4 mentala hinder som hindrar dig – i karriären

Du vet att du borde gå vidare – men stannar ändå kvar på samma jobb. Se upp med de mentala ursäkterna som undermedvetet saboterar din karriär.

Karriär
Publicerad

Här är fyra typer av ursäkter som du bör rannsaka dig själv utifrån:

  1. Svårighets-ursäkten

    Att byta jobb, eller att uppnå en befordran, kräver tid och energi vilket kan upplevas som avskräckande. Är det verkligen värt det? Gör upp en lista över vad du har att vinna respektive förlora på att söka dig någon annanstans, och agera utifrån ljuset av din analys.

2. Fel tidpunkt-ursäkten

Ekorrhjulet snurrar med möten, deadlines, arbetsresor, dagishämtningar och familjeåtaganden – att i en sådan situation över huvud taget tänka på att byta jobb kan verka som rena galenskapen. Men några perfekta tidpunkter finns inte, varken för karriärskiften eller livet i stort. Sluta att prokrastinera och gå till aktion.

3. Dåliga kontakter-ursäkten

Visst ligger det en sanning i att kontakter med inflytelserika människor kan vara en dörröppnare som ger extra skjuts i karriären. Samtidigt finns det bevisligen massor med människor som lyckas ändå, enbart genom att söka lediga jobb, och någonstans måste man ju börja. Vilket nätverk har du själv? Kanske är det större än du till förstone tror.

4. Ekonomi-ursäkten

Att byta jobb eller karriär kan innebära ekonomiska påfrestningar, i form av flyttkostnader, långpendling, övernattningslägenhet, studieuppehåll, lägre lönenivå och annat som kan verka avskräckande. Se karriärskiftet som en långtidsinvestering som kanske inte nödvändigtvis ger omedelbar ekonomisk utdelning. Låt inte ekonomin bli ett alibi som står i vägen för en nödvändig förändring.

Källa: Cadre & Dirigeant

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden