3 tips: Så skapar du en hjärnvänlig arbetsplats

Genom att skapa en stöttande arbetsmiljö kan du se till att hjärnkapaciteten inte går åt till fel saker under arbetsdagen – för både dig och dina medarbetare. Här är 3 tips på hur du gör, från arbetslivs- och organisationsforskaren Gisela Bäcklander.

Okategoriserade
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En illustration på en hjärna som sitter på en tron med en krona på "huvudet".

Det är konkurrens om bandbredden, och då menar vi inte den till din dator utan till din – och dina medarbetares – hjärna.

”Vi har ett arbetsminne som inte klarar av hur mycket som helst samtidigt – bandbredden är så att säga begränsad”, säger Gisela Bäcklander, arbetslivs- och organisationsforskare vid Karolinska Institutet till Sunt Arbetsliv.

Genom att skapa en stöttande arbetsmiljö kan du se till att hjärnkapaciteten inte går åt till fel saker.

Det här definierar en hjärnvänlig arbetsplats:

  1. Där finns få sociala hot, som tar upp hjärnkapacitet. Man behöver inte vara rädd att känna sig dum eller göra fel. Arbetsplatsen präglas av nyfikenhet snarare än konkurrens.
  2. Medarbetarna kan kontrollera och bestämma över sig själva. De kan själva prioritera bland uppgifter.
  3. Det finns tydlighet i roller, ansvarsområden, beslutsvägar och så vidare. Det skapar en förutsägbarhet som gör att hjärnan orkar mer.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden