nya-2

3 saker du bör veta som ny chef

Äntligen en chefsposition, efter åratal av hårt arbete. Spännande med ditt första jobb som ledare – men säkert också överväldigande. Här är några tips för dig som är ny som chef.

1. Ledarrollen är inte en förgylld version av medarbetarskapet

Sannolikheten är stor att du blivit chef sedan du gjort bra ifrån dig som individuell medarbetare – men de båda rollerna är fundamentalt olika. Om du aldrig varit ledare förut lär du inte vakna upp som världens bästa chef från dag ett. Ledarskap är en förmåga som måste utvecklas i sin egen rätt, precis som alla andra färdigheter. Se dig själv som en lärling den första tiden.

2. Dina medarbetare gillar struktur …

Sedan vår tidiga barndom lär vi oss att följa och att ta efter våra föräldrar, lärare och vänner för att få struktur och ledning i tillvaron.

Det är en ”programmering” som gör sig gällande även i yrkeslivet. När något är allas ansvar blir det i realiteten ingens, och som ny chef behöver du förstå att  ansvaret för struktur och kontinuerlig feedback hädanefter vilar på dig.

Stor guide: Ny som chef

3. …men ogillar för hård styrning

Som chef behöver du ge ledning snarare än lägga dig i detaljer. Effektiva chefer styr genom att influera, snarare än genom kontroll. Undersök alternativa vägar och möjligheter innan du fattar beslut. Ställ frågor för att guida ditt team till en lösning i stället för att utfärda diktat. Du kommer att göra misstag i början, och lära dig av dem. Erfarenhet är bästa skolan för dig som är ny som chef.

Är du ny som chef?

Förbered dig inför din nya ledarroll på Chefs succéutbildning Ny som chef-dagen. Våra experter ger dig praktiska metoder, tips och verktyg inför situationer du som chef behöver kunna hantera.

Läs mer

Relaterade artiklar

Kvinnor behöver anpassa sitt ledarskap i högre grad än män för att nå toppen.
Karriär

Kvinnor ändrar sitt ledarskap - för att kunna nå toppen

Samtidigt som ledningar blir mer jämställda pekar en färsk rapport från KPMG på att kvinnliga chefer behöver anpassa sitt ledarskap mer än manliga kolleger för att kunna nå toppen.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Chef tipsar om sommarläsning för ledare.
Karriär

Chef tipsar: Sommarläsning för ledare

Äntligen tid att sjunka ner i hängmattan med en bra bok. Chef tipsar om sommarläsning att njuta av – och som ger värdefulla ledarskapsinsikter på köpet.
Frilansarbete lockar unga IT-talanger.
Karriär

Experten: 90-talister vill jobba lagom mycket

En Novus-undersökning visar att flexibilitet är en nyckelfaktor för unga i IT-branschen. Utan tillräcklig frihet väljer många att istället starta eget. Experten tror dock att fasta anställningar vinner i längden.
Kvinnor över 50 diskrimineras på grund av ålder.
Karriär

Kvinnor över 50 ratas - och får sämre lön

Kvinnor över 50 år diskrimineras på arbetsmarknaden på grund av sin ålder – med löneglapp på 10 000 kr. Det visar en ny rapport från Jurek.
Chefer inom bank och finans får höga betyg av anställda.
Karriär

Chefer inom IT hyllas - offentlig sektor i botten

I Netigates nationella undersökning bland medarbetare får chefer inom IT, bank och finans högst betyg av sina anställda. Bottenbetyg får ledarskapet inom transport och offentlig sektor.
Hälften av svenskarna kan tänka sig att byta yrke.
Karriär

Sifo: Hälften av svenskarna vill byta karriär

Den som leker med tanken på att byta jobb efter sommaren är inte ensam – enligt en ny Sifo-undersökning har var femte svensk nytt jobb i sikte det närmsta året.
Företaget IP-Only hjälper medarbetarna fram i karriären.
Karriär

Företaget som hjälper dig satsa - hos konkurrenten

Telekombolaget IP-Only har som första företag i Sverige startat en karriäraccelerator som ett sätt att attrahera talanger – även genom att skicka dem i armarna på konkurrenterna.