Open to work, röstinspelning, supportreaktion och

Nya Linkedin-funktionerna: Så maxar de din profil

Din Linkedin-profil är ett av de kraftfullaste verktygen du har när du vill byta eller förändra din karriär. På sistone har plattformen gjort flera förändringar som kan hjälpa dig ytterligare.

Mer än en halv miljard användare fördelat på 200 länder. Om du är på jakt efter nya jobbkontakter eller söker jobb är Linkedin en bra plattform.

Allt fler rekryterare använder sig av Linkedin när de letar efter kandidater, och din profil har blivit en virtuell portfolio som alltid kan nås. Det gäller bara att den alltid är uppdaterad.

Under sommaren och början av hösten har flera nya funktioner lanserats som är bra att känna till. Här är de fyra viktigaste just nu:

Visa för andra att du är öppen för nytt jobb

För att det ska bli ännu lättare att visa att du är sugen på nytt jobb, finns nu en ny märkning som syns direkt på din profilbild. Den består av ett grönt band runt bilden med texten ”open to work” Du kan välja om bandet ska vara synligt för alla Linkedin-användare eller enbart för rekryterare (om du exempelvis inte vill visa din arbetsgivare att du är på väg därifrån).

Märkningen direkt i bilden gör att du till exempel slipper skriva ”Öppen för nya möjligheter!” i din profil, och i stället kan använda det utrymmet till att berätta vad du är bra på.

Bara under de två första veckorna efter lansering valde mer än 1,25 miljoner personer att använda sig av det gröna bandet i sin profil.

Berätta hur ditt namn uttalas

Har du varit med om att någon inte kunnat uttala ditt namn, eller att du själv är osäker på uttalet av namnet på någon du ska träffa? Att säga namnet korrekt är en viktig del av att skapa en inkluderande arbetsplats och få någon att känna sig välkommen. Därför har Linkedin skapat möjligheten att själv spela in ditt namn så att den som ska träffa dig kan spela upp det och höra det korrekta uttalet.

Observera att det bara går att spela in från mobilen. Du kan dock lyssna på andras namn både på mobil och dator.

Visa utvalda guldkorn i en mini-portfolio

Tidigare har du kunnat lista dina utbildningar, arbetslivserfarenheter, kurser och så vidare på din profil. Nu har Linkedin även lagt till funktionen ”Featured” eller, på svenska, ”Utvalt”, där du kan göra som en mini-portfolio av de artiklar, inlägg, länkar eller foton du allra helst vill visa. Funktionen är lite gömd och har för många varit svår att hitta, men du lägger till den genom knappen ”Lägg till profilavsnitt” i din profil, och sedan väljer du ”Utvalt” i rullmenyn.

Ny reaktion: Stötta andra

Och sist men inte minst – du har väl inte missat att du nu kan välja på fler reaktioner när du klickar på ”Gilla”-symbolen? Linkedin har till exempel lagt till ”Support”, som är en liten bild på en hand som håller ett hjärta, som kom till under corona för att man på ett snabbt och enkelt sätt ska kunna visa sitt stöd till olika verksamheter, artiklar och initiativ.

I vissa länder har Linkedin även lanserat en ännu mer avancerad stöd-funktion där man kan välja att på olika sätt hjälpa andra i sin profil, men vad vi vet på Chef har den inte kommit till Sverige ännu.

linkedan

Läs också: 5 saker du måste ta bort från din Linkedin-profil

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

karriarprofilwebb
Karriär

Daniel Forss: ”Jag började så långt ner man kan komma”

Daniel Forss är bondsonen som blev dagligvarustjärna som blev fastighets-vd. ”Jag har alltid velat ligga steget före”, säger han. 

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
David Ståhlberg och Johan Eriksson har grundat Chapter X, som utbildar i entreprenör- och intraprenörskap.
Karriär

Webinar: Så vässar du dina karriärmöjligheter

Video + Text

Kört fast i karriären? Att gå vidare och utveckla nya idéer behöver inte vara svårt, säger Johan Eriksson, utvecklings­­- och innovationsexpert hos Google. ”Det krävs inga speciella egenskaper. Hjärnan är plastisk och vi kan alla göra val. Det som krävs är en vilja och nyfikenhet.”

Person som vaskar fram en gyllene person ur sand.
Karriär

Chefs undersökning: Ont om guldkorn vid rekryteringar

Inte bara svårt att rekrytera, utan mycket svårt. En femtedel av Sveriges chefer tycker att det är närmast omöjligt att hitta rätt kandidat. Det visar Chefs undersökning. Samtidigt har covid-19-pandemin fört med sig nya sätt att komma framåt med rekryteringen.

Byggarbetare som arbetar
Karriär

Kompetensexperten om utmaningarna för byggbranschen

Saknas: Över 10 000 nya medarbetare – om året. Byggbranschen skriker efter folk och ser förändringar i utbildningssystemen som ett sätt att säkra kompetensförsörjningen. Samtidigt finns massor för enskilda chefer att göra här och nu. Det menar Elin Kebert på Byggföretagen.

serdilwebb
Karriär

Högtryck efter pandemin för djursjukhuschefen

När fler skaffar husdjur får Serdil Öcmaz mer att göra på jobbet. Rollen som Sverigechef på snabbväxande djursjukhuskedjan Anicura är senaste utmaningen i en karriär som kretsat kring samhällsnytta. Att bygga och skapa struktur är min grej”, säger hon. 

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Man som byter jobb
Karriär

Fyra av tio tjänstemän vill byta jobb

Går du i tankarna att byta jobb? Då är du inte ensam. Drygt fyra av tio privatanställda är sugna på att byta arbete eller arbetsgivare och det är kvinnorna som trivs sämre på sin nuvarande arbetsplats.