mentalaursakter1800

4 mentala hinder som hindrar dig – i karriären

Du vet att du borde gå vidare – men stannar ändå kvar på samma jobb. Se upp med de mentala ursäkterna som undermedvetet saboterar din karriär.

Här är fyra typer av ursäkter som du bör rannsaka dig själv utifrån:

  1. Svårighets-ursäkten

    Att byta jobb, eller att uppnå en befordran, kräver tid och energi vilket kan upplevas som avskräckande. Är det verkligen värt det? Gör upp en lista över vad du har att vinna respektive förlora på att söka dig någon annanstans, och agera utifrån ljuset av din analys.

2. Fel tidpunkt-ursäkten

Ekorrhjulet snurrar med möten, deadlines, arbetsresor, dagishämtningar och familjeåtaganden – att i en sådan situation över huvud taget tänka på att byta jobb kan verka som rena galenskapen. Men några perfekta tidpunkter finns inte, varken för karriärskiften eller livet i stort. Sluta att prokrastinera och gå till aktion.

3. Dåliga kontakter-ursäkten

Visst ligger det en sanning i att kontakter med inflytelserika människor kan vara en dörröppnare som ger extra skjuts i karriären. Samtidigt finns det bevisligen massor med människor som lyckas ändå, enbart genom att söka lediga jobb, och någonstans måste man ju börja. Vilket nätverk har du själv? Kanske är det större än du till förstone tror.

4. Ekonomi-ursäkten

Att byta jobb eller karriär kan innebära ekonomiska påfrestningar, i form av flyttkostnader, långpendling, övernattningslägenhet, studieuppehåll, lägre lönenivå och annat som kan verka avskräckande. Se karriärskiftet som en långtidsinvestering som kanske inte nödvändigtvis ger omedelbar ekonomisk utdelning. Låt inte ekonomin bli ett alibi som står i vägen för en nödvändig förändring.

Källa: Cadre & Dirigeant

Uttråkad kvinna framför laptop vid ett skrivbord.

Läs också: Är du för bra för ditt jobb?

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En liten, blond pojke undersöker en gräsmatta med ett förstoringsglas.
Karriär

Gåtan om chefers framgång löst

Varför blir vissa chefer mer framgångsrika än andra? Frågan engagerar en hel ledarskapsindustri. Nu menar hjärnorna bakom karriärcoachningsfirman Velocity att de äntligen funnit svaret.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

En äldre man sitter i en fåtölj med en bärbar dator i knäet.
Karriär

Seniorer heta på arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden skriker efter seniorer. Det hävdar åtminstone Svenskt Närings­livs Carina Lindfelt, stick i stäv med en ofta framförd uppfattning om motsatsen.

Till vänster: En leende ung kvinna pratar med några kolleger. Till höger: Fredrik Andersson
Karriär

Här är de hetaste företagen – när traineetalangerna får välja

Personer som väljer att gå ett traineeprogram stannar cirka två år längre på ett företag än andra medarbetare, visar en ny studie gjord av talangnätverket 4 potentials. Här är listan på de företag vars traineeprogram är mest eftertraktade ­– och de företag som är bäst på att behålla sina talanger.

Ung kvinna sitter framför datorn och håller sig för pannan. Bredvid henne ligger ett par glasögon och på bordet står en kanna med kaffe.
Karriär

Ny rapport: Distansjobb kämpigast för unga

Yngre medarbetare oroar sig mer än äldre för hur distansarbetet påverkar deras karriärer. De är också mer oroliga för att det har påverkat deras sociala förmåga, visar en ny rapport från kommunikationsföretaget Poly. 

En kvinna som tränar på gym. Och en hund som ligger på stranden med solglasögon.
Karriär

Jobbförmånerna som lockar nya talanger

Vill du som arbetsgivare behålla eller locka till dig nya talanger? Då ska du se över anställningsförmånerna. En av fyra kan nämligen tänka sig att byta arbetsgivare för att få bättre anställningsförmåner, visar en ny, svensk undersökning.

I år kan arbetsgivare vara extra generösa vid jul, tipsar Helena Törnell på Delicard. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Delicard

Därför blir årets företagsjulklapp extra generös

Mycket pekar mot att det blir en generös jul på svenska arbetsplatser i år. Med rekordutrymme för skattefria julgåvor kan arbetsgivare slå på stort. ”Vi hjälper chefen att bli tomtehjälte”, säger Helena Törnell på Delicard.
Bonnie Roupé med armarna i kors.
Karriär

Den äventyrliga vd:n som var nära att jobba ihjäl sig

Karriären har varit rena berg- och dalbanan för Bonnie Roupé, som bokstavligen höll på att jobba ihjäl sig. Efter lansering av gravid-appen Bonzun i Kina är den äventyrliga entreprenören tillbaka i Sverige, nu med titeln börs-vd.