lyckas

4 grundläggande förmågor för att lyckas

Från anpassningsförmåga till byggande av det egna varumärket – här är knepen för att behålla och öka din konkurrenskraft på 2020-talets arbetsmarknad.

Anpassa dig och blomstra. Gigekonomin växer och allt fler organisationer satsar på konsulter, frilansare och korttidsanställda. Det kräver medarbetare som är flexibla och snabbt kan anpassa sig till företagskulturen.

”Anpassningsförmåga sticker ut som 2020-talets mest relevanta egenskap”, säger Jason Wingard, forskare inom ledarskap och organisation vid Columbia University School of Professional Studies till Financial Times.

”Baby boomer-generationen och generation X är generellt inte särskilt flexibla. De har ofta varit på samma jobb under lång tid och vill gärna ha en stegvis förändring, medan de yngre ur millenniegenerationen och generation Z inte förväntar sig att stanna i en yrkesroll särskilt länge”, säger han.

Sundar Pichai, CEO på Google

Läs också: Googles checklista: 10 egenskaper en bra ledare har

Var kreativ. Kreativitet väntas bli en av de mest efterfrågade förmågorna i mängder av branscher, från medier till transportsektorn. Företagen efterfrågar människor som kan arbeta och vara kreativa ihop med teknologin, om det så innebär att jobba ihop med en ”cobot”, en robot-kollega. ”Kreativitet är alltid väldigt uppskattat. Kanalisera den till din egen strategi”, säger Jason Wingard.

Utveckla din emotionella intelligens. Så kallade mjuka egenskaper, som samarbetsförmåga och empati, står högt i kurs under 2020-talet, spår experterna. Coachning och mentorskap är grundläggande för effektiv ledning av ännu mer föränderliga team. Medarbetare som på djupet förstår vad arbetsgivaren behöver kan smidigt förflytta sig mellan olika arbetsgrupper.

”Vanligtvis tar det tre till fem år att bli en högpresterare. Men om du förmår att gå med strömmen, ställa rätt frågor och vinna förtroende, kan det räcka med nio månader”, säger ledarskapsprofessorn Rob Cross till Financial Times.

corona

Läs också: Coronaviruset – så agerar du som chef

Bygg ditt personliga varumärke. För att göra karriär under 2020-talet behöver du vårda ditt personliga varumärke online på grund av den ökande konkurrensen på de digitala plattformarna, särskilt bland människor som inte ses regelbundet.

”Du behöver inte bara utveckla dig själv, utan också låta människor veta vilka egenskaper du har och göra dem kända”, säger Jason Wingard.

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
digitaljobbintervju
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.