guldaa

3 tips: Guldläge att byta jobb – så ska du göra

Bristen på kvalificerad arbetskraft har sällan varit så stor som nu. Guldläge för dig som vill få fart på karriären – men se upp för fällorna. Här är bästa tipsen från ledarskapsutvecklaren Christina Werner.

Högtrycket på svensk arbetsmarknad ser ut att hålla i sig även under nästa år. Sysselsättningen väntas öka med hela 140 000 personer under 2018 och 2019, visar Arbetsförmedlingens senaste prognos.

Samtidigt som arbetsgivarna skriker efter folk, råder stor brist på arbetskraft och ”rätt” kompetens. Hetast på arbetsmarknaden är folk med längre utbildning, vilket inkluderar många chefer.

”Det märks att det går lättare för vissa chefsgrupper att hitta nya jobb. De blir oftare kontaktade med jobbförslag och fler jobb finns ute på arbetsmarknaden. Ekonomichefer, it-chefer och andra som kan digitalisering har ovanligt många jobb att välja på. Mindre efterfrågade är exempelvis marknadschefer utan större erfarenhet av digitala medier”, säger Christina Werner, ledarskapsutvecklare på Ledarna.

I jakten på bristpersonal nödgas arbetsgivarna ibland lätta på kompetenskraven för att överhuvudtaget få in några ansökningar. Det kan innebära guldläge för dig som är sugen på en nystart i karriären, vill växla spår och testa nytt.

”Våga söka jobb som du är intresserad av men som ligger lite bortom det du sysslat med tidigare”, säger Christina Werner.

Ett tidlöst knep, extra användbart på en glödhet arbetsmarknad, är att lista dina så kallade transferkunskaper. Det vill säga meriter som inte omedelbart uppfyller arbetsgivarens kravprofil, men som ändå kan göra dig lämpad för rollen du intresserar dig för.

Vad är du bra på? Vilka prestationer är du mest stolt över? Hur har du använt de kunskaper du har?

Ett gott intryck i dessa avseenden kan uppväga någon av de efterfrågade kompetenser som saknas i ditt cv, tipsar Christina Werner.

Är du därtill flexibel, ambitiös, diplomatisk och kommunikativ är chansen stor att jobbet blir ditt.

Att lyfta fram den goda tillgången på alternativa jobb som argument i nästa lönesamtal vill Christina Werner avråda från. Det kan uppfattas som utpressning, eller att du redan är på väg bort. Varning för dålig stämning.

”Att förhandla om lön och bättre förmåner enbart med argumentet att du är efterfrågad på arbetsmarknaden är inte att rekommendera. Om du däremot förbereder dig extra noga inför nästa lönesamtal, är extra tydlig kring din kompetens och vad du bidragit med, skickar du ett mer subtilt men ändå lättfattligt budskap om att du kanske är svår att ersätta”, menar Christina Werner.

Så här agerar du:

1) Våga söka

Nu finns chans att byta spår, även till jobb som ligger lite bortom dina tidigare erfarenheter.

2) Lista dina transferkunskaper

Ambition och goda resultat kan uppväga kompetens som saknas i ditt cv.

3) Tänk ett extra varv

Måste du byta jobb bara för att många finns lediga?

jobbaover

Läs också: Därför kan mycket övertid sabba karriären

Som alltid vid tankar om karriärskiften gäller det att ha uppsikt över vilka tjänster som kommer ut, vilka som stämmer med dina planer och situationen på din del av arbetsmarknaden i stort.

”Underhåll ditt nätverk och fråga eventuellt dina kontakter om vilka rekryteringsbehov de har.”

Christina Werner tillägger:

”Ha inte för bråttom att hoppa på ett nytt jobb bara för att det finns många lediga tjänster inom vissa branscher just nu. Det ska stämma med vad du vill, och vart du vill ta vägen i ditt nästa karriärsteg.”

Enligt Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen fortsätta öka inom alla närings-grenar utom jord- och skogsbruk under nästa år.

missnojd

Läs också: 3 tips: Missnöje på jobbet – så ska chefen agera

Relaterade artiklar

kariarcv
Karriär

Experten: 8 knep för att skriva ett säljande CV

Många chefer är för dåliga på att lyfta fram sin kompetens. Det säger karriärexperten Jörgen Kihlgren, som tipsar om hur du bäst vässar ditt chefs-cv.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Räddningschef Joahn Szymanski ledde arbetet mot skogsbränderna 2018.
Karriär

Brandchefen: "Vi klarar det aldrig tänkte jag"

Johan Szymanski är räddningschefen i Mora som blev rikskänd under fjolårets skogsbrands­kris. Yrkesvalet stod klart redan som elva­åring.

Därför ska du söka jobbet utan meriterna
Karriär

3 skäl: Därför ska du söka jobbet utan meriterna

Saknar du någon eller några av kompetenserna som efterfrågas i annonsen för drömjobbet? Sök ändå, tycker professorn.
btea
Karriär

5 tecken: Då är det dags att byta jobb

Har du tröttnat på ditt jobb? Utvecklas du inte? Konsten är att veta hur du ska tolka varningssignalerna rätt.
gorakarriar
Karriär

Varannan svensk: Chefen ska hjälpa mig uppåt i karriären

Varannan tycker det är viktigt att göra karriär. Och det är chefens plikt att hjälpa till efter förmåga. Det tycker svenskarna visar en ny undersökning.
Helene Leitner Larsson på Inhouse. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + Inhouse

Lär dig säkra de bästa kollegorna – med onboarding

Håll undan konkurrenterna. Landa talangerna. Lotsa nya medarbetare rätt. Chefer som kan onboarding får ett övertag i dragkampen om de bästa nya kollegorna.
punk
Karriär

8 skäl: Därför säger de bästa medarbetarna upp sig

Högpresterande idésprutor som är svåra att ersätta. Ändå är det lätt att tappa duktiga medarbetare om du inte är uppmärksam.