trender-5

3 globala trender du som chef måste ha koll på

Världen förändras snabbare än någonsin, vilket lätt föder en känsla av ont i magen och maktlöshet. Men att lyfta blicken från inboxen kan också vara ett sätt att återta initiativet. 

1) Ökat missnöje med globalisering och ny teknik

Globalisering och den nya teknikens landvinningar har skapat större möjligheter än någonsin tidigare – men också en farligare värld.

Den outsourcing och digitalisering som pågått i årtionden har utplånat oräkneliga ”gamla” jobb, ansträngt de sociala kontrakten, förstärkt den ekonomiska ojämlikheten och skapat allmän förvirring.

Effekterna syns i hela västvärlden i form av missnöjespartier som riktar sin ilska mot migration och ansiktslös global handel. Samtidigt spås den tilltagande automatiseringen orsaka än större jobbförflyttningar framöver, med accelererande skillnader mellan vinnare och förlorare.

Om missnöjet i nästa skede riktar sig mot den nya tekniken, kommer de flesta företag och organisationer att befinna sig i skottgluggen, enligt det amerikanska nationella underrättelse-rådet NIC:s senaste framtidsrapport.

Ledare och chefer kan i högre grad behöva stävja de underliggande orsakerna till missnöje. Exempelvis genom höjning av medarbetarnas kompetens i förmodade framtidsyrken och bättre villkor för tillfälliga så kallade gig-arbetare.

2) En åldrande värld

Vi blir bara äldre. Den globala medellivslängden har ökat från blott 34 år 1913 till 67 vid senaste millennieskiftet. År 2020 väntas 65-plussarna för första gången i historien överskrida antalet barn som ännu inte fyllt fem. Något som fått World Economic Forum att skriva upp den globala kostnaden för kroniska sjukdomar till sammanlagt 47 triljoner dollar mellan 2010 och 2030.

Världens åldrande befolkningar hotar att belasta sjukvård och pensionssystem till bristningsgränsen, och tränga undan andra offentliga prioriteringar inom allt från utbildning till försvar, enligt globala revisionsföretaget EY:s senaste framtidsrapport.

Åldrande är oundvikligt, men de goda nyheterna är att sättet man åldras på mycket väl går att förändra. För chefer och ledare skapar det redan pågående jätteskiftet mot en åldrande värld inte bara svåra utmaningar, utan även massor av nya möjligheter.

Utvecklingen mot nya, innovativa lösningar för framtidens seniorer pågår för fullt, med allt från hemtjänstrobotar till självkörande fordon och smartare metoder att spara till pensionen.

Ledare kan visa att hälsa inte enbart är liktydigt med frånvaron av sjukdom, utan snarare en tillgång som kräver livslång investering. En attityd som hela samhället skulle tjäna på.

3) Klimathotet

Torka, översvämningar, missväxt, extremväder och ständiga temperaturrekord. Tiomiljonersstaden Jakarta sjunker snabbt och kan stå under vatten inom ett årtionde, isarna i Arktis töar bort och stora delar av Sverige drabbades i somras av de värsta skogsbränderna i mannaminne.

Klimatförändringar och miljöförstöring utgör en akut risk för mänskligheten som tvingar beslutsfattare till omfattande omprioriteringar, vare sig de vill eller inte. Stadsplanerare har börjat inse att städerna måste byggas annorlunda, med fler grönytor och nya typer av vägbeläggningar som tillåter vatten att sjunka undan.  Samtidigt saknar 78 procent av världens städer tillräcklig finansiering för klimatanpassning, enligt en studie från MIT-universitetet i USA.

För att tackla klimatförändringarna, och i möjligaste mån förhindra de konflikter som blossar upp i deras spår, behöver stater, organisationer, företag och enskilda ledare visa prov på betydligt bättre samarbete. Chefer kan utgöra ett föredöme även i det lilla, genom att tänka långsiktigt och visa på etiskt hållbara alternativ. Varför inte cykla till jobbet? ”För miljön räknas varje liten gest”, sa Frankrikes president Macron när han nyligen lanserade landets nya cykelsatsning.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

herskare
Konflikthantering

5 sätt att bemöta härskartekniker

Utsätts du för härskartekniker på jobbet? Eller ägnar du dig omedvetet åt dem som chef? En ny bok ger tips för ett sundare arbetsklimat.
caroline-fjellner-intro2
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 drivkrafter som lyfter engagemang på jobbet

Sju olika drivkrafter är nyckeln till engagemang på jobbet. Här är frågorna som hjälper till att kartlägga dem.

byajobb
Karriär

3 frågor du måste besvara – innan du säger upp dig

Sugen på en ny utmaning? Då finns det 3 viktiga frågor du bör ställa dig själv innan du tar steget fullt ut och går vidare i chefskarriären.
googlecool
Beslutsfattande

Google: 10 saker alla bra chefer gör

I tio år har Google forskat fram vilka egenskaper som är mest framgångsrika hos en chef.
tuffabeskeed
Kommunikation

Ge tuffa besked – här är 5 råd för att lyckas

Alla företag måste genomgå förändringar – stora som små. Ofta är det chefen som inför alla medarbetare måste ge informationen. Så här gör du för att lyckas.
budgetmisshuvud
Beslutsfattande

6 budgetmissar vi aldrig glömmer

Från dyra arenanoter – till när Ulf Lundell spräckte en konsertarrangörs hela budget på en enda spelning. Vissa budgetmissar är mer hisnande än andra.
julklapp
Annonssamarbete Chef + Delicard

Trendspaning: Årets hetaste företagsklappar

Vad ska chefen och företaget ge i julklapp? Här är experternas tips på klapparna som gör succé.

ledsen
Arbetsmiljö

Var fjärde chef känner psykiskt obehag – inför sitt jobb

Främst unga chefer har det tufft i arbetslivet, visar en ny undersökning.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden