Person i blå skjorta som funderar över karriärbyte

3 sätt att byta karriär – under corona

Om förändring är skrämmande kan blotta tanken på ett karriärskifte i coronakrisens efterdyningar te sig än värre. Men det är fullt möjligt att byta karriärspår även i dessa tider. Så här gör du.

Här är vad du bör tänka på, enligt Forbes.

1. Undvik antaganden

Att tajmingen för ett karriärbyte är fel är ett enkelt men missvisande antagande att göra. I kriser ligger tvärtom ofta fröet till förändring. Kanske har coronapandemin fått dig att ompröva dina prioriteringar, eller öppnat ögonen för möjligheter du inte såg tidigare. Att många branscher går på knäna är sant – medan coronakrisen samtidigt lett till ett kraftigt uppsving för andra.

2. Nöj dig inte med research

Att googla lediga jobb, lyssna på en karriär-podcast och plöja en motivationsbok emellanåt är väl okej – men utan verklig handling kommer du aldrig att lyckas med ett karriärbyte. Sätt samman en aktionsplan över hur du ska ta dig från A till B, med mätbara mål på lång och kort sikt.

3. Ta hjälp av andra

Du behöver inte göra det helt på egen hand. Samla din ”stödgrupp” i form av vänner, familj och kanske en mentor innan du beslutar dig om och hur du ska byta karriär. Se det som en expedition, snarare än en dagsutflykt, där du behöver trovärdigt folk omkring dig för att leda dig genom djungeln och ifrågasätta dina beslut.

Jobbintervju

Läs också: 10 oskrivna regler på jobbintervjun du kan bryta

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Man i blå skjorta som ser bekymrad ut
Karriär

5 saker du gör – som kan sabotera din karriär

Är du själv din värsta fiende när det gäller att nå dina karriärmål? Ibland låter vi rädsla och omedvetna beteenden styra oss bort från vårt drömjobb i stället för rakt på det. Så här gör du för att ändra kurs.
Victoria Ödlund, hr-expert på Simployer, guidar till en lyckad onboarding.
Annonssamarbete Chef + Simployer

Lyckas med onboarding – på plats eller digitalt

En strukturerad introduktion av nya kollegor viktigare än någonsin. Oavsett om onboarding görs på plats eller digitalt.

Två personer skakar hand efter lönesamtal
Karriär

5 tecken på att det är dags att be om löneförhöjning

Att be om högre lön är svårt för många. Här är 5 tecken på att det verkligen är okej för dig att boka möte med din chef.

Foto av Frida Edman.
Karriär

Frida Edman: ”Jag slog i glastaket”

Det blir en annorlunda bokmässa i år, för alla litteraturälskare och för bokmässegeneralen Frida Edman.
Collage av kvinna i beige jacka som blivit uppsagd/bild från hotellrum
Karriär

Över 100 000 människor varslade under coronakrisen

Över 100 000 personer har nu varslats om uppsägning sedan början av mars i år, rapporterar Arbetsförmedlingen. Allra flest varsel har skett inom hotell- och restaurangbranschen.
Collage av bankkort och barnmorska
Karriär

Här finns jobben efter högskolan – i år och på fem års sikt

Nu är rätt tid att börja studera – en högskoleutbildning innebär fortsatt mycket goda möjligheter till jobb, visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen. Här är de yrkesroller som har en riktigt ljus framtid efter högskolan.
Distansjobb gör det svårare att uppmärksamma farlig stress.
Annonssamarbete Chef + Skandia

10 signaler på farlig chefstress

”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp när de känner igen varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg.

karriarkliv
Karriär

3 tips: Så tar du karriärkliv i krisen

I dagsläget kan det vara svårt att se möjligheterna till karriärkliv och jobbsökande. ”Men nu är ett lysande tillfälle att lägga in en högre växel”, säger jobbcoachen Göran Hällström.