”Till en början var det sex gubbar och jag”

Ledarskap
Text: Redaktionen
Publicerad

24-åriga Julia Kalthoff, vd för yxföretaget Wetterlings i Storvik, fick på torsdagen stipendiet Kompassrosen, som delas ut årligen av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

Hur blev du vd i yxbranschen?
”Efter att jag hade slutat gymnasiet satt jag på mitt flickrum och funderade på vad jag skulle göra med livet. Jag har alltid velat jobba med händerna och fastnade för en smideskurs som jag hade hört talas om. När jag hade arbetat som lärling ett tag behövde Wetterlings en stand-in när vd:n skulle vara borta. Valet föll på mig.”

Trots att du inte hade någon som helst ledarerfarenhet?
”Ja, men de tyckte att jag verkade orädd och alert. Sedan bara fortsatte jag på Wetterlings. Efter ungefär ett år fick jag frågan om jag ville bli vd. ”

Bara så där?
”Ja, jag hade ju redan gjort det som vd:n gjorde. Nu blev jag det även formellt.”

Det är en ganska mansdominerad bransch. Märkte du av det?
”Haha, ja till en början var det jag och sex gubbar på företaget. Men ägaren, min före detta chef Gabriel Brånby, har alltid varit ett enormt stöd för mig. Jag önskar att alla hade haft en sådan chef, då hade världen sett annorlunda ut.”

Du har lyckats vända ekonomin på företaget. Från förlust till vinst. Vad har du ju gjort?
”Det har inte varit lätt på något sätt. Vi har jobbat mycket med att höja kvaliteten på yxorna. Vi har ändrat funktionaliteten. När man täljer med en av våra yxor ska det vara som att skära i smör. Vi har också varit tydligare med de mjuka värdena, att alla våra yxor är handsmidda, och vilken annorlunda känsla det är att arbeta med en handgjord yxa.”

Ni har till och med fått nyanställa?
”Ja, i höstas märkte jag hur det vände ordentligt. Vi hann inte med att hantera alla ordrar. Så nu är vi fler, fyra tjejer och sju gubbar.”

Du har aldrig lett ett företag tidigare, hur har du lärt dig allt?
”Om man håller sig framme och är alert, så snappar man upp en del saker. Jag har lärt mig mitt jobb på jobbet. Och så har jag haft en bra mentor och en bra styrelse som vill samma saker som jag.”

Vad har varit viktigast för att nå framgång?
”Att vi har hållit fast vid idén att kvalitet är viktigt. Och att vi är öppna med vad vi gör, hur yxorna framställs. Vi är emot branding, vi bara berättar vad vi gör.”

Vad har du för framtidsplan för företaget?
”Vi har funnits i 133 år, min plan är att vi ska finnas i 133 år till. Men yx-branschen är helt klart i tiden. Yxor är något som berör människor. Vi kommer att expandera, men samtidigt går det inte att expandera hur mycket som helst. Varje yxa är ju handgjord. Det viktigaste för mig är att vi ska vara ett hållbart och välskött företag. Och det mest självklara yxföretaget i världen.”

De två andra stipendiaterna är Emilie Blondin Köhler, 18 år, aktiv scout och simhoppare, och Farid Nolen, 32 år, grundare av matematikprojekten Mathivation och Intize.

Stipendiet Kompassrosen delas ut årligen av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Det delas ut till tre unga människor som har visat mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga och som är goda förebilder för andra. Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap bildades inför Kungens 60-årsdag med ändamålet att främja ungdomars utbildning i ledarskap utifrån de värderingar som kommer till uttryck i scoutrörelsen.

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden