med om att någon inte kunnat uttala ditt namn, eller att du själv är osäker på uttalet av namnet på någon du ska träffa? Att säga namnet korrekt är en viktig del av att skapa en inkluderande arbetsplats och få någon att känna sig välkommen. Därför har Linkedin skapat möjligheten att själv spela in ditt namn så att den som ska träffa dig kan spela upp det och höra det korrekta uttalet.

Observera att det bara går att spela in från mobilen. Du kan dock lyssna på andras namn både på mobil och dator.

Visa utvalda guldkorn i en mini-portfolio

Tidigare har du kunnat lista dina utbildningar, arbetslivserfarenheter, kurser och så vidare på din profil. Nu har Linkedin även lagt till funktionen ”Featured” eller, på svenska, ”Utvalt”, där du kan göra som en mini-portfolio av de artiklar, inlägg, länkar eller foton du allra helst vill visa. Funktionen är lite gömd och har för många varit svår att hitta, men du lägger till den genom knappen ”Lägg till profilavsnitt” i din profil, och sedan väljer du ”Utvalt” i rullmenyn.

Ny reaktion: Stötta andra

Och sist men inte minst – du har väl inte missat att du nu kan välja på fler reaktioner när du klickar på ”Gilla”-symbolen? Linkedin har till exempel lagt till ”Support”, som är en liten bild på en hand som håller ett hjärta, som kom till under corona för att man på ett snabbt och enkelt sätt ska kunna visa sitt stöd till olika verksamheter, artiklar och initiativ.

I vissa länder har Linkedin även lanserat en ännu mer avancerad stöd-funktion där man kan välja att på olika sätt hjälpa andra i sin profil, men vad vi vet på Chef har den inte kommit till Sverige ännu.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden