1. Kompetensinventera och gör planer
Ta dig tid att gå igenom och fundera över dina styrkor och tillgångar, och vad du vill använda dina kunskaper till. Gör en projektplan. Vilka målsättningar har du? När ska målen vara uppfyllda? Ta hjälp av en erfaren karriärrådgivare.
”Inte minst chefer kan ha behov av ett professionellt bollplank, just med tanke på ensamheten i yrkesrollen. Vad vill man med sitt fortsatta yrkesliv? Fortsätta som chef, specialisera sig än mer i samma bransch eller övergå till något helt annat? Att diskutera dessa frågor med någon som vågar utmana och ifrågasätta kan vara av särskild vikt just nu”.
2. Jobba med nätverk och kontaktytor
”Prata direkt med företag som du är intresserad av att jobba hos, och som du kanske läser om i tidningen i samband med att de ska expandera”.
Många förutsätter kanske att alla ens kompisar vet om att man letar jobb, och att de ska tipsa om lediga uppdrag.
”Men alla vet nog inte vad du kan och vad du kan tillföra och vill åstadkomma i arbetet. Ta dig tid att ringa och prata med vänner och bekanta. Berätta vad du vill jobba med och vad du kan, och var tydlig i ditt budskap. Utvidga ditt kontaktnät. Fråga bekantas bekanta och folk du inte redan känner om deras arbetsplats behöver anställa.”
3. Använd sociala medier
”Linkedin är ett givet verktyg, men att skriva i statusfältet på Facebook att du söker jobb kan vara minst lika effektivt. Jag vet många som fått nya uppdrag sedan deras cv delats av vänner på Facebook.”
Om du marknadsför dig under krisen, både brett och gentemot specifika arbetsgivare, är det dig man kommer att komma ihåg när stormen väl blåst över.
”När situationen väl lättar kommer alla branscher att söka folk, det kommer att vara enormt många jobbsökare på varje annons. Har du redan varit i kontakt med företaget är du steget före. Du kommer att sticka ut redan innan de går ut med en platsannons.”