Tre av fem chefer litar på beslut tagna av artificiell intelligens.

3 av 5 chefer litar på beslut fattade av AI

I en ny rapport från IT-företaget Fujitsu ger företagsledare sin bild av den digitala transformationen – där hela 60 procent sätter sin tilltro till AI-fattade beslut.

Rapporten är baserad på intervjuer med 900 chefer i mellanstora till stora organisationer inom tillverkning, hälsovård, finans, försäljning, transport och myndighet, spridda över nio länder i Nordamerika, Europa och Asien.

En övervägande majoritet – 87 procent – uppger att de påbörjat sin digitala resa, och de som kommit längst på området är företag inom finanssektorn. Rapporten visar att framgångsrik digital transformation till stor del bygger på att vårda människorna i organisationen.

Ledare som lägger stor vikt vid mångfald, inkluderande och en hälsosam balans mellan arbete och fritid, och som ger sina anställda mandat och goda förutsättningar är de som lyckas bäst med digitaliseringen.

Den ökade digitaliseringen har dock en baksida: Bland de tillfrågade cheferna ses en växande osäkerhet kring data och säkerhetsrisker. Så många som 70 procent tycker det är svårt att avgöra om information online stämmer, och ungefär lika många oroar sig för dataläckage och cyberattacker.

Chefer är särskilt utsatta för cyberbrottslighet.

Läs också: 5 tips: Så blir du inte hackad i sommar

Sju av tio misstänker också att företag kan utnyttja deras persondata utan tillstånd. Men till de varumärken som lyckats bygga upp ett förtroende känner man sig trygg med att lämna ut sina uppgifter, likaså om informationen används till att förbättra produkterna eller tjänsterna som tillhandahålls.

När det kommer till nästa steg inom digitaliseringen, artificiell intelligens, är känslorna blandade. 60 procent av cheferna säger att de tycker beslut som fattats av ett AI-system är mer rättvisa, eftersom ett sådant inte har några förutfattade meningar och därför kan göra bättre avvägningar. Men 52 procent menar motsatsen – att även om själva beslutet är neutralt, så kan den data som matats in vara färgad av mänskliga uppfattningar.

elin1

Läs också: Hon utvecklade en AI-bot – som sparar tid åt HR

På frågan huruvida det går att lita på ett beslut som fattats av en dator svarar 63 procent ja – men bara om AI:t kan redovisa på vilka grunder beslutet tagits. De flesta vill också gärna se att en människa har sista ordet innan beslutet verkställs. Det område där flest chefer är positiva till att AI bestämmer utan mänsklig inblandning är kvalitetskontroll av produkter. De ställen där man minst vill mötas av en självbestämmande AI-dator är hos läkaren – och i domstolen.

Relaterade artiklar

Erik Sandström, digitaliseringschef på Arbetsförmedlingen, och Anna Wikland, Sverigechef på Google.
Beslutsfattande

Ny studie: Digital oro hos 3 av 4 svenska chefer

Svenska chefer halkar efter med sin digitala kompetens i förhållande till hur snabbt arbetsmarknaden förändras.
Så kan du rädda dina misstag som chef.
Beslutsfattande

5 steg: Så gör du det bästa av läget - efter misstaget

Handen på hjärtat så har vi nog alla gjort ett par rejäla missar i yrkeslivet. Att fela är mänskligt, men det är hur vi reagerar på misstagen som spelar roll. Här är fem tips för att rädda ansiktet.
Så hanterar du en full inkorg efter semestern.
Beslutsfattande

Så tacklar du en överfull inkorg efter semestern

Du är tillbaka på kontoret och på glatt humör efter semestern – i tio minuter, innan du öppnat den proppfulla inkorgen. Håll tårarna borta och mejlen i schack med dessa tips.
De ekonomiska vanorna som ger klirr i kassan.
Beslutsfattande

6 ekonomiska vanor som ger klirr i kassan

Semestertider innebär ofta ökade utgifter. Den som gärna unnar sig lite extra även till vardags bör ta till sig dessa sex vanor för att hålla i sparkapitalet.
En ny studie visar att chefer är bättre på samarbete än andra.
Beslutsfattande

Forskning: Chefer söker samarbete – når framgång

En ny studie från Ekonomihögskolan i Lund visar att nidbilden av företagsledare som vinstinriktade strebers inte stämmer – de är tvärtom bättre på att samarbeta än andra.
kontorledighet
Beslutsfattande

Därför väljer 4 av 10 chefer att sluta: ”Drunknar i pappersarbete”

Nu visar en studie som Ledarna presenterar skälen till varför nästan hälften av cheferna väljer andra karriärvägar.
pg1
Beslutsfattande

Sinnebilden av en svensk chef 2019: PG Gyllenhammar

PG Gyllenhammar kanske var som hetast på 80-talet och i början av 90-talet. Men trots det är den förre Volvochefen flest tänker på när de tänker på en chef, visar en ny undersökning.
utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.