nyya

3 tips: Så här bygger du upp ett ovärderligt nätverk

Är du tillräckligt bra på att nätverka? Sociala kontakter är ofta nyckeln till nästa steg i karriären. Här är några tips.

Det räcker som bekant inte med att vara duktig på jobbet. Ett rikt socialt nätverk med de rätta kontakterna är ett av de starkaste medel som finns för att få fart på karriären, och dessutom en dämpande krockkudde mot hårda smällar i motgång.

”Sociala nätverk är betyd-elsefulla i mängder av professionella sammanhang. Genom dem får du förhandsinformation om vilka tjänster som blir lediga, bakgrunder kring vilka kunskaper som efterfrågas på en specifik arbetsplats, tips om vem du bör vända dig till när du söker jobb och nyttiga rekommendationer inför din fortsatta karriär.”

Det säger Caroline Tovatt, som forskat i rekrytering och det ”sociala kapitalets” betydelse i arbetslivet. En slutsats i hennes doktorsavhandling är att chefer helst anställer via rekommendationer. Dels för att slippa plöja igenom så många ansökningar, dels för att personlig inrådan väger tungt även i vårt moderna samhälle. Vilket förstås är till nackdel för folk med skrala nätverk.

Framgångsrikt nätverkande kan väcka associationer till ytligt streberbeteende, men Caroline Tovatt menar att det i slutändan ändå bygger på äkthet och verklig kompetens. Om bilden man ger av sig själv är överdriven eller falsk lär det förr eller senare skina igenom, vilket kan skapa en förtroende-kris som snarare stjälper än hjälper.

”Det duger inte att lisma. För att människor ska vilja gå i god för dig, måste du ingjuta förtroende, i vilka sammanhang du än befinner dig. Vi människor är väldigt känsliga för det där. Om du bränner dig på en arbetsplats, kan ditt rykte vara förstört för lång tid framöver. Nätverk är kanaler för rykten.”

Medan somliga föds in i släkter med känningar rakt in i maktens korridorer, måste andra förlita sig på nätverk som i högre grad byggs upp från grunden. Frågan blir då: Hur börjar man?

En bra start kan vara att försöka urskilja nivåerna i relationerna man ändå har.

Caroline Tovatt skiljer på starka och svaga länkar i ett nätverk. De starka är de som står dig närmast, alltså familj och nära vänner som ställer upp i nöd och lust men kanske inte alltid är så kapabla att hjälpa dig till nästa nivå på karriärstegen. Caroline Tovatt menar att det oftare är de svaga länkarna i form av gamla klasskompisar, före detta kolleger och andra man inte känner så väl som agerar dörröppnare när det kommer till jobb. Så fundera på om är du tillräckligt bra på att hålla kontakten.

Dags att byta jobb?

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

Den som själv är benägen att göra sina medmänniskor en tjänst, talar varmt om dem man litar på och uppför sig hyggligt och anständigt i största allmänhet, får ofta sjufalt tillbaka. Ganska enkel psykologi.

Intressant och orättvist nog är det emellertid människor som redan har status och privilegier som tenderar att få mest hjälp och pushning, påpekar Caroline Tovatt.

Kanske en nedärvd skyddsmekanism, djupt inbäddad i det mänskliga psyket – om-givningen förstår att försätta ”maktmänniskorna” i tack-samhetsskuld. Men ta det inte personligt om gensvaret dröjer, säger hon.

Måste man vara väldigt utåtriktad för att nätverka?

”Arbetsmarknaden är tuff, och det är klart att ett väldigt försiktigt socialt beteende kan ligga en i fatet. Men jag vill fortfarande hävda betydelsen av substans. Professionella meriter och sättet man jobbar på är ändå viktigast.”

mingla

Läs också: 9 frågor att ställa på minglet som är bättre än: ”Hur är läget?”

Relaterade artiklar

perfektionist1
Karriär

Våga vägra vara den perfekta chefen

Att framhålla att man är perfektionist kan verka smart och förtroendeingivande. Men se upp – en alltför noggrann chef kan också vara frustrerande för ett team.
Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
Bild på bokhylla i bakgrunden, i förgrunden: Amanda Lundeteg, Hélène Barnekow, Amanda Lind, Suzan Hourieh Lindberg, Lisa Gunnarsson, Hamid Zafar, Katarina Berg och Caroline Farberger
Karriär

Toppcheferna: 8 böcker som lärt oss ledarskap

Vi har frågat några av Sveriges främsta chefer: Vilken bok har inspirerat dig mest som ledare? 
greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
studien1234
Karriär

Harvardstudie: Kvinnliga chefer är mer högpresterande

Bättre på att ta initiativ och mer resultatfokuserade. På hela 17 av 19 punkter rankas kvinnliga chefer högre än sina manliga kolleger, visar en ny studie från Harvard University. 
nypajobbet123
Karriär

5 frågor du ska ställa som ny på jobbet

Alla vill få en bra start på sitt nya jobb. Men hur lyckas man?
tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.