nya-2

3 saker du bör veta som ny chef

Äntligen en chefsposition, efter åratal av hårt arbete. Spännande med ditt första jobb som ledare – men säkert också överväldigande. Här är några tips för dig som är ny som chef.

1. Ledarrollen är inte en förgylld version av medarbetarskapet

Sannolikheten är stor att du blivit chef sedan du gjort bra ifrån dig som individuell medarbetare – men de båda rollerna är fundamentalt olika. Om du aldrig varit ledare förut lär du inte vakna upp som världens bästa chef från dag ett. Ledarskap är en förmåga som måste utvecklas i sin egen rätt, precis som alla andra färdigheter. Se dig själv som en lärling den första tiden.

2. Dina medarbetare gillar struktur …

Sedan vår tidiga barndom lär vi oss att följa och att ta efter våra föräldrar, lärare och vänner för att få struktur och ledning i tillvaron.

Det är en ”programmering” som gör sig gällande även i yrkeslivet. När något är allas ansvar blir det i realiteten ingens, och som ny chef behöver du förstå att  ansvaret för struktur och kontinuerlig feedback hädanefter vilar på dig.

Stor guide: Ny som chef

3. …men ogillar för hård styrning

Som chef behöver du ge ledning snarare än lägga dig i detaljer. Effektiva chefer styr genom att influera, snarare än genom kontroll. Undersök alternativa vägar och möjligheter innan du fattar beslut. Ställ frågor för att guida ditt team till en lösning i stället för att utfärda diktat. Du kommer att göra misstag i början, och lära dig av dem. Erfarenhet är bästa skolan för dig som är ny som chef.

Är du ny som chef?

Förbered dig inför din nya ledarroll på Chefs succéutbildning Ny som chef-dagen. Våra experter ger dig praktiska metoder, tips och verktyg inför situationer du som chef behöver kunna hantera.

Läs mer

Relaterade artiklar

trotter-4
Karriär

10 tecken på att du söker jobb på en förgiftad arbetsplats

Det är lätt att falla för ett jobb via beskrivningen i annonsen. Men det är först på intervjun du på allvar kan ta reda på vilken arbetsplats du kommer till. 
Julia Jobacker på Bravura. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Bravura

8 onödiga missar när chefen gör jobbintervju

Två av tre som söker jobb får en sämre bild av företaget när de varit där på anställningsintervju. Låt det inte hända hos er. Rekryteraren Julia Jobacker lär dig hantera intervjuer som ett proffs.
betaltcv-2
Karriär

Ny trend: Så tar du betalt – för ditt CV

Jobbigt att söka jobb? Digitala förmed­lingstjänsten wappare.se vill inte bara förenkla den traditionella rekryteringsprocessen, utan också göra det lönsamt att vara passivt arbetssökande.
minskadstress
Hälsa

Forskning: Minskad stress ökar känslan av ungdomlighet

Har du tydliga rutiner och kontroll över ditt schema? Då är du troligen mindre stressad – vilket i sin tur kan öka känslan av ungdomlighet, visar ny forskning.
anstalldny
Arbetsmiljö

Här är 7 sätt att ge nyanställda starten de förtjänar: ”Röj tvivel”

Alla har någon gång varit nya på jobbet. Se till att dina nyanställda får starten de förtjänar. Du kommer tacka dig själv längre fram.
jobbetinterjvu
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
Helene Leitner Larsson på Inhouse. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + Inhouse

Lär dig säkra de bästa kollegorna – med onboarding

Håll undan konkurrenterna. Landa talangerna. Lotsa nya medarbetare rätt. Chefer som kan onboarding får ett övertag i dragkampen om de bästa nya kollegorna.
oskrivnaregler
Karriär

10 oskrivna regler på jobbintervjun du kan bryta

På en jobbintervju finns det ett par oskrivna regler för hur du ska uppträda. Här är några du kan bryta med fördel.