nyya

3 tips: Så här bygger du upp ett ovärderligt nätverk

Är du tillräckligt bra på att nätverka? Sociala kontakter är ofta nyckeln till nästa steg i karriären. Här är några tips.

Det räcker som bekant inte med att vara duktig på jobbet. Ett rikt socialt nätverk med de rätta kontakterna är ett av de starkaste medel som finns för att få fart på karriären, och dessutom en dämpande krockkudde mot hårda smällar i motgång.

”Sociala nätverk är betyd-elsefulla i mängder av professionella sammanhang. Genom dem får du förhandsinformation om vilka tjänster som blir lediga, bakgrunder kring vilka kunskaper som efterfrågas på en specifik arbetsplats, tips om vem du bör vända dig till när du söker jobb och nyttiga rekommendationer inför din fortsatta karriär.”

Det säger Caroline Tovatt, som forskat i rekrytering och det ”sociala kapitalets” betydelse i arbetslivet. En slutsats i hennes doktorsavhandling är att chefer helst anställer via rekommendationer. Dels för att slippa plöja igenom så många ansökningar, dels för att personlig inrådan väger tungt även i vårt moderna samhälle. Vilket förstås är till nackdel för folk med skrala nätverk.

Framgångsrikt nätverkande kan väcka associationer till ytligt streberbeteende, men Caroline Tovatt menar att det i slutändan ändå bygger på äkthet och verklig kompetens. Om bilden man ger av sig själv är överdriven eller falsk lär det förr eller senare skina igenom, vilket kan skapa en förtroende-kris som snarare stjälper än hjälper.

”Det duger inte att lisma. För att människor ska vilja gå i god för dig, måste du ingjuta förtroende, i vilka sammanhang du än befinner dig. Vi människor är väldigt känsliga för det där. Om du bränner dig på en arbetsplats, kan ditt rykte vara förstört för lång tid framöver. Nätverk är kanaler för rykten.”

Medan somliga föds in i släkter med känningar rakt in i maktens korridorer, måste andra förlita sig på nätverk som i högre grad byggs upp från grunden. Frågan blir då: Hur börjar man?

En bra start kan vara att försöka urskilja nivåerna i relationerna man ändå har.

Caroline Tovatt skiljer på starka och svaga länkar i ett nätverk. De starka är de som står dig närmast, alltså familj och nära vänner som ställer upp i nöd och lust men kanske inte alltid är så kapabla att hjälpa dig till nästa nivå på karriärstegen. Caroline Tovatt menar att det oftare är de svaga länkarna i form av gamla klasskompisar, före detta kolleger och andra man inte känner så väl som agerar dörröppnare när det kommer till jobb. Så fundera på om är du tillräckligt bra på att hålla kontakten.

nyajobb

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

Den som själv är benägen att göra sina medmänniskor en tjänst, talar varmt om dem man litar på och uppför sig hyggligt och anständigt i största allmänhet, får ofta sjufalt tillbaka. Ganska enkel psykologi.

Intressant och orättvist nog är det emellertid människor som redan har status och privilegier som tenderar att få mest hjälp och pushning, påpekar Caroline Tovatt.

Kanske en nedärvd skyddsmekanism, djupt inbäddad i det mänskliga psyket – om-givningen förstår att försätta ”maktmänniskorna” i tack-samhetsskuld. Men ta det inte personligt om gensvaret dröjer, säger hon.

Måste man vara väldigt utåtriktad för att nätverka?

”Arbetsmarknaden är tuff, och det är klart att ett väldigt försiktigt socialt beteende kan ligga en i fatet. Men jag vill fortfarande hävda betydelsen av substans. Professionella meriter och sättet man jobbar på är ändå viktigast.”

mingla

Läs också: 9 frågor att ställa på minglet som är bättre än: ”Hur är läget?”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

egenskaper
Karriär

Här är 10 egenskaper som är hetast just nu

Om du söker ett nytt chefsjobb finns det några egenskaper som är extra eftertraktade. Här är hela topplistan, enligt en ny undersökning.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

karriar-10
Karriär

Så tacklar du svåra intervjufrågan: "Dina svaga sidor?"

Den kommer på nästan alla anställningsintervjuer – men är jobbig att besvara. Så här ska du tackla frågan om dina svaga sidor.
karriara
Karriär

3 tips: Så här skaffar du en mentor

Vill du utvecklas som chef? Skaffa en mentor. Frågan är bara hur du gör. Här är några tips.
janneeez
Beslutsfattande

Därför gör Jannes ledarskap VM-succé

Sveriges första VM-slutspel på 12 år.

opopular
Karriär

10 sätt för att bli impopulär på Linkedin

Linkedin är en fantastisk plattform för att knyta till sig nya kontakter. Men det kan också bli väldigt fel.

domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
linkedin-9
Karriär

4 saker du ska rensa bort från din Linkedin

Klart du ska ha en uppdaterad Linkedin-profil – men att ta bort information kan vara lika väsentligt som att lägga till. 
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden