Cecilia Beck Friis, vd för Hemnet
Foto: Hemnet/Unsplash

Veckans dilemma: ”Jag vet saker de andra i min ledningsgrupp inte vet – hur ska jag göra?”

Ställ krav uppåt och var tydlig med att ett icke-beslut också är ett beslut. Det rådet ger Hemnets vd Cecilia Beck-Friis till en chef som måste hålla information hemlig i sin egen, allt mer frustrerade, ledningsgrupp.

I varje avsnitt av podden Chef Dilemma får dagens gäst svara på ett chefsdilemma från en lyssnare:

Veckans chefsdilemma:
”Jag är vd i ett bolag som ingår i en koncern. Där sitter jag också med i koncernledningen. Framöver kommer det göras stora förändringar i bolagsstrukturen, som kommer påverka vårt bolags inriktning jättemycket. Men det här är det ju bara jag som vet om hos oss. Så min sits i min egen ledningsgrupp är just nu väldigt märklig. 

Jag är bakbunden. 

Jag försöker bland annat förhala ett viktigt beslut, som för alla andra i min ledning är självklart att ta. Och som skulle ha varit självklart för mig också – om jag inte visste vad som väntar bakom hörnet. 

Det här skapar konflikter, tar energi och börjar undergräva förtroendet för mig i min ledningsgrupp. Och nu tycks processen i koncernledningen dra ut ännu mer på tiden. 

Hur kan jag hantera det här i min ledningsgrupp?”

Svar från Cecilia Beck-Friis, vd Hemnet, i ledarskapspodden Chef Dilemma:
”Som chef befinner man sig ofta i situationer där man har mer information än andra. Det kan fungera under en tid: man kan balansera upp det, väga sina ord och guida verksamheten. Men drar det ut på tiden blir det svårt. Då blir risken att man undergräver ett förtroende och att det blir splittrat.”

”Jag tror på att ha en rak och transparent dialog om det här i koncernledningen. Lyft frågan där och diskutera igenom konsekvenserna du ser, så att du inte hamnar i bakgrunden per automatik och väntar in något. Driv frågan aktivt där, var proaktiv.”

”Det beror såklart på vilken fråga det är och hur känsligt det är, men om det går så signalera och kommunicera med din ledningsgrupp att det finns saker som kommer att hända. Lugna lite, men försök ändå att på något sätt kommunicera att något kommer att hända.”

”Men våga ställa krav i koncernledningen och var väldigt tydlig med vilka konsekvenser det får om man inte sätter ner foten. Det är lätt att tro att vissa saker bara kan fortsätta i evighet, men det går inte, det kan få oanade konsekvenser.

Man undergräver förtroendet för chefen, man tappar styrfart, folk blir missnöjda, man tappar tillit till varandra.”

”Ett icke-beslut är också ett beslut. När man inte fattar ett beslut, så är det också ett beslut, som får konsekvenser. Ibland när man väntar in ett nytt beslut så tänker man inte på vad konsekvenserna blir om det drar ut på tiden eller om man inte tar beslutet alls.”

Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet

Läs också: Hemnets vd: ”Jag bestämde mig för att inte gå till jobbet på åtta månader”

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En stolpe med tre olika skyltar som pekar åt olika håll med texterna: bra, bättre, bäst.
Beslutsfattande

Så fattar du klokare beslut 2022

Vill du bli bättre på att fatta beslut och hålla i presentationer och möten under nästa år? Då kan du ta del av följande tips om klokt beslutsfattande från böckerna av den inflytelserika psykologprofessorn Daniel Kahneman.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Björn Zoëga och Cissi Elwin.
Beslutsfattande

Sjukhusdirektören: "Läget på Karolinska var mycket värre än jag trodde"

Under pandemins början var Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska, inställd på att han kunde dö. I det nya avsnittet av podden Chef Dilemma berättar han också om hur han vände miljardunderskott till vinst och varför vården behöver sluta se sig som offer.
nyfiknachefer
Beslutsfattande

Nyfikna chefer fattar bättre beslut

Nyfikenhet är en förutsättning för den transformativa tillväxt som vi behöver just nu. Forskningen visar på många av dess överraskande fördelar för affärerna.
waxholm
Beslutsfattande

Hotelldirektören: "Vi behöver stödpengarna nu!”

En orimlig regelbörda och långsam hantering av coronastöden är på väg att knäcka besöksnäringen, menar Thérèse Liljeqvist, vd på anrika Waxholms Hotell.

Liten hund på ett kontor
Arbetsmiljö

Husdjur på jobbet? Här är reglerna som gäller

Hemmajobb och ökad isolering har gjort att många skaffat husdjur under pandemin. Vad händer med dem när vi går tillbaka till arbetsplatserna? Chef reder ut vad som gäller kring att ha husdjur på jobbet.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Collage av vaccination/människor i kö
Beslutsfattande

Chefer som går före i vaccinationskön bryter mot lagen

Rubrikerna har varit många och svarta om ledare som gått före i vaccinationskön eller gett familjemedlemmar vaccin. Att som chef gå före eller göra avsteg från rangordningen strider mot svensk rätt, menar Niklas Juth, docent vid Karolinska Institutet.