3 globala trender du som chef måste ha koll på

Världen förändras snabbare än någonsin, vilket lätt föder en känsla av ont i magen och maktlöshet. Men att lyfta blicken från inboxen kan också vara ett sätt att återta initiativet. 

Konflikthantering
Publicerad

1) Ökat missnöje med globalisering och ny teknik

Globalisering och den nya teknikens landvinningar har skapat större möjligheter än någonsin tidigare – men också en farligare värld.

Den outsourcing och digitalisering som pågått i årtionden har utplånat oräkneliga ”gamla” jobb, ansträngt de sociala kontrakten, förstärkt den ekonomiska ojämlikheten och skapat allmän förvirring.

Effekterna syns i hela västvärlden i form av missnöjespartier som riktar sin ilska mot migration och ansiktslös global handel. Samtidigt spås den tilltagande automatiseringen orsaka än större jobbförflyttningar framöver, med accelererande skillnader mellan vinnare och förlorare.

Om missnöjet i nästa skede riktar sig mot den nya tekniken, kommer de flesta företag och organisationer att befinna sig i skottgluggen, enligt det amerikanska nationella underrättelse-rådet NIC:s senaste framtidsrapport.

Ledare och chefer kan i högre grad behöva stävja de underliggande orsakerna till missnöje. Exempelvis genom höjning av medarbetarnas kompetens i förmodade framtidsyrken och bättre villkor för tillfälliga så kallade gig-arbetare.

Stora protester i Tyskland mot e-handelsföretaget Amazon.

2) En åldrande värld

Vi blir bara äldre. Den globala medellivslängden har ökat från blott 34 år 1913 till 67 vid senaste millennieskiftet. År 2020 väntas 65-plussarna för första gången i historien överskrida antalet barn som ännu inte fyllt fem. Något som fått World Economic Forum att skriva upp den globala kostnaden för kroniska sjukdomar till sammanlagt 47 triljoner dollar mellan 2010 och 2030.

Världens åldrande befolkningar hotar att belasta sjukvård och pensionssystem till bristningsgränsen, och tränga undan andra offentliga prioriteringar inom allt från utbildning till försvar, enligt globala revisionsföretaget EY:s senaste framtidsrapport.

Åldrande är oundvikligt, men de goda nyheterna är att sättet man åldras på mycket väl går att förändra. För chefer och ledare skapar det redan pågående jätteskiftet mot en åldrande värld inte bara svåra utmaningar, utan även massor av nya möjligheter.

Utvecklingen mot nya, innovativa lösningar för framtidens seniorer pågår för fullt, med allt från hemtjänstrobotar till självkörande fordon och smartare metoder att spara till pensionen.

Ledare kan visa att hälsa inte enbart är liktydigt med frånvaron av sjukdom, utan snarare en tillgång som kräver livslång investering. En attityd som hela samhället skulle tjäna på.

Vi blir allt äldre.

3) Klimathotet

Torka, översvämningar, missväxt, extremväder och ständiga temperaturrekord. Tiomiljonersstaden Jakarta sjunker snabbt och kan stå under vatten inom ett årtionde, isarna i Arktis töar bort och stora delar av Sverige drabbades i somras av de värsta skogsbränderna i mannaminne.

Klimatförändringar och miljöförstöring utgör en akut risk för mänskligheten som tvingar beslutsfattare till omfattande omprioriteringar, vare sig de vill eller inte. Stadsplanerare har börjat inse att städerna måste byggas annorlunda, med fler grönytor och nya typer av vägbeläggningar som tillåter vatten att sjunka undan.  Samtidigt saknar 78 procent av världens städer tillräcklig finansiering för klimatanpassning, enligt en studie från MIT-universitetet i USA.

För att tackla klimatförändringarna, och i möjligaste mån förhindra de konflikter som blossar upp i deras spår, behöver stater, organisationer, företag och enskilda ledare visa prov på betydligt bättre samarbete. Chefer kan utgöra ett föredöme även i det lilla, genom att tänka långsiktigt och visa på etiskt hållbara alternativ. Varför inte cykla till jobbet? ”För miljön räknas varje liten gest”, sa Frankrikes president Macron när han nyligen lanserade landets nya cykelsatsning.

Klimatförändringar kan leda till att nya konflikter mellan nationer uppstår.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden