Veckans dilemma: ”Jag vet saker de andra i min ledningsgrupp inte vet – hur ska jag göra?”

Ställ krav uppåt och var tydlig med att ett icke-beslut också är ett beslut. Det rådet ger Hemnets vd Cecilia Beck-Friis till en chef som måste hålla information hemlig i sin egen, allt mer frustrerade, ledningsgrupp.

Beslutsfattande
Publicerad
Cecilia Beck Friis, vd för Hemnet
Foto: Hemnet/Unsplash

I varje avsnitt av podden Chef Dilemma får dagens gäst svara på ett chefsdilemma från en lyssnare:

Veckans chefsdilemma:
”Jag är vd i ett bolag som ingår i en koncern. Där sitter jag också med i koncernledningen. Framöver kommer det göras stora förändringar i bolagsstrukturen, som kommer påverka vårt bolags inriktning jättemycket. Men det här är det ju bara jag som vet om hos oss. Så min sits i min egen ledningsgrupp är just nu väldigt märklig. 

Jag är bakbunden. 

Jag försöker bland annat förhala ett viktigt beslut, som för alla andra i min ledning är självklart att ta. Och som skulle ha varit självklart för mig också – om jag inte visste vad som väntar bakom hörnet. 

Det här skapar konflikter, tar energi och börjar undergräva förtroendet för mig i min ledningsgrupp. Och nu tycks processen i koncernledningen dra ut ännu mer på tiden. 

Hur kan jag hantera det här i min ledningsgrupp?”

Svar från Cecilia Beck-Friis, vd Hemnet, i ledarskapspodden Chef Dilemma:
”Som chef befinner man sig ofta i situationer där man har mer information än andra. Det kan fungera under en tid: man kan balansera upp det, väga sina ord och guida verksamheten. Men drar det ut på tiden blir det svårt. Då blir risken att man undergräver ett förtroende och att det blir splittrat.”

”Jag tror på att ha en rak och transparent dialog om det här i koncernledningen. Lyft frågan där och diskutera igenom konsekvenserna du ser, så att du inte hamnar i bakgrunden per automatik och väntar in något. Driv frågan aktivt där, var proaktiv.”

”Det beror såklart på vilken fråga det är och hur känsligt det är, men om det går så signalera och kommunicera med din ledningsgrupp att det finns saker som kommer att hända. Lugna lite, men försök ändå att på något sätt kommunicera att något kommer att hända.”

”Men våga ställa krav i koncernledningen och var väldigt tydlig med vilka konsekvenser det får om man inte sätter ner foten. Det är lätt att tro att vissa saker bara kan fortsätta i evighet, men det går inte, det kan få oanade konsekvenser.

Man undergräver förtroendet för chefen, man tappar styrfart, folk blir missnöjda, man tappar tillit till varandra.”

”Ett icke-beslut är också ett beslut. När man inte fattar ett beslut, så är det också ett beslut, som får konsekvenser. Ibland när man väntar in ett nytt beslut så tänker man inte på vad konsekvenserna blir om det drar ut på tiden eller om man inte tar beslutet alls.”

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden