Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Varannan chef blir kär på jobbet

Jobbet är den bästa platsen att bli kär på. I alla fall om du frågar chefer. Mer än varannan chef har haft en partner som de träffat på jobbet. Men det finns problem. Inleda en relation med en underordnad är en stor risk, liksom att bli dumpad, enligt experterna.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: ManpowerGroup

Karaktärerna Tim och Dawn i populära tv-serien The Office vet en hel del om kärlek på jobbet. Foto: BBC.

Att som chef bli kär i en medarbetare eller ha ett förhållande med en anställd är en laddad fråga. Likaså attraktion mellan kollegor – och kanske att vara hemligt kär i en kollega. Bemannings- och rekryteringsföretaget Manpower har tillsammans med tidningen Chef frågat svenskarna om kärlek på jobbet. Och det är ett ämne som engagerar.

Frågan hur det bemöttes på jobbet är ett exempel. Den vanligaste reaktionen är positiv, mer än 40 procent gav tummen upp medan bara 4 procent reagerade negativt.

Denna text är ett samarbete mellan Chef och bemannings- och rekryteringsföretaget Manpower. Undersökningen Work Life är gjord av Kairos Future på uppdrag av Manpower och tidningen Chef. En rapport om undersökningen finns att ladda ned på Manpower Groups webbplats.

Samtidigt är rädslan för vad andra ska tycka en av anledningarna till att så många förhållanden på jobbet hålls hemliga. Drygt en fjärdedel, 26 procent, av de som träffat sin partner på jobbet har dolt sitt förhållande för kollegorna.

Och kanske är det tur, eftersom kärleken verkar spira på kontor, lager och (i allra högsta grad) i butiker. Hela 75 procent av de 4 500 tillfrågade har känt till att det funnits kollegor på arbetsplatsen som haft en parrelation.

”Om det är möjligt är det i regel bättre att vara öppen med sitt förhållande, om man försöker dölja det är det fritt fram för fantasier och skvaller”, säger Jonas Mosskin, legitimerad psykolog och organisationskonsult.

Det är inte alltid som jobbflirten håller. Totalt är det 12 procent av svenskarna som mött sin nuvarande partner på jobbet. Bland cheferna är det 17 procent som träffat sin nuvarande partner i exempelvis konferensrummet, vid kopiatorn eller vid kaffemaskinen. Att jämföras med 52 procent av cheferna som någon gång i sitt liv haft en partner som de träffat på jobbet.

Det är en betydligt högre andel än övriga där 26 procent svarar ja på den frågan.

”Jobbet är ett av de enklaste forumen att träffa folk naturligt på och framför allt den plats som kräver minst engagemang. Vi svenskar är överlag inte särskilt bekväma med att ragga upp främlingar på stan eller andra tillställningar och event, och den som har nätdejtat vet att det är en tidskrävande sysselsättning som dessutom kräver en hel del dejter med olika personer innan man träffar någon man trivs med”, säger Jacqueline Joo, KBT-terapeut och relationsexpert.

Hon ser fördelar med att söka efter och hitta kärleken på arbetsplatsen, eftersom man i regel får lite mer tid på sig att lära känna den andra personen.

”Ofta hinner man etablera en vänskaplig relation innan det tänder till på ett annat plan, på så sätt känner man till fler av varandras olika sidor vilket är ett stort plus när det kommer till att få relationen att hålla på sikt”, säger hon.

Men att det finns fallgropar för den som raggar vid fruktkorgen. Enligt experterna bör man tänka sig för noga innan man försöker inleda en relation med en kollega.

”Om relationen inleds men ganska snabbt tar slut är det givetvis en stor nackdel att behöva se varandra varje dag på jobbet direkt efter det. Den som då är extra utsatt blir även den som ville satsa men som blev avvisad. Jag tror att denna rädsla är en av de största som hindrar oss från att se våra kollegor som potentiella dejter eller framtida partners. På andra plats kvalar nog rädslan för vad kollegor och framför allt ledningen ska tycka och tänka om relationen, ingen vill att det ska skvallras om en själv i korridorerna”, säger Jacqueline Joo.

Bara ett av tio företag har regler som styr relationer på jobbet. Det innebär dock inte att det är fritt fram för alla typer av turturduvor. Nästan en tredjedel av svenskarna, 27 procent, tycker inte att det är lämpligt att man som chef flörtar med underordnade, en siffra som är några procentenheter högre om man frågar chefer.

”Att som chef inleda en relation med en anställd har ett inbyggt problem, en ojämn maktsituation. Särskilt för den som är underställd hierarkiskt kan det vara problematiskt att förhålla sig professionellt och fritt”, säger Jonas Mosskin.

Trots det tycker Jonas Mosskin att vi ibland gör en lite för stor sak av att två kollegor har en relation.

”Det är lätt att glömma att många företag är familjeföretag där par arbetar tillsammans. Då är det öppet och tydligt och alla vet vad som gäller.”

Chef har tidigare skrivit om jobbrelationer och vad som händer när man träffar kärleken.

Denna text är ett samarbete mellan Chef och bemannings- och rekryteringsföretaget Manpower. Undersökningen Work Life är gjord av Kairos Future på uppdrag av Manpower och tidningen Chef. En rapport om undersökningen finns att ladda ned på Manpower Groups webbplats.

Text: Oskar Hammarkrantz