trender-5

3 globala trender du som chef måste ha koll på

Världen förändras snabbare än någonsin, vilket lätt föder en känsla av ont i magen och maktlöshet. Men att lyfta blicken från inboxen kan också vara ett sätt att återta initiativet. 

1) Ökat missnöje med globalisering och ny teknik

Globalisering och den nya teknikens landvinningar har skapat större möjligheter än någonsin tidigare – men också en farligare värld.

Den outsourcing och digitalisering som pågått i årtionden har utplånat oräkneliga ”gamla” jobb, ansträngt de sociala kontrakten, förstärkt den ekonomiska ojämlikheten och skapat allmän förvirring.

Effekterna syns i hela västvärlden i form av missnöjespartier som riktar sin ilska mot migration och ansiktslös global handel. Samtidigt spås den tilltagande automatiseringen orsaka än större jobbförflyttningar framöver, med accelererande skillnader mellan vinnare och förlorare.

Om missnöjet i nästa skede riktar sig mot den nya tekniken, kommer de flesta företag och organisationer att befinna sig i skottgluggen, enligt det amerikanska nationella underrättelse-rådet NIC:s senaste framtidsrapport.

Ledare och chefer kan i högre grad behöva stävja de underliggande orsakerna till missnöje. Exempelvis genom höjning av medarbetarnas kompetens i förmodade framtidsyrken och bättre villkor för tillfälliga så kallade gig-arbetare.

2) En åldrande värld

Vi blir bara äldre. Den globala medellivslängden har ökat från blott 34 år 1913 till 67 vid senaste millennieskiftet. År 2020 väntas 65-plussarna för första gången i historien överskrida antalet barn som ännu inte fyllt fem. Något som fått World Economic Forum att skriva upp den globala kostnaden för kroniska sjukdomar till sammanlagt 47 triljoner dollar mellan 2010 och 2030.

Världens åldrande befolkningar hotar att belasta sjukvård och pensionssystem till bristningsgränsen, och tränga undan andra offentliga prioriteringar inom allt från utbildning till försvar, enligt globala revisionsföretaget EY:s senaste framtidsrapport.

Åldrande är oundvikligt, men de goda nyheterna är att sättet man åldras på mycket väl går att förändra. För chefer och ledare skapar det redan pågående jätteskiftet mot en åldrande värld inte bara svåra utmaningar, utan även massor av nya möjligheter.

Utvecklingen mot nya, innovativa lösningar för framtidens seniorer pågår för fullt, med allt från hemtjänstrobotar till självkörande fordon och smartare metoder att spara till pensionen.

Ledare kan visa att hälsa inte enbart är liktydigt med frånvaron av sjukdom, utan snarare en tillgång som kräver livslång investering. En attityd som hela samhället skulle tjäna på.

3) Klimathotet

Torka, översvämningar, missväxt, extremväder och ständiga temperaturrekord. Tiomiljonersstaden Jakarta sjunker snabbt och kan stå under vatten inom ett årtionde, isarna i Arktis töar bort och stora delar av Sverige drabbades i somras av de värsta skogsbränderna i mannaminne.

Klimatförändringar och miljöförstöring utgör en akut risk för mänskligheten som tvingar beslutsfattare till omfattande omprioriteringar, vare sig de vill eller inte. Stadsplanerare har börjat inse att städerna måste byggas annorlunda, med fler grönytor och nya typer av vägbeläggningar som tillåter vatten att sjunka undan.  Samtidigt saknar 78 procent av världens städer tillräcklig finansiering för klimatanpassning, enligt en studie från MIT-universitetet i USA.

För att tackla klimatförändringarna, och i möjligaste mån förhindra de konflikter som blossar upp i deras spår, behöver stater, organisationer, företag och enskilda ledare visa prov på betydligt bättre samarbete. Chefer kan utgöra ett föredöme även i det lilla, genom att tänka långsiktigt och visa på etiskt hållbara alternativ. Varför inte cykla till jobbet? ”För miljön räknas varje liten gest”, sa Frankrikes president Macron när han nyligen lanserade landets nya cykelsatsning.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

johanna123
Beslutsfattande

Forskning: Därför är chefer ett hot i offentlig sektor

Alltför väldrillade chefer, fostrade i managementbyråkrati, är det största hindret för en effektivare offentlig sektor med självständiga medarbetare.

Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

kronika1
Konflikthantering

Krönika: ”Jag får Falling Down-vibbar av februari!”

Är det okej att som förälder att ge upp och kapitulera i februarislasken? I en krönika jämför psykologen och småbarnspappan Anders Håkansson lössepidemier på förskolan, obegripliga veckobrev och kravfyllda sportlovsveckor med ett experiment för att bota deprimerande hundar.
lars1
Karriär

Tog sig tillbaka från utbrändhet – lanserar resesöktjänst

Han har fått kämpa för att göra sin röst hörd, fått sina drömmar krossade och hamnat i djup utmattningsdepression. Lars Kristensson vill prata om att satsa allt och misslyckas. Men frågan är om han inte nu står på gränsen till att lyckas med sin avancerade AI-flygsökmotor.
harksare
Arbetsmiljö

10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

Så gör du  för att uppmärksamma – och bemöta – det giftiga beteendet.
studie-2
Arbetsmiljö

Studie: Chefer löper större risk att bli mobbade på nätet

Nu har forskare i Malmö utrett vilken grupp som löper störst risk att bli utsatta för nätmobbning.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
mote-3
Kommunikation

Psykologen: 5 sätt att göra ett gott första intryck

Du har säkert fått rådet: "Gör ett bra första intryck". Men hur lyckas man? Här är 5 huvudregler du kan följa.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden