En röd stuga i skogen i ett vitt vinterlandskap

Vila upp dig med kultur under julen

Äntligen jul och långhelger, så att även chefen får sin välförtjänta vila. Här är de bästa kulturupplevelserna att njuta av, hemma i soffan och ute på stan. Självklart med viss relevans på ledarskapet, så du inte glömmer bort din chefsroll under ledigheten.

Visbossens svängiga liv 

Sjöman och cowboy, musiker, artist – det kan väl aldrig bli trist? Evert Taube dog för snart 50 år sedan men lever fortfarande i folkmedvetandet. Den svenska visbossens festliga såväl som mindre tilltalande sidor skildras i en ny dokumentärserie av Jane Magnusson. Taube var både rolig och sorgsen, och lika genialisk som han var bufflig. ”Stör mig inte, jag arbetar”, som Taube röt ifrån då han blev störd i sina kontemplationer, under till synes planlösa strövtåg längs strandkanten till exempel.

TV, dokumentär i tre delar: Evert Taube (SVT 1 och SVT Play).

Skandal på ledningsnivå 

En förbjuden kärlekshistoria som leder till en av de största rättsskandalerna i Sverige. Baserad på verkliga händelser berättas nu historien om den hemliga relationen mellan källarmästare Kurt Haijby och Sveriges åldrade monark, Gustaf V. Alltihop rullas upp när Haijbys hustru begär skilsmässa och som orsak anger makens otrohet – med självaste kungen! I huvudrollerna ses Guldbagge-belönade Sverrir Gudnason samt hyllade dramatikern och skådespelaren Staffan Göthe.

TV, dramaserie: En kunglig affär (SVT 1 och SVT Play).

Problemet med arbete

Varför jobbar du? Och varför jobbar du så mycket? Säkert inte bara för att dra ihop till livets nödtorft, utan också för att skapa mening och glans kring din sociala status. Men så har det inte alltid varit. I en fascinerande historik förklarar antropologen James Suzman hur det kommer sig att arbete blivit den centrala principen för hur vi organiserar våra samhällen, och varför vi arbetar mer än någonsin när många samtidigt lever i exempellöst överflöd.

Bok: Arbete – en historik över vad vi gör med vår tid, av James Suzman (Natur & Kultur).

När chefen har andra planer

Revisorn Raúl är en man som drabbats av åtskilliga olyckor och motgångar under juletid. Inte konstigt då att han avskyr allt som har med julen att göra – när högtiden närmar sig, vill han helst fly till en avlägsen ö. Hans chef har emellertid andra planer, och skickar Raúl på affärsresa till en stad som fullkomligt älskar julen. En chockterapi som får oanade följder i denna spanska komedi med premiär på självaste julafton.

Film: 100 mil till julen (Netflix).

Läsning av Röda Rummet, vid grön gran

Läs också: Julläsning för chefer

Mellanchef i stormens öga 

Vad händer om man släpper ner en svensk kommunal mellanchef som just fått sparken i Yangon, tidigare huvudstad i det gåtfulla Myanmar (Burma)? Kajsa har blivit utmanövrerad från jobbet och måste komma bort från allt. Med ett års avgångsvederlag på fickan deltar hon i en yoga-retreat bland munkar, hamnar ofrivilligt i en hemlig rörelse som hotar landets demokratiska uppvaknande och får ansvar för en liten flick-nunna. I stället för att släppa taget, bestämmer sig Kajsa för att agera.

Roman: I munkens skugga, av Helena Thorfinn (Norstedts).

Norén-jul om förändringsledning

En mindre spelad pärla av mannen som skänkte oss begreppet Norén-jul. Att ständig förändring och omorientering är nödvändig vet varje chef, men att tidens gång samtidigt är obönhörlig och inte så mycket att göra åt framgår här med tänkvärd tydlighet: urladdningen blir våldsam när folk som inte träffats på åratal blir hopfösta igen.

Teater: Tiden är vårt hem, av Lars Norén. Stadsteatern, Stockholm.

 Karriärgrubbel bakom tomteskägg

En tragikomisk föreställning om kärlek, jobbet som tomte och konsekvenserna av att inte kunna säga nej, av och med komikern Nisse Hallberg. Vi får följa hans senaste julafton, en afton fylld av sorg, ilska och uppvaknanden. Varför är det just herr Hallberg som måste vara tomte och ikläda sig det konstgjorda skägget? Varför får han inte fira jul som alla andra, varför är han alltid ensam och varför står han där utan familj? Det är dags för en förändring. Frågan är bara hur det ska gå till.

Teater: Tomten är ensam, av Nisse Hallberg. Scalateatern, Stockholm.

 Inköpare i Kafkalik intrig

Är du chef? Har du någon gång jobbat på kontor? Då kommer du garanterat att känna igen dig i den här komedin. Fylld av engagemang kryssar Roland mellan likabehandlingsplaner, styrdokument och upphandlingsprocesser. Guldklockan från Göteborgs stad hänger han stolt på handleden varje morgon. Ackompanjerad av sprängningarna från Västlänksbygget köper han in parkbänkar och kontorsmaterial enligt konstens alla regler. Men när en ny vattenautomat måste upphandlas till kontoret dras Roland in i en Kafkalik intrig där han själv hamnar i skottgluggen. 

Teater: Vi hade i alla fall tur med ramavtalet, av Gertrud Larsson. Stadsteatern, Göteborg.

lisensommarwebb

Läs också: Årets sommar­pratare med chefsprofil

Chefs-matriark i gungning

Kompetent chef, änka och tvåbarnsmor. I 1920-talets Stockholm drivs det respekterade modehuset Balzar av den mångbegåvade matriarken fru Ingeborg. Men allt ställs på ända när hon omedvetet motvilligt lämnar över firman i inkompetenta sonen Kurts händer. Och inte blir det bättre av att hon låter sig förföras av dotterns fästman … Hjalmar Bergmans klassiska berättelse om en självsäker makthavares uppgång och fall innehåller teman som aldrig upphör att fascinera.

