Utmanare 1 – Måns Falk: ”Jag vill gå ner i vikt”

Sponsrat innehåll: Chefutmaningen
Text:
Publicerad
Måns Falk, är en av tre deltagare i Chefutmaningen. Han är ansvarig för Di Luca & Di Lucas matakademi och har som mål att gå ner åtta kilo i vikt under 2014. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Han har jobbat som kock på några av Sveriges finaste krogar. Han har lagat mat med Mona Sahlin, Plura Jonsson och Mauro Scocco under sin tid som matskribent på Icakuriren. Måns Falks vuxna liv har varit något av en önskedröm för foodies. Men de senaste åren har jobbet tagit allt mer tid och trängt undan hans andra intresse – träning och rörelse.

”Jag tycker om att vara aktiv. Men i perioder går det inte så bra. Ofta blir träningen eftersatt när arbetsbelastningen blir för stor.”

Måns Falk tror att Chefutmaningen är den spark i baken han behöver. Han vill gå ner åtta kilo
i vikt och få in träning som en naturlig del av vardagen.

Ett första steg på vägen är att delta i Kortvasan, 30 kilometer på längdskidor. Han har en avslappnad inställning till tävlingen – ambitionen är att ta sig i mål.

Att öka träningsdosen ser inte Måns Falk som ett större problem. För några år sedan gick han på flera spinningpass i veckan. Den träningsdosen vill han gärna tillbaka till. Han erkänner att han är bekväm av sig och har svårt att komma iväg till gymmet efter jobbet. Men om träningen planeras in på morgnarna är han säker på att den blir av.

När vi börjar diskutera förändringar i matvanor är svaren mer undvikande.

”Jag gillar god mat och allt däromkring. Jag gillar livets goda – vällagade rätter och jästa och destillerade drycker. Jag har svårt att se att jag helt skulle sluta dricka vin, eller sluta äta god mat.”

Däremot har han som mål att dra ner på portionerna och äta bättre mellanmål. En lyx och förmån i Måns Falks arbete är att han ofta får prova fina råvaror och vällagad italiensk mat. Han vet hur den bästa oliven, salamin och peston smakar. Utmaningen är att säga ”tack det är bra” när han väl är mätt.

”Mat i sig är inte onyttigt. Men det handlar om att hitta en balans, och inte överkonsumera. När jag är på jobbresor får jag oftast oerhört vällagad mat i stora mängder. Våra leverantörer är så galet generösa. Då är det en utmaning att bara äta lite grann.”

När Måns Falk blickar framåt till september 2014 ser han en smalare version av sig själv. Men framför allt ser han en person som har bättre balans mellan familj, jobb och träning.

Senare i vår presenterar vi resultatet av det fystest som deltagarna i Chefutmaningen genomgår.

”Hur jag ligger till? Jag vet att jag inte är i så bra form. Men det är också positivt, då är utvecklings-potentialen så mycket större.”

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden