Tre av fem chefer litar på beslut tagna av artificiell intelligens.

3 av 5 chefer litar på beslut fattade av AI

I en ny rapport från IT-företaget Fujitsu ger företagsledare sin bild av den digitala transformationen – där hela 60 procent sätter sin tilltro till AI-fattade beslut.

Rapporten är baserad på intervjuer med 900 chefer i mellanstora till stora organisationer inom tillverkning, hälsovård, finans, försäljning, transport och myndighet, spridda över nio länder i Nordamerika, Europa och Asien.

En övervägande majoritet – 87 procent – uppger att de påbörjat sin digitala resa, och de som kommit längst på området är företag inom finanssektorn. Rapporten visar att framgångsrik digital transformation till stor del bygger på att vårda människorna i organisationen.

Ledare som lägger stor vikt vid mångfald, inkluderande och en hälsosam balans mellan arbete och fritid, och som ger sina anställda mandat och goda förutsättningar är de som lyckas bäst med digitaliseringen.

Den ökade digitaliseringen har dock en baksida: Bland de tillfrågade cheferna ses en växande osäkerhet kring data och säkerhetsrisker. Så många som 70 procent tycker det är svårt att avgöra om information online stämmer, och ungefär lika många oroar sig för dataläckage och cyberattacker.

Chefer är särskilt utsatta för cyberbrottslighet.

Läs också: 5 tips: Så blir du inte hackad i sommar

Sju av tio misstänker också att företag kan utnyttja deras persondata utan tillstånd. Men till de varumärken som lyckats bygga upp ett förtroende känner man sig trygg med att lämna ut sina uppgifter, likaså om informationen används till att förbättra produkterna eller tjänsterna som tillhandahålls.

När det kommer till nästa steg inom digitaliseringen, artificiell intelligens, är känslorna blandade. 60 procent av cheferna säger att de tycker beslut som fattats av ett AI-system är mer rättvisa, eftersom ett sådant inte har några förutfattade meningar och därför kan göra bättre avvägningar. Men 52 procent menar motsatsen – att även om själva beslutet är neutralt, så kan den data som matats in vara färgad av mänskliga uppfattningar.

elin1

Läs också: Hon utvecklade en AI-bot – som sparar tid åt HR

På frågan huruvida det går att lita på ett beslut som fattats av en dator svarar 63 procent ja – men bara om AI:t kan redovisa på vilka grunder beslutet tagits. De flesta vill också gärna se att en människa har sista ordet innan beslutet verkställs. Det område där flest chefer är positiva till att AI bestämmer utan mänsklig inblandning är kvalitetskontroll av produkter. De ställen där man minst vill mötas av en självbestämmande AI-dator är hos läkaren – och i domstolen.

chefboken-annonsbilder-kvadratiskfokus_rityta-1
Ta en smart genväg

Gör dig odistraherbar

Ständiga avbrott drabbar produktiviteten och skapar stress. I Chefboken sammanfattas Indistractable – där ger bästsäljande författaren Nir Eyal dig metoden för att återta kontrollen över din uppmärksamhet och förmåga att fokusera.

Relaterade artiklar

Kikarsikte med fokus
Beslutsfattande

Från kaos till nyorientering – med tydliga vägar framåt

Arbetslivet fortsätter att präglas av covid 19-krisen även till hösten, med distansjobb och social distansering som det nya normala. Det visar en undersökning från Kairos Future.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
elisabethbackteman1800
Beslutsfattande

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.
forsvarsmaktensocialstyrelsen
Beslutsfattande

Militärt ledarskap på Socialstyrelsen

Nu tar myndigheterna militärt ledarskap till hjälp i kampen mot den osynliga fienden coronaviruset. På Socialstyrelsen finns en särskild stab för krisledning där militär personal ingår.
Johan Szymanski, Brandkåren i Norra Dalarna
Beslutsfattande

Brandchefen inför skogsbrandssäsongen: ”Det kan bli riktigt illa”

Johan Szymanski är räddningschef för Brandkåren i norra Dalarna och har redan ryckt ut på flera skogsbränder. Nu stålsätter han sig inför en sommarsäsong med både torka och coronakris.
uppsagd
Beslutsfattande

Uppsägningar? Så gör du som chef

Är du tvingad att säga upp medarbetare på grund av coronakrisen? Risken är stor att du trampar snett och gör folk onödigt arga och besvikna. Här är 4 tips på hur du som chef bäst går till väga vid uppsägningar för att få ett bra avslut med dina medarbetare. 
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.