Tv-serie: Chefen fru Ingeborg. Finns på SVT Play.

Svag arbetsgivare utnyttjas

En dag dyker den bara upp: Möjligheten. Koreanska tonåringen Ki-woo blir oväntat erbjuden jobb som extralärare hos den rika familjen Park, en fantastisk öppning för en fattiglapp som han. Och Ki-woo är smart nog att utnyttja svagheterna hos den naiva familjen. Snart har även hans syster, mamma och pappa nästlat sig in. De jobbar som underdåniga tjänare och låtsas inte känna varandra. En skruvad, Oscars-belönad berättelse om lojalitet och vad vi är villiga att göra för att överleva.

Film: Parasit. SVT 2, 6 januari.

 Även stjärnor gör fiaskon

Att framträdande personer är förskonade från fiaskon är lätt att tro mot bakgrund av alla framgångshistorier i medierna. I sin podd Hundåren väljer musikern Tomas Andersson Wij att vända på steken och i stället att prata motgångar med intervjupersoner som Niklas Strömstedt och Titiyo, i ett försök att bryta skammen kring misslyckanden. Det handlar om sågningar, utebliven försäljning och andra karriär-sår som säkert en och annan chef också kan känna igen sig i.

Podd: Hundåren – motgångspodden av Tomas Andersson Wij.

Giggare eller slavarbetare?

Cykelburna matbud som svischar omkring med kylväskor på ryggen är numera en vanlig syn i våra storstäder (och vid vissa tidpunkter nästan de enda som rör sig på gatorna). Anders Teglund blir ett av buden, när han på grund av pandemin ser sig nödgad att byta yrkesidentitet och cykla sig genom krisen. Delvis befriande, men ju längre han tränger in i den av samtiden ofta hyllade gig-ekonomin, desto mer hopar sig frågetecknen. Hur bärkraftig och modern är egentligen en affärsidé som bygger på rena utnyttjandet av personal?

Bok: Cykelbudet, av Anders Teglund (Teg Publishing).

I stället för konsultrapporter

Vad är det egentligen som händer? Kanske kan du hoppa över nästa seminarium eller konsultrapport om tillståndet i vår förvirrade tid, och i stället ägna några timmar åt unga New Yorker-journalisten Jia Tolentinos briljanta essäsamling för att skapa ordning i kaoset. I nio roliga och oroväckande texter går tar hon sig an kändiskult, feminism, dyra sallader, glorifieringen av bedragare, besattheten av träning och andra kulturella fenomen, för att inte tala om den febriga mardröm vi kallar internet. En bok som på kort tid uppnått klassikerstatus.

Bok: Falsk spegel, av Jia Tolentino (Natur & Kultur).

Niklas Laninge till höger. Bild på två par vilande fötter framför en öppen brasa.

Läs också: Så hanterar du julstressen

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

kvallsmail_intervjuperson
Kommunikation

Vad tycker Chef-läsarna om mejlförbud efter arbetstid?

Chef har tidigare skrivit om mejlförbudet som sprider sig i Europa för att skydda de anställda från stress. Lagen är en konsekvens av det ökade distansarbetet under pandemin där allt fler får svårare att hålla gränsen mellan arbete och fritid. Vi frågade chefer på LinkedIn vad de tycker om lagen. Majoriteten uppskattar tanken av att det finns en tydlig gräns samtidigt som flera av kommenterar att det finns undantagsfall och andra sätt än böter att hantera detta.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Man som deltar i videomöte. Sitter i soffan med dålig hållning och kalsonger.
Kommunikation

Så många av dina medarbetare gör annat under det digitala mötet

Kanske har du som chef någon gång känt av utmaningen att få allas fulla uppmärksamhet under videomötet? Nu bekräftar en ny Sifo-undersökning din magkänsla. Drygt 3 av 4 svenskar passar nämligen på att göra helt andra uppgifter under videomötet. Dessutom har var fjärde person bytt ut kavajen mot en pyjamas!

En mobiltelefon och en datorskärm som visar på flera olästa mejl.
Kommunikation

Mejlförbud för chefer sprider sig

Ett tredje land i Europa, Belgien, har nu tagit beslut på att inte låta statsanställda chefer kontakta sina anställda efter arbetstid. Orsaken är att man vill skydda medarbetare från stress.

Böcker och Obama.
Kommunikation

Lästips från en ex-president: Obamas favoritböcker 2021

USA:s tidigare president, Barack Obama, är en storläsare av rang. Nu delar han med sig av sina favoritböcker från det gångna året. På listan finns bland annat Nobelpristagaren Ishiguros bok Klara och solen om artificiell intelligens och Lauren Groffs Matrix influerad av Trumps presidentskap. 

Illustration över personer som pratar.
Kommunikation

Feedback bästa sättet att motivera medarbetarna

Att ge medarbetare feedback är det bästa sättet att motivera dem på, enligt en studie i Journal of Experimental Psychology. Det har större effekt än pengar i form av bonus eller förkortad arbetstid, enligt studien.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Illustration av tangentbord och en lapp med text som ligger på det.
Kommunikation

Så skriver du avstressande mejl

Trots att personer som skickar arbetsrelaterade mejl efter arbetstid inte har några förväntningar på ett snabbt svar tror oftast mottagarna att det är brådskande. Men nu har forskare i Storbritannien och USA hittat en nästan larvigt enkel lösning på problemet.