ingvar_kamprad

3 kända chefers udda lönesättning

Dessa tips publicerades i samband med Chefs undersökning om lönesättning (publicerades i Chef nr 1 2015).

Läs huvudtexten här: Lönesättning skapar ångest hos svenska chefer

 

Peter Settman är inte bara mediaentreprenör. Han är också chef. Och som sådan har han ett speciellt sätt att löneförhandla. I det Cheftest som Chef publicerade i maj 2010 berättar en av hans medarbetare följande:

”Efter min första löneförhandling kom jag ut från hans kontor med flera kronor lägre i lön än jag hade tidigare. Och ändå var jag nöjd. Det var först senare som jag började undra hur tusan jag kunde vara nöjd. (…) Löneförhandla aldrig med honom.”

Ingvar Kamprad. Ikea är inte direkt kända för att betala höga löner. Men när det lackas mot jul blir det annat ljud i skällan. Förra året betalade företaget ut inte mindre än 1 000 000 000 kronor i julbonus till sin personal. Per heltidsanställd blir det 26 900 kronor. Ett litet, litet aber i sammanhanget är att kulorna delas ut först när den anställde har gått i pension.

Sven-Axel Svensson, grundare av smyckeskedjan Glitter, verkar ha varit nöjd med sin personal. När han gick bort 1999 fick 140 medarbetare på Glitter och Sven-Axel Svensson Bijouterier dela på hans förmögenhet på närmare 100 miljoner kronor. Hur stor del av penga­påsen som varje medarbetare fick berodde på anställningstiden. Vissa fick ett sexsiffrigt belopp medan andra inte fick någonting alls. Men för de flesta smällde nog det extra lönepåslaget högre än en guldklocka.

 

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
lamnaintervju
Karriär

5 gånger du ska lämna lönesamtalet – och byta jobb

Din lön är lägre än den borde vara. Då är lönesamtalet ett utmärkt tillfälle att ta uppfrågan. Men det finns också tillfällen när det bästa är att gå skilda vägar.
braloner
Karriär

Dansk studie: Höj din lön – genom att vara en ”skitstövel”

Du vinner inget på att vara trevlig. I alla fall inte när det kommer till löneförhandlingar, visar en dansk studie. Där kan förmågan att klara en konfrontation vara en stor fördel.
pengar-7
Karriär

Här är företagen i Sverige med de högsta lönerna

Funderar du på byta jobb och har siktat in dig på en topplön? Då bör du ha extra koll på några generösa företag.
fragorna
Karriär

5 frågor du måste ställa innan du tackar ja till jobbet

Få all fakta på bordet och fråga vad som gäller kring tjänsten du har blivit erbjuden innan du tackar ja. 
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
lonenenen
Karriär

10 tecken på att du INTE får lönen du förtjänar

Lönen är inte allt – men den är viktig för många av oss. Därför är det viktigt för motivationen att inte gå till jobbet varje dag och känna sig underbetald.