15 råd om ledarskap från Percy Barnevik
Chef har som enda tidning fått exklusiv rätt att publicera utdrag ur boken Ledarskap – 200 råd, som kommer ut i mars 2013 på Sanoma Utbildning. Här är 15 av råden.
15 råd ur Percy Barneviks bok
Percy Barneviks bok Ledarskap – 200 råd är en praktisk bok med en stor mängd tips om företagande, ledarskap, effektivitet, organisation, affärer och ägande. Percy Barnevik är en av Sveriges tyngsta makthavare genom tiderna. Hans råd som chef grundar sig i fyrtio år av ledarskap i näringslivet, ofta på högsta beslutspost i stora internationella börsnoterade industriföretag. Chef har som enda tidning fått exklusiv rätt att publicera utdrag ur boken som kom ut i mars 2013 på Sanoma Utbildning.
1. Ledarrollen.
Ha ett oändligt självförtroende. När kriser hotar, ta kontroll, ta ansvar och fatta beslut. Ett av företagsledaren Jack Welchs mest berömda citat sammanfattar: ”Control your destiny or someone else will”.
- Var orimlig genom att sätta höga mål för dig själv och andra. Fly ”bekvämlighetszonen” och tvinga dig själv och andra att ”överleverera” samt ta nya djärva grepp.
- Var ambitiös med klara mål och en plan för hur du ska ta dig dit. ”Stretch targets” måste bli en del av personligheten.
- Disponera din tid rigoröst och hänsynslöst. Fokusera, delegera, styr din tidsagenda. Många råd i boken handlar om detta.
- Lev med företagspolitiken. Du gör inte en uthållig karriär utan att ha substans i ditt agerande. Men, du måste förstå företags-politiken: vem beslutar vad och vilken chef vill du arbeta för?
- Försvara ditt territorium, ta de rätta fighterna och se till att dina resultat syns.
- Arbeta överallt och alltid.
- Sov överallt och när som helst. (Beträffande arbeta och sova var jag själv närmast extrem.)
- Lär dig kommunicera effektivt i tal och skrift och var tydlig.
- Var oändligt positiv och konstruktiv, inklusive när det gäller att hantera stroppiga typer. Vad du innerst inne tycker, behåller du för dig själv.
- Skapa lag (team). Välj duktiga och kompletterande med-arbetare och bygg ett starkt förtroende och en stark lojalitet mellan er.
- Walk the talk – detta slitna uttryck innehåller väldigt mycket av det som representerar starkt ledarskap. Är du vänlig också mot dem längst ner på företagsstegen? Släcker du ljuset när du går hem sist?
17. Genomförande.
Ett bra genomförande är nittio procent av framgången, strategin tio. Av de tio procenten strategi är fem ”guts” (magkänsla) och fem procent analys. Det lite dystra budskapet till handelshögskolestudenter är att ”på den här skolan lär du dig bara fem procent av det som skapar framgång i företagen”.
29. Benchmarking.
Benchmarking är den största förändringskraften. Att jämföra sig med de bästa är kanske den starkaste förändringskraften som finns. Jag brukar säga: Ta marknadsandelar från de sämsta konkurrenterna och lär er av de bästa!
På ABB fanns ett tjugotal krafttransformatorfabriker i femton länder. Vi jämförde regelbundet fabrikernas olika nyckeldata och korade vinnare. Ingen ville ligga i botten, så den interna konkurrensen lyfte allas prestationer.
41. Platt organisation.
Förr ansågs sex-sju direktrapporterande vara lagom – jag tror mer på tio-femton. Chefen tvingas då prioritera väsentliga frågor och hinner inte lägga sig i alla detaljer. Bland det farligaste som finns, är chefer som har för lite att göra. Då tar de itu med saker som de borde låta bli, som att ”koordinera” sådant som inte behöver koordineras. En hårt belastad chef blir en bättre chef. Onödiga nivåer med ”sandwichmän” ska tas bort.
43. Decentralisering.
Decentralisering till fler resultatenheter är ett vinnande recept i de flesta storföretag. Här är fördelarna:
- Riktig balansräkning med kassaflöde och utdelningar.
- Man ”ärver” eget kapital från år till år.
- Anställda får inte den falska tryggheten att jobba i ett storföretag.
- Man ”lever och dör” med sitt eget bolag.
- Ökad motivation och stolthet av att ha ett eget bolag samt lättare att rekrytera och behålla toppkrafter.
47. Befattningsbeskrivningar.
Befattningsbeskrivningar är i regel av ondo, när det gäller kvalificerade jobb. De blir ofta begränsande och jobben förändras dessutom också över tiden. Värst är det när befattningsbeskrivningen författas av folk på personalavdelningen, som inte kan jobbet. Detsamma kan i stort sett sägas om organisationsscheman. De är i regel också av ondo. Man kan fråga sig vem som vill ritas in under någon annan. Och dessa eländiga streckade linjer för dubbelrapportering, som indikerar trubbel.