julia_kalthoff2

”Till en början var det sex gubbar och jag”

24-åriga Julia Kalthoff, vd för yxföretaget Wetterlings i Storvik, fick på torsdagen stipendiet Kompassrosen, som delas ut årligen av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

Hur blev du vd i yxbranschen?
”Efter att jag hade slutat gymnasiet satt jag på mitt flickrum och funderade på vad jag skulle göra med livet. Jag har alltid velat jobba med händerna och fastnade för en smideskurs som jag hade hört talas om. När jag hade arbetat som lärling ett tag behövde Wetterlings en stand-in när vd:n skulle vara borta. Valet föll på mig.”

Trots att du inte hade någon som helst ledarerfarenhet?
”Ja, men de tyckte att jag verkade orädd och alert. Sedan bara fortsatte jag på Wetterlings. Efter ungefär ett år fick jag frågan om jag ville bli vd. ”

Bara så där?
”Ja, jag hade ju redan gjort det som vd:n gjorde. Nu blev jag det även formellt.”

Det är en ganska mansdominerad bransch. Märkte du av det?
”Haha, ja till en början var det jag och sex gubbar på företaget. Men ägaren, min före detta chef Gabriel Brånby, har alltid varit ett enormt stöd för mig. Jag önskar att alla hade haft en sådan chef, då hade världen sett annorlunda ut.”

Du har lyckats vända ekonomin på företaget. Från förlust till vinst. Vad har du ju gjort?
”Det har inte varit lätt på något sätt. Vi har jobbat mycket med att höja kvaliteten på yxorna. Vi har ändrat funktionaliteten. När man täljer med en av våra yxor ska det vara som att skära i smör. Vi har också varit tydligare med de mjuka värdena, att alla våra yxor är handsmidda, och vilken annorlunda känsla det är att arbeta med en handgjord yxa.”

Ni har till och med fått nyanställa?
”Ja, i höstas märkte jag hur det vände ordentligt. Vi hann inte med att hantera alla ordrar. Så nu är vi fler, fyra tjejer och sju gubbar.”

Du har aldrig lett ett företag tidigare, hur har du lärt dig allt?
”Om man håller sig framme och är alert, så snappar man upp en del saker. Jag har lärt mig mitt jobb på jobbet. Och så har jag haft en bra mentor och en bra styrelse som vill samma saker som jag.”

Vad har varit viktigast för att nå framgång?
”Att vi har hållit fast vid idén att kvalitet är viktigt. Och att vi är öppna med vad vi gör, hur yxorna framställs. Vi är emot branding, vi bara berättar vad vi gör.”

Vad har du för framtidsplan för företaget?
”Vi har funnits i 133 år, min plan är att vi ska finnas i 133 år till. Men yx-branschen är helt klart i tiden. Yxor är något som berör människor. Vi kommer att expandera, men samtidigt går det inte att expandera hur mycket som helst. Varje yxa är ju handgjord. Det viktigaste för mig är att vi ska vara ett hållbart och välskött företag. Och det mest självklara yxföretaget i världen.”

De två andra stipendiaterna är Emilie Blondin Köhler, 18 år, aktiv scout och simhoppare, och Farid Nolen, 32 år, grundare av matematikprojekten Mathivation och Intize.

Stipendiet Kompassrosen delas ut årligen av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Det delas ut till tre unga människor som har visat mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga och som är goda förebilder för andra. Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap bildades inför Kungens 60-årsdag med ändamålet att främja ungdomars utbildning i ledarskap utifrån de värderingar som kommer till uttryck i scoutrörelsen.

 

Relaterade artiklar

fredrik-webb
Ledarskap

Jobbsökanden tar för givet att chefen ska vara bra

Hur stor roll spelar du som chef för en arbetssökande? När kandidater fått svara på vilken fråga som är viktigast under rekryteringsprocessen uppger allt färre att en bra chef är det mest avgörande. Men siffrorna är inte allt, det handlar snarare om att allt fler tar för givet att chefen är bra, säger Fredrik Hillelson, vd och grundare för Novare som gjort undersökningen.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Sofia Nygård bland it-prylar
Hållbarhet

It-chefen Sofia Nygård ger prylarna längre liv

Nya datorer på jobbet? Kul – men samtidigt ett underskattat miljöproblem. På Chalmers har återtag och återvinning av it-prylar blivit en väg mot större hållbarhet. ”Det handlar om att använda produkterna så länge som möjligt”, säger it-chefen Sofia Nygård.

katarina-webb
Hälsa

Psykologen om hur vi skapar goda relationer

Alltfler studier pekar på att goda sociala relationer är avgörande för vår hälsa. Psykologen Katarina Blom ger en djupare förståelse för vår sociala hjärna. 

Nisha Besara, Chefredaktör på tidningen Chef
Ny som chef

Fem frågor till Nisha Besara, Chefs nya chefredaktör

Chefs nya chefredaktör Nisha Besara räds varken att kasta sig från flygplan eller anta utmaningar inom yrkeslivet. Med tidigare yrkeserfarenhet från bland annat Regeringskansliet och Unga Klara ser hon nu fram emot att fortsätta hålla tidningen relevant för målgruppen och inte backa för att ställa givna sanningar på ända.

Lär känna henne här genom fem frågor svar!

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Bild på Chefs chefredaktör Nisha Besara.
Krönikor

Nisha Besara: "Allt börjar inte från noll"

I sin första krönika skriver Chefs nya Chefredaktör Nisha Besara om hur hon ser på den roll hon nu tar sig an. ”När jag klev in i den här rollen för några veckor sedan så började allt inte från noll helt enkelt – det finns en hel historia att ta hänsyn till. Jag har aldrig riktigt förstått mig på chefer som tror att de omedelbart vet bäst”.