Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

3 frågor toppkandidater vågar ställa på jobbintervjun

Lyckas på jobbintervjun – genom att låna tre stycken frågor andra toppkandidater använt tidigare.

Karriär
Publicerad

Varje jobbintervju kommer till delen när det finns möjlighet för kandidaten att ställa frågor. Detta segment slarvas ofta bort med rena faktabaserade frågor som du antingen kan ta reda på själv eller som bättre lämpar sig i ett senare skede av rekryteringsprocessen.

Det här är ditt tillfälle att ta reda på om företaget du söker jobb hos är en perfekt matchning åt båda håll. Med andra ord: Av alla företag som finns – varför ska du börja just här?

Forbes karriärexpert har plockat ut tre stycken frågor du kan ställa till rekryteraren som både ökar dina chanser att få jobbet samt säkerställer att ni är rätt för varandra.

1) Om jag blir erbjuden det här jobbet. Vilka utmaningar vill ni att jag tar tag i direkt de första 90 dagarna?

Anledningen att den här frågan imponerar på rekryterarna är för att du redan nu funderar på hur du ska lyckas om du får tjänsten. Du framstår som en problemlösare som gillar utmaningar och är resultatdriven. Det är även en smart fråga eftersom det tvingar intervjuaren att redan nu tänka på vad du skulle kunna göra på den här tjänsten – vilket är ett steg närmare till att du också får det.

Som bonus får du en beskrivning av hur dina arbetsdagar kan se ut i början. Det hjälper dig att visualisera hur det skulle vara att jobba just här.

2) Jag har noterat att ni är bra på att samarbeta över avdelningarna här. Vilka fler egenskaper är bra att ha för att passa in i arbetslaget?

En sak är att få jobbet gjort på ett korrekt sätt. Men en nyckel för rekryteraren är att hitta en person som också passar bra in med kollegerna. Den här frågan visar att du värdesätter en samverkan med kollegerna högt samtidigt som företaget alltid är behov av lagspelare.

Svaret på den här frågan hjälper dig även att få fördjupad kunskap om företagskulturen och vilken typ av egenskaper som värderas högt. Med andra ord får du en bättre bild av vilken arbetsplats du kommer till.

3) Är det något jag saknar bakgrunds- eller erfarenhetsmässigt för den här tjänsten?

Väldigt sällan uppfyller en person alla de kriterier som arbetsgivaren satte upp när de gick ut med annonsen. Därför är det bra att eventuella luckor i CV:t täpps igen redan på intervjun. Kanske har du haft samma tjänst – men inom en helt annan bransch? I så fall får du chansen att lugna rekryteraren efter bästa förmåga.

Även frågan kan kännas jobbig att ställa kommer det ge dig ökad insikt om vad tjänsten innebär i praktiken. Och kanske, lite närmare ett jobberbjudande på bordet.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration
  • Din söndag: Forskning, trendspaning

Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden