nya-2

3 saker du bör veta som ny chef

Äntligen en chefsposition, efter åratal av hårt arbete. Spännande med ditt första jobb som ledare – men säkert också överväldigande. Här är några tips för dig som är ny som chef.

1. Ledarrollen är inte en förgylld version av medarbetarskapet

Sannolikheten är stor att du blivit chef sedan du gjort bra ifrån dig som individuell medarbetare – men de båda rollerna är fundamentalt olika. Om du aldrig varit ledare förut lär du inte vakna upp som världens bästa chef från dag ett. Ledarskap är en förmåga som måste utvecklas i sin egen rätt, precis som alla andra färdigheter. Se dig själv som en lärling den första tiden.

2. Dina medarbetare gillar struktur …

Sedan vår tidiga barndom lär vi oss att följa och att ta efter våra föräldrar, lärare och vänner för att få struktur och ledning i tillvaron.

Det är en ”programmering” som gör sig gällande även i yrkeslivet. När något är allas ansvar blir det i realiteten ingens, och som ny chef behöver du förstå att  ansvaret för struktur och kontinuerlig feedback hädanefter vilar på dig.

Stor guide: Ny som chef

3. …men ogillar för hård styrning

Som chef behöver du ge ledning snarare än lägga dig i detaljer. Effektiva chefer styr genom att influera, snarare än genom kontroll. Undersök alternativa vägar och möjligheter innan du fattar beslut. Ställ frågor för att guida ditt team till en lösning i stället för att utfärda diktat. Du kommer att göra misstag i början, och lära dig av dem. Erfarenhet är bästa skolan för dig som är ny som chef.

nysomchefdagen_visitkort2jpg
11 feb & 5 maj

Utbildningen nya chefer inte får missa

Ska du eller någon hos er bli chef? Ny som chef-dagen bjuder på mängder av kunskap inom de viktigaste områdena för den som är ny i sin ledarroll: ✓ Arbetsrätt  ✓ Svåra medarbetarsamtal ✓ Personlig effektivitet ✓ Att bygga vinnande team ✓... Nu även i Göteborg. Missa inte det!

Relaterade artiklar

Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.
Teckning av en fylld plånbok
Karriär

Lönen viktigare för kvinnor än för män

Vill du rekrytera kvinnor? Se då till att erbjuda ett större lönekuvert.
Person som ser glad ut efter att ha fått feedback digitalt
Karriär

Så ger du feedback – som boostar karriär och prestation

Feedback boostar karriär och prestation – både för den som ger och tar emot. Men vilken typ av feedback fungerar bäst? Hjärnforskaren Alva Appelgren har undersökt sambandet.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.