karriarkliv

3 tips: Så tar du karriärkliv i krisen

I dagsläget kan det vara svårt att se möjligheterna till karriärkliv och jobbsökande. ”Men nu är ett lysande tillfälle att lägga in en högre växel”, säger jobbcoachen Göran Hällström.

Coronakrisen har slagit stenhårt och närmast ödelagt flera branscher, men faktum är att många sektorer expanderar och behöver nyanställa. It-sektorn spås en ljus framtid, skola, vård och omsorg rekryterar för fullt och fler behövs också inom lager och logistik, för att bara ta några exempel.

”Aktivera ditt jobbsökande när andra sitter stilla. Nu är ett lysande tillfälle att jobba i ditt nätverk och bredda dina kontaktytor”, säger Göran Hällström som är rådgivare vid TRS, ett av Sveriges cirka femton trygghetsråd som ska underlätta omställningar i arbetslivet.

”Jag tycker att många som letar jobb och karriärmöjligheter agerar ganska planlöst. Man letar lite här och där, utan tydliga mål. Chefer kan vara extra ensamma och vilsna i coronakrisens spår.  Dels på grund av den ensamhet som ligger i själva ledarskapsrollen, dels på grund av att chefer i svåra tider inte sällan blir avpolletterade utan att ha begått några fel”, säger Göran Hällström som här nedan delar med sig av sina bästa tips på hur du lägger in en extra växel i jobbsökandet just nu.

Göran Hällström: 3 tips för att söka jobb under pandemin

1. Kompetensinventera och gör planer
Ta dig tid att gå igenom och fundera över dina styrkor och tillgångar, och vad du vill använda dina kunskaper till. Gör en projektplan. Vilka målsättningar har du? När ska målen vara uppfyllda? Ta hjälp av en erfaren karriärrådgivare.

”Inte minst chefer kan ha behov av ett professionellt bollplank, just med tanke på ensamheten i yrkesrollen. Vad vill man med sitt fortsatta yrkesliv? Fortsätta som chef, specialisera sig än mer i samma bransch eller övergå till något helt annat? Att diskutera dessa frågor med någon som vågar utmana och ifrågasätta kan vara av särskild vikt just nu”.

2. Jobba med nätverk och kontaktytor
”Prata direkt med företag som du är intresserad av att jobba hos, och som du kanske läser om i tidningen i samband med att de ska expandera”.

Många förutsätter kanske att alla ens kompisar vet om att man letar jobb, och att de ska tipsa om lediga uppdrag.

”Men alla vet nog inte vad du kan och vad du kan tillföra och vill åstadkomma i arbetet. Ta dig tid att ringa och prata med vänner och bekanta. Berätta vad du vill jobba med och vad du kan, och var tydlig i ditt budskap. Utvidga ditt kontaktnät. Fråga bekantas bekanta och folk du inte redan känner om deras arbetsplats behöver anställa.”

3. Använd sociala medier
”Linkedin är ett givet verktyg, men att skriva i statusfältet på Facebook att du söker jobb kan vara minst lika effektivt. Jag vet många som fått nya uppdrag sedan deras cv delats av vänner på Facebook.”

Om du marknadsför dig under krisen, både brett och gentemot specifika arbetsgivare, är det dig man kommer att komma ihåg när stormen väl blåst över.

”När situationen väl lättar kommer alla branscher att söka folk, det kommer att vara enormt många jobbsökare på varje annons. Har du redan varit i kontakt med företaget är du steget före. Du kommer att sticka ut redan innan de går ut med en platsannons.”

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Man i blå skjorta som ser bekymrad ut
Karriär

5 saker du gör – som kan sabotera din karriär

Är du själv din värsta fiende när det gäller att nå dina karriärmål? Ibland låter vi rädsla och omedvetna beteenden styra oss bort från vårt drömjobb i stället för rakt på det. Så här gör du för att ändra kurs.
Victoria Ödlund, hr-expert på Simployer, guidar till en lyckad onboarding.
Annonssamarbete Chef + Simployer

Lyckas med onboarding – på plats eller digitalt

En strukturerad introduktion av nya kollegor viktigare än någonsin. Oavsett om onboarding görs på plats eller digitalt.

Två personer skakar hand efter lönesamtal
Karriär

5 tecken på att det är dags att be om löneförhöjning

Att be om högre lön är svårt för många. Här är 5 tecken på att det verkligen är okej för dig att boka möte med din chef.

Foto av Frida Edman.
Karriär

Frida Edman: ”Jag slog i glastaket”

Det blir en annorlunda bokmässa i år, för alla litteraturälskare och för bokmässegeneralen Frida Edman.
Collage av kvinna i beige jacka som blivit uppsagd/bild från hotellrum
Karriär

Över 100 000 människor varslade under coronakrisen

Över 100 000 personer har nu varslats om uppsägning sedan början av mars i år, rapporterar Arbetsförmedlingen. Allra flest varsel har skett inom hotell- och restaurangbranschen.
Collage av bankkort och barnmorska
Karriär

Här finns jobben efter högskolan – i år och på fem års sikt

Nu är rätt tid att börja studera – en högskoleutbildning innebär fortsatt mycket goda möjligheter till jobb, visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen. Här är de yrkesroller som har en riktigt ljus framtid efter högskolan.
Distansjobb gör det svårare att uppmärksamma farlig stress.
Annonssamarbete Chef + Skandia

10 signaler på farlig chefstress

”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp när de känner igen varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg.

Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, intervjuas av Cissi Elwin, vd och chefredaktör på Chef
Karriär

Arbetsförmedlingens generaldirektör: ”Mitt jobb är att röja hinder”

Från ett exceptionellt svårt läge – rakt in i en global pandemi. Maria Mindhammars första tid som generaldirektör för Arbetsförmedlingen har helt saknat krockkuddar.