nya-2

3 saker du bör veta som ny chef

Äntligen en chefsposition, efter åratal av hårt arbete. Spännande med ditt första jobb som ledare – men säkert också överväldigande. Här är några tips för dig som är ny som chef.

1. Ledarrollen är inte en förgylld version av medarbetarskapet

Sannolikheten är stor att du blivit chef sedan du gjort bra ifrån dig som individuell medarbetare – men de båda rollerna är fundamentalt olika. Om du aldrig varit ledare förut lär du inte vakna upp som världens bästa chef från dag ett. Ledarskap är en förmåga som måste utvecklas i sin egen rätt, precis som alla andra färdigheter. Se dig själv som en lärling den första tiden.

2. Dina medarbetare gillar struktur …

Sedan vår tidiga barndom lär vi oss att följa och att ta efter våra föräldrar, lärare och vänner för att få struktur och ledning i tillvaron.

Det är en ”programmering” som gör sig gällande även i yrkeslivet. När något är allas ansvar blir det i realiteten ingens, och som ny chef behöver du förstå att  ansvaret för struktur och kontinuerlig feedback hädanefter vilar på dig.

Stor guide: Ny som chef

3. …men ogillar för hård styrning

Som chef behöver du ge ledning snarare än lägga dig i detaljer. Effektiva chefer styr genom att influera, snarare än genom kontroll. Undersök alternativa vägar och möjligheter innan du fattar beslut. Ställ frågor för att guida ditt team till en lösning i stället för att utfärda diktat. Du kommer att göra misstag i början, och lära dig av dem. Erfarenhet är bästa skolan för dig som är ny som chef.

Är du ny som chef?

Förbered dig inför din nya ledarroll på Chefs succéutbildning Ny som chef-dagen. Våra experter ger dig praktiska metoder, tips och verktyg inför situationer du som chef behöver kunna hantera.

Läs mer

Relaterade artiklar

laranytt2
Karriär

5 toppchefer: Så lär vi nytt på jobbet

Kompetensutveckling är viktigt – det är de flesta rörande överens om. Men var tredje chef har inte avsatt tid för sina medarbetares kompetensutveckling, visar en undersökning som Chef har gjort. Vi frågade några av Sveriges främsta chefer var och när de lärde sig något nytt senast.

Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
dromjobben
Karriär

Topplista: Här är svenskarnas drömjobb

Fotbollsspelare, stjärnkock eller statsminister? Nej, det är helt andra yrken som ligger i topp när svenskar får lista sina absoluta drömyrken.
Cissi Elwin, chefredaktör och vd på Chef, presenterar Chefakademin.
Karriär

Nu slår vi upp dörrarna till Chefakademin

Förändringar i omvärlden omkullkastar gamla sanningar i en rasande fart. För nya lösningar krävs ständig “upskilling”. Chefakademin är det självklara valet för dig som söker ledarskapsutbildningar och kompetensutveckling för chefer.

Anders Källström, LRF, lämnar över stafettpinnen till nya vd:n Anna-Karin Hatt
Karriär

Flygande start för ny vd

Vd:ar i näringslivet får sällan en vettig överlämning av sin efterträdare. LRF:s förre vd Anders Källström tänkte annorlunda för att nästa person på posten skulle lyckas.

rekrytering-4
Karriär

Så blir du headhuntad

Sugen på att bli headhuntad? Sitt inte stilla och vänta. Här är knepen som får rekryterarna att uppmärksamma just dig – direkt från vd:n för ett rekryteringsföretag.

dinony
Karriär

Bytte karriär – fick sälja huset

Dino Eklöf var sjukskriven och tvungen att ta morfin för att orka upp på morgnarna. Då kom han på succéidén som fick allt att vända. 

ingmaritopp
Karriär

”En chef är till för att bråkas med”

På sitt förra vd-jobb bad hon Jimmie Åkesson dra åt skogen. Möt Ingmari Pagenkemper, en av Nöjessveriges tyngsta makthavare — med mod att säga vad hon tycker.