trender-5

3 globala trender du som chef måste ha koll på

Världen förändras snabbare än någonsin, vilket lätt föder en känsla av ont i magen och maktlöshet. Men att lyfta blicken från inboxen kan också vara ett sätt att återta initiativet. 

1) Ökat missnöje med globalisering och ny teknik

Globalisering och den nya teknikens landvinningar har skapat större möjligheter än någonsin tidigare – men också en farligare värld.

Den outsourcing och digitalisering som pågått i årtionden har utplånat oräkneliga ”gamla” jobb, ansträngt de sociala kontrakten, förstärkt den ekonomiska ojämlikheten och skapat allmän förvirring.

Effekterna syns i hela västvärlden i form av missnöjespartier som riktar sin ilska mot migration och ansiktslös global handel. Samtidigt spås den tilltagande automatiseringen orsaka än större jobbförflyttningar framöver, med accelererande skillnader mellan vinnare och förlorare.

Om missnöjet i nästa skede riktar sig mot den nya tekniken, kommer de flesta företag och organisationer att befinna sig i skottgluggen, enligt det amerikanska nationella underrättelse-rådet NIC:s senaste framtidsrapport.

Ledare och chefer kan i högre grad behöva stävja de underliggande orsakerna till missnöje. Exempelvis genom höjning av medarbetarnas kompetens i förmodade framtidsyrken och bättre villkor för tillfälliga så kallade gig-arbetare.

2) En åldrande värld

Vi blir bara äldre. Den globala medellivslängden har ökat från blott 34 år 1913 till 67 vid senaste millennieskiftet. År 2020 väntas 65-plussarna för första gången i historien överskrida antalet barn som ännu inte fyllt fem. Något som fått World Economic Forum att skriva upp den globala kostnaden för kroniska sjukdomar till sammanlagt 47 triljoner dollar mellan 2010 och 2030.

Världens åldrande befolkningar hotar att belasta sjukvård och pensionssystem till bristningsgränsen, och tränga undan andra offentliga prioriteringar inom allt från utbildning till försvar, enligt globala revisionsföretaget EY:s senaste framtidsrapport.

Åldrande är oundvikligt, men de goda nyheterna är att sättet man åldras på mycket väl går att förändra. För chefer och ledare skapar det redan pågående jätteskiftet mot en åldrande värld inte bara svåra utmaningar, utan även massor av nya möjligheter.

Utvecklingen mot nya, innovativa lösningar för framtidens seniorer pågår för fullt, med allt från hemtjänstrobotar till självkörande fordon och smartare metoder att spara till pensionen.

Ledare kan visa att hälsa inte enbart är liktydigt med frånvaron av sjukdom, utan snarare en tillgång som kräver livslång investering. En attityd som hela samhället skulle tjäna på.

3) Klimathotet

Torka, översvämningar, missväxt, extremväder och ständiga temperaturrekord. Tiomiljonersstaden Jakarta sjunker snabbt och kan stå under vatten inom ett årtionde, isarna i Arktis töar bort och stora delar av Sverige drabbades i somras av de värsta skogsbränderna i mannaminne.

Klimatförändringar och miljöförstöring utgör en akut risk för mänskligheten som tvingar beslutsfattare till omfattande omprioriteringar, vare sig de vill eller inte. Stadsplanerare har börjat inse att städerna måste byggas annorlunda, med fler grönytor och nya typer av vägbeläggningar som tillåter vatten att sjunka undan.  Samtidigt saknar 78 procent av världens städer tillräcklig finansiering för klimatanpassning, enligt en studie från MIT-universitetet i USA.

För att tackla klimatförändringarna, och i möjligaste mån förhindra de konflikter som blossar upp i deras spår, behöver stater, organisationer, företag och enskilda ledare visa prov på betydligt bättre samarbete. Chefer kan utgöra ett föredöme även i det lilla, genom att tänka långsiktigt och visa på etiskt hållbara alternativ. Varför inte cykla till jobbet? ”För miljön räknas varje liten gest”, sa Frankrikes president Macron när han nyligen lanserade landets nya cykelsatsning.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

oleary
Arbetsrätt

Han utsågs till världens sämsta chef

Det finns mer eller mindre smickrande priser att vinna som chef. Det har en flygbolags-vd fått erfara nyligen.
netlight_intro
Annonssamarbete Chef + Netlight

Sluta vara chef – bli en förebild istället

”Lär dig vara ledare och följare samtidigt”, uppmanar Netlights vd Erik Ringertz. I sin nya bok Harder Better Faster Stronger ger han idéer för framtidens ledarskap.

tanka
Konflikthantering

5 dolda fel som gör att det är spänt på jobbet

En giftig stämning på jobbet kan sänka arbetsmoralen.
kritiken
Kommunikation

5 tips: Så kritiserar du chefen – utan att ni blir ovänner

Vissa problem är värda att föra upp till ytan. Men det finns några saker du måste tänka på när du ska leverera konstruktiv feedback.
succe
Beslutsfattande

7 vanor du kan sno från framgångsrika chefer

Alla gör misstag – men alla vet inte hur misstagen ska hanteras. Här är vanor som du kan låna av framgångsrika chefer.
forgifta
Konflikthantering

5 tips när kollegan blir din chef

Du vet den där trevliga kollegan som du brukade hänga med på aw:n och luncha minst en gång i veckan med? Hen har nu blivit din chef. Så hur bör er vänskaps- och jobbrelation se ut i fortsättningen?
hands_experis
02:12 min
Annonssamarbete Chef + Experis

Eftersökta chefsegenskapen – syns inte på ditt cv

Video:

Arbetsgivares önskechef byggs om. En av de eftersökta ledaregenskaperna är ofta dold i ett cv.

introvert-3
Konflikthantering

6 sätt: Så lyckas du jobba med dem du inte tål

Ett uppblåst ego, en slarver, en smitare. De olidliga medarbetarna - eller kollegerna - finns överallt. Men du kan hantera dem. Utan att strypa dem eller stånga dig blodig.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden