makthavare1800x1013

Världens makthavare – här är deras 7 ledarstilar under corona

Coronaviruset ställer höga krav på chefer. Inte minst om de leder ett helt land. Chef reder ut hur världens makthavare har agerat i krisen så här långt.

Kanske är coronaviruset den svåraste prövning som världens ledare ställts inför. Utmaningen är densamma, men åtgärderna har varierat. Några har stängt gränser och skolor, andra menat att sådant är ekonomiskt självmord. Och att både medier och experter överdriver.

När coronakrisen har ebbat ut kommer vissa av världens ledare att hyllas som hjältar. Andra kommer att få betala ett högt pris för att de gjort för lite – eller för mycket. Vilka vet vi inte ännu.

Chef har gjort en analys av de olika ledarstilar som några av världens just nu största makthavare använder sig av.

Donald Trump, president, USA

Synlighet: Ger dagliga presskonferenser som ibland sträcker sig över två timmar. Har förvandlat dessa till tv-sända valmöten.

Stil: Skyller på WHO, medier och guvernörer. Ser sin roll som en kreativ vulkan och har spekulerat i om det går att spruta in handsprit i sjuka lungor (hävdade senare att detta var sarkasm).

Strategi: Sa först att oron var överdriven och att allt en dag blåser över ”som genom ett mirakel”. Svängde sedan och stoppade bland annat flyg från Europa. Bakbunden av att delstaternas guvernörer har stort manöverutrymme.

Prognos: Fått svidande kritik för krishantering och oempatisk framtoning. Men de som röstade på Trump för han att ska ta fajten med etablissemanget får dagligen valuta för pengarna. Foto: Pressbild, whitehouse.gov

Boris Johnson, premiärminister, Storbritannien

Synlighet: Pågående dialog med brittiska folket med undantag för sjukstugeperioden då han själv drabbats av viruset.

Stil: Förenar elitbakgrund med effektiv populism. Mindre kaxig efter att själv varit sjuk. Har tackat vårdpersonalen med orden: ”Jag är skyldig dem mitt liv.”

Strategi: Har kritiserats för att ha varit arrogant i början. Tog semester i februari och uppmanade i mars medborgarna att ”leva i stort sett som vanligt”. Insåg sedan allvaret och har i dag en annan coronaretorik.

Prognos: Har fler liv än en katt. Räkna aldrig ut Boris Johnson. Foto: gov.uk

Stefan Löfven, statsminister, Sverige

Synlighet: Ger intervjuer och medverkar på vissa pressträffar, men har låtit statsepidemiologen Anders Tegnell spela huvudrollen.

Stil: Lugn och samlad, men ingen stor känslomänniska. Undviker att spekulera. Lätt passiv-aggressiv hållning gentemot restaurangägare.

Strategi: Frihet under ansvar. Fler uppmaningar om sunt förnuft än tuffa restriktioner. Delar av omvärlden är chockad. Amerikanska NBC skickade sin krigskorre till Sverige (utan skyddsväst, men med munskydd) för att granska den svenska linjen.

Prognos: Tycks vara vad svenska folket vill ha i coronatider. Väljarstödet för Socialdemokraterna har ökat i krisen. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet


Angela Merkel, förbundskansler, Tyskland

Synlighet: Satt i karantän i två veckor efter att ha haft kontakt med smittad, men gjorde sedan comeback i regeringskansliet.

Stil: Har doktorerat i fysikalisk kemi och bedriver politik som om hon fortfarande var forskare i ett labb. Pratar också mer som en sådan än en visionär politiker.

Strategi: Tyskland framhålls ofta som det land i Europa som har viruset mest under kontroll. Stängde gränserna och agerade snabbt när det gäller sjukvården. Hade redan innan så hög kapacitet för intensivvård att man hjälpt grannländer som Spanien.

Prognos: Spektakulärt uppsving i opinionsmätningarna. Är på väg ut, men vill inte att coronahanteringen ska solka ner eftermälet. Foto: Bundesregierung/Kugler

Jacinda Ardern, premiärminister, Nya Zeeland

Synlighet: Har varvat traditionella framträdanden med livechattar på Facebook.

Stil: Anstränger sig för att visa empati. Är samtidigt tydlig och konsekvent.

Strategi: Sveriges raka motsats. Införde tidigt hårda restriktioner, bland annat förbud mot surfning, som tycks ha gett effekt. Ardern förklarade nyligen att Nya Zeeland ”i alla fall tillfälligt” lyckats stoppa spridningen.

Prognos: Kan hålla fanan högt just nu. Har dock varnat för överoptimism. Restriktionerna ska trappas ner successivt. Om viruset inte slår tillbaka i en andra våg kommer Ardern att framhållas som exemplarisk ledare. Köpläge, om hon varit noterad på Nasdaq. Foto: Jacinda Arderns livesändning på Facebook 25 mars.

 

Sanna Marin, statsminister, Finland

Synlighet: Valde självisolering efter att en medarbetare haft kontakt med smittad. När Marin testades var resultatet negativt och hon gick tillbaka till sin arbetsplats.

Stil: Framstår som lugn och sansad med koll på siffrorna. Ingen politiker som tänker högt eller har en fäbless för vilda utspel.

Strategi: Finland har haft en betydligt stramare hållning än Sverige. Hela Helsingforsregionen gick i ide och skolorna stängde. Skärpte gränskontrollerna mot Sverige och Norge, vilket ställde till det för pendlare.

Prognos: Om den positiva trenden fortsätter kommer hon att gå stärkt ur krisen. Foto: Laura Kotila

 

Jair Bolsonaro, president, Brasilien

Synlighet: Ger arga intervjuer på sant Trumpmanér.

Stil: Förkastar vetenskapen och menar att krisen är en bluff. Har kallat viruset för ”en liten influensa” och hävdat att han själv inte ens skulle märka den. Fått öknamnet ”Kapten Corona”.

Strategi: Har öppet bråkat med landets hälsominister och anklagat lokala myndigheter för att lamslå ekonomin med sina restriktioner.

Prognos: Har mötts av protester av brassar som visat sitt missnöje genom att slå i kastruller och stekpannor om kvällarna. Chansen att bli omvald 2022 har minskat. Foto: Joedson Alves/TT-bild

Collage: Siri Wikander och Anders Tegnell

Läs också: ”Tegnell utbildar Sverige i modernt ledarskap”

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

tomtkontor-2
Ledarskap

Äntligen tillsammans, eller?

Tomma kontor trots att restriktioner lyfts? Under pandemin väntade många på att saker och ting skulle bli som vanligt igen. Nu när det börjar ljusna kring pandemin väntas det fortfarande på att det ska bli som vanligt. Förgäves menar ekonomiprofessorn Nicholas Bloom i ett uttalande till BBC:  ”Komma tillbaka till kontoret-dagen är död”.

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
fredrik-webb
Ledarskap

Jobbsökanden tar för givet att chefen ska vara bra

Hur stor roll spelar du som chef för en arbetssökande? När kandidater fått svara på vilken fråga som är viktigast under rekryteringsprocessen uppger allt färre att en bra chef är det mest avgörande. Men siffrorna är inte allt, det handlar snarare om att allt fler tar för givet att chefen är bra, säger Fredrik Hillelson, vd och grundare för Novare som gjort undersökningen.

Petter Stordalen blir intervjuad av Cissi Elwin på Chefdagen.
Ledarskap

Petter Stordalen i exklusiv intervju: "Det har varit min värsta kris"

”Pandemin har varit mitt livs värsta kris”. På Chefdagen berättade Petter Stordalen, hotellmagnat och grundare av Nordic Choice Hotels, i en exklusiv intervju om hur ont i magen han har haft av oro för sina medarbetare. Men att kultur och tillit har varit det viktigaste även under krisen. Nu skriver han bok om vad han lärt sig. 

Bild på de de elva toppcheferna i artikeln.
Ledarskap

Toppchefernas bästa förändringstips

Så mycket förändringsledning på en och samma dag. På Chefdagen 2021 stod många av Sveriges främsta chefer på scen. Efter den turbulenta tid som vi genomgått har de vässat sina förmågor kring att leda i förändring. Här är deras bästa tips.

En militär operation med soldater och helikoptrar i luften i skymningen.
Ledarskap

Ledarskapsmissarna i Afghanistan-konflikten

Talibanerna tar över i Afghanistan, trots västmakternas jätteinsats som krävt tusentals soldaters liv och kostat hundratals miljarder kronor. Hur kunde det ske? Här är den del av förklaringen som handlar om ledarskapsmissarna.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
En grupp människor håller händerna på varandra.
Ledarskap

Chefsegenskaperna som försämrats mest under pandemin

Flera viktiga chefsegenskaper upplevs ha försämrats under pandemin, visar en ny Sifo-undersökning från företaget Talentsoft. Den visar också att några chefsegenskaper har blivit viktigare under pandemin än vad de var förut.