mentalaursakter1800

4 mentala ursäkter som hindrar dig – i karriären

Du vet att du borde gå vidare – men stannar ändå kvar på samma jobb. Se upp med de mentala ursäkterna som undermedvetet saboterar din karriär.

Här är fyra typer av ursäkter som du bör rannsaka dig själv utifrån:

  1. Svårighets-ursäkten

    Att byta jobb, eller att uppnå en befordran, kräver tid och energi vilket kan upplevas som avskräckande. Är det verkligen värt det? Gör upp en lista över vad du har att vinna respektive förlora på att söka dig någon annanstans, och agera utifrån ljuset av din analys.

2. Fel tidpunkt-ursäkten

Ekorrhjulet snurrar med möten, deadlines, arbetsresor, dagishämtningar och familjeåtaganden – att i en sådan situation över huvud taget tänka på att byta jobb kan verka som rena galenskapen. Men några perfekta tidpunkter finns inte, varken för karriärskiften eller livet i stort. Sluta att prokrastinera och gå till aktion.

3. Dåliga kontakter-ursäkten

Visst ligger det en sanning i att kontakter med inflytelserika människor kan vara en dörröppnare som ger extra skjuts i karriären. Samtidigt finns det bevisligen massor med människor som lyckas ändå, enbart genom att söka lediga jobb, och någonstans måste man ju börja. Vilket nätverk har du själv? Kanske är det större än du till förstone tror.

4. Ekonomi-ursäkten

Att byta jobb eller karriär kan innebära ekonomiska påfrestningar, i form av flyttkostnader, långpendling, övernattningslägenhet, studieuppehåll, lägre lönenivå och annat som kan verka avskräckande. Se karriärskiftet som en långtidsinvestering som kanske inte nödvändigtvis ger omedelbar ekonomisk utdelning. Låt inte ekonomin bli ett alibi som står i vägen för en nödvändig förändring.

Källa: Cadre & Dirigeant

Uttråkad kvinna framför laptop vid ett skrivbord.

Läs också: Är du för bra för ditt jobb?

mpuff
Prenumerera på Chef

Få den bästa starten på det nya året

Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång 2021.

Relaterade artiklar

Shoji Morimoto
Karriär

Oväntade karriärsuccén: Han hyr ut sig själv – för att ”göra ingenting”

Japanske Shoji Morimoto hyr ut sig själv som sällskap. Själv säger han att han inte gör någonting – men tusentals människor står i kö.
intro_degreed
Annonssamarbete Chef + Degreed

Synliggör det dolda lärandet på jobbet

Mängder av lärande på jobbet sker i det dolda. Gamla synsätt står i vägen för att ta tillvara kompetens.
”Framtiden bryr sig inte om hur du blev expert på något – bara att du blev det”, konstaterar Dan Tesnjak på Degreed.

jobbetifara
Karriär

Jobbet i fara? Så tar du dig vidare

Har du förlorat ditt jobb under pandemin, eller är orolig för att det ska hända? Här är 6 råd. 
Hemma-arbetare
Arbetsmiljö

Forskare varnar: Hemifrån-arbete kan ge sämre lön

Det flexibla arbetslivet är här för att stanna, även efter coronakrisen. Nu varnar forskare för att hemmajobbandet kan ge sämre karriärmöjligheter, sämre lön och prestationer som inte syns.
Lönesamtal
Karriär

Experten: Så lyckas du med lönesamtalet

Efter förra årets paus på grund av coronapandemin, stundar nu lönerevision i många branscher. Ledarnas löneexpert Peder Bertilsson tipsar om vad du bör tänka på inför lönesamtalet.
E-handlare som gör high five
Karriär

15 hetaste branscherna i Sverige just nu

Genom analyser av sina tre miljoner användare i Sverige har Linkedin tagit fram de 15 snabbast växande jobbkategorierna just nu.
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

Arbetsplats/Hemmakontor/Helg
Arbetsmiljö

Framtidens arbetsliv: Nio till fem blir 3-2-2

Att jobba "nio till fem" är ett standarduttryck för den vardagligt normala arbetstillvaro som bara rullar på – men nu har covid 19-pandemin ställt även det begreppet på ända